21 июня 2017 г.

Зовнішній вигляд юриста

Давно не писав чогось такого, не суто юридичного, щоб цікаво було всім. І давно вже хочу торкнутись теми дресс коду юриста.
Тема дуже цікава та неоднозначна, і має всі шанси викликати цікаву дискусія як серед юристів, так і серед їх клієнтів, теперішніх або потенційних. Якщо це дійсно так - буду дуже радий почути думки всіх охочих.
Тема зовнішнього вигляду юриста мене цікавить доволі давно, і я постійно звертаю увагу як на те, як одягаються мої колеги, так і на те, як сприймають моїх колег їх клієнти та оточуючи. І мушу сказати, що прийшов до такого висновку: юристи, особливо в темі одягу, в більшій мірі залежні від стереотипів суспільства, нав'язаних йому фільмами та літературою.
Дійсно, якщо спитати пересічного громадянина, як він собі уявляє зовнішній вигляд типового юриста, то почуємо приблизно таку відповідь: "для чоловіків - це бездоганно відпрасований костюм, брюки зі стрілкою, перлинно біла, накрохмалена сорочка, краватка, натерті до блиску туфлі; для жінок - це також бездоганно відпрасований костюм з брюками або спідницею, тонкі колготки та туфлі на каблуці".
Правильним є прислів'я: зустрічають по одягу, проводжають по розуму. Тому якщо потенційний клієнт приходить до юриста, а тим паче якщо це більш-менш заможній клієнт, то його зовнішній вигляд, відмінний від вищезазначеного, викликає в такої особи сумніви. Чи дійсно це юрист? Може, це шахрай чи просто спеціаліст низької кваліфікації. А юрист при цьому може бути самим чесним та професійним, проте на ньому ж це не написано, вірно? Клієнт же бачить перед собою виснажену справами людину у джинсах, кросівках та вітровці. І на ньому не написоно, що це спеціаліст високого класу.
Багато хто обуриться: "спробуйте влітку 8 - 10 годин в такому діловому вигляді пробігати по місту в своїх справах". І з цим я згоден, тому що самому доводиться дуже багато пересуватись.
Насправді, я думаю, не варто бути таким категоричним в одязі, проте так званої "золотої середини", все ж таки, потрібно притримуватись. Викладу по пунктах.
1. В більшій мірі одяг юриста повинен залежати від обставин його роботи. І, на щастя, вимоги до ділового стилю - це одиничні випадки. Приміром, якщо юрист приходе влаштовуватись в банк, то це в 95% випадків однозначно діловий костюм. Без варіантів, бо далі відділу кадрів такий потенційний працівник не пройде. Також це відноситься більшості юридичних фірм.
Діловий стиль, як правило, більш прийнятний в судах, при прийомі громадян та під час публічних виступів (наприклад, інтерв'ю). 
Якщо ж ви переймаєтесь про сприйняття вас суддею, то він своє перше враження про вас складає з поданої йому позовної заяви чи заперечень на позов, а також з того, і ваш зовнішній вигляд йому не про що не говорить. Звісно, якщо ви не збирайтесь загравати із суддею - в цьому разі ніхто не заважає осліпити його/її своєю вишуканістю)))
2. Одяг юриста повинен бути зручним, акуратним і не зухвалим; тобто чистим та доглянутим, відпрасований, всі ґудзики на місці, без непередбачених для цього виду одягу дірок, без занадто яскравих та експресивних кольорів. Для дівчат - без випадаючих за межі блузки грудей, спідниць типу "максі пояс" та косметики типу "апачі на стежці війни" :-)
3. Не обов'язково, проте в одязі вітається індивідувальність, смак, почуття стилю, а також знання базових правил етику. Не кожен може дозволити собі одягати дорогі речі, проте навіть грамотно та правильно підіброному, хоча і не дорогому, одязі можна бути неперевершеним. А що стосується етикету, то, звісно, не можна, наприклад, прийти в суд в мокасинах, сандаліях з носками чи у бріджах; носити одяг не по розміру та ін. Також вважається дурним тоном сорочка із коротким рукавом, проте при цьому із краваткою.
З цього приводу мені сподобалась розповідь однієї учасниці юридичного форума - адвоката. Цитую мовою оригіналу: "В прошлую пятницу заседали по уголовному делу. Начали заседание (вернее, продолжили), одного т. н. "Общественного защитника" в зале нет. Судья спрашивает "Где он?" Ему отвечает еще одна "общественная защитница из числа родственников подсудимых: "Он пришел в шортах. его не пустили в суд, стоит внизу". Судья "Так пойдите позовите его, мы не можем без него продолжать!" Вторая защитница поднимается со своего места, поворачивается спиной к судье и выходит звать защитника в шортах. Пока она идет к выходу, вижу изумленное лицо судьи, поворачиваю голову в ее сторону и вижу: абсолютно открытую спину буквально от шеи и до поясницы включительно, через середину спины проходит параллельно полу белый бюстгальтер (полностью вся его задняя часть, включая застежки-бретельки-шлейки-крючки и даже "флажок" с указаниями по уходу за изделием... ) Топ был ярко-желтого цвета, впереди блестящий принт в виде непонятно чего, но на всю переднюю часть. Брюки на ней были в яркий цветочек и шлепки резиновые.
Это я к тому, как строго у нас в судах блюдут дресс-коды, как четко выполняется указание "в шортах не пущать!", а вот в одном бюстгальтере практически пройти можно, и слова никто не скажет!".
Про зовнішній вигляд секретарів суду - взагалі окрема тема. Проте, щоб публікація мою цієї цитати не сприймалась вами як сексизм, наведу це одну, теж з юридичного форуму та також мовою оригіналу: "А сейчас начинается шоу под названием "Коллекция юристов-мужчин осень-зима". Чего только стоят головные уборы и ботинки с искусственным мехом на подошве толщиной 3 см (такими ботинками американские полицейские негров в гетто бьют). Подстреленные деловые брюки, что чудо-ботинки видны полностью. А в руках вместо деловой сумки или портфеля барсетка с прошлого века.".

Наостанок хочу процитувати слова А.П. Чехова: "В людині повинно бути прекрасним все: і обличчя, і одяг, і душа, і думки". Також в цій темі я не торкнувся теми аксесуарів та парфумів, тому буду радий почути ваші думки і з цього приводу також.


Комментариев нет:

Отправить комментарий