9 января 2015 г.

Як правильно скласти просту довіреність

Взято з сайту imagetext.ru
Вітаю, мої читачі! 
Сьогодні я хотів би розповісти про те, як правильно скласти просту довіреність. Часто бувають випадки, коли Ви хочете доручити через брак часу, знань тощо іншій людини виконати певну дію замість себе, зокрема таку, яку виконуйте зазвичай Ви. Наприклад, подати документи до установи, організації, або забрати листа на ім'я іншої особи. Саме тут Вам і знадобиться такий документ, як довіреність. 
Законодавство України знає дві форми довіреностей: просту та нотаріальну. 
Нотаріальна форма довіреностей застосовується, як правило, коли представник за довіреністю має укласти угоду, яка вимагає нотаріального посвідчення відповідно до Цивільного кодексу України (наприклад, угоди щодо купівлі-продажу майна тощо), або за бажанням сторін.
Але нас поки що цікавить проста форма. 
Отже, нам потрібна довіреність. Елементами довіреності є:

1. Дата та місце її складанням.
2. Так звана "шапка", де ми вказуємо:
- ПІБ довірителя, його р.н., паспортні дані, місце прописки;
- ПІБ представника, його р.н., паспортні дані та місце прописки;
3. Перелік органів, організацій, установ, в яких представник має вчиняти дії від Вашого їмені, а також мета довіреності (що отримати або забрати тощо);
4. Перелік дій, які може вчиняти представник. Тут звертаю Вашу увагу. Представник може вчиняти ВИКЛЮЧНО лише ті дії, які передбачені довірителем в довіреності. І ніякі інші. 
5. Строк та термін довіреності.
Разом із довіреністю представник має пред'являти свій паспорт.
Ось і все. В кінцевому підсумку, довіреність має бути примірно такого змісту:


ДОВІРЕНІСТЬ

09.01.2015                                                                                                                м. Київ


          Я, Іванов Іван Іванович (1960 р.н., паспорт серії ЯЮ 000000, виданий Шевченківським РВ УМВС України в м. Києві 11.11.1995, який проживає за адресою: м. Київ, вул. Олени Теліги, 37 кв. 11) цією довіреністю уповноважую Петрова Петра Петровича (1965 р.н., паспорт серії ЮЯ 000000, виданий Печерським РВ УМВС України в м. Києві 12.12.1996, який проживає за адресою: м. Київ, вул. Олени Пчілки, 37 кв. 11) отримати поштове відправлення на моє ім'я в поштовому відділенні м. Києва.
          Для цього надаю йому право отримувати та підписувати всі необхідні для отримання поштового відправлення документи.
              Ця довіреність видана строком на три дні, та дійсна до 12.01.2015.


ПІБ довірителя                                                                                                         Підпис


29 комментариев:

  1. Наши "мовники" сказали, що краще писати терміном, а не строком.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Термін і строк - це різні правові категорії.
      ст. 251 Цивільного кодексу:
      Строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.
      Терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.
      Тобто якщо вказувати перебіг в часі саме терміном, тоді останнє речення довіреності виглядало б так: "Ця довіреність видана терміном до 12.01.2015".

      Удалить
  2. Добрий вечір.Для однієї людини я позичила в банку кошти,але повернути зараз всі не може.Який з тією людиною документ потрібно скласти та підписати ,щоб людина відповідально ставила для сплати боргу? На який термін заключається документ і яку відповідальнісь буде при не виконанні складеного документа? Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Ви можете скласти договір позики, де прописати відповідальність на свій розсуд. Або не прописувати її, - в такому до боржника може бути застосована відповідальність, передбачена Цивільним кодексом, а саме ст. 625 - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran3107#n3107
      Термін дії такого договору - це термін, на який Ви позичили кошти.
      На підтвердження передачі грошей позичальнику, я сподіваюсь, Вами була складена розписка.
      Також доцільно буде прописати порядок сплати боргу. Якщо в людини проблеми із повернення коштів, то Ви можете розбити суму заборгованості на частини, і прописати в договорі порядок та строки її погашення.
      Додаткового щодо договору позики можна почитати в ст. ст. 1046 - 1057 Цивільного кодексу - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran4903#n4903
      Якщо будете складати договір - не бійтесь щось упустити. Головне, щоб договір не протирічив закону. А моменти, не врегульовані договором, за загальним правилом регулюються законодавством України.
      Начебто все. Будуть питання - звертайтесь.

      Удалить
  3. Скажіть, буд ласка, чи можна з такою довіреністю забрати у військкоматі за чоловіка військовий квиток??? По телефону співробітниця військкомату категорично заявила, що квиток віддадуть лише особисто чоловікові в руки при предявленні паспорта

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Прямої вимоги щодо видачі військового квитка лише особисто військовозобов'язаному в законодавстві я не знайшов, як і заборони це робити. Єдине, що знайшов, це те, що якщо військовозобов'язаний хочу комусь передати військовий квиток, то повинен скласти розписку про це. Мабуть, за аналогією, таким же чином можна цей військовий квиток і забрати з військкомату.
      В ст. 238 Цивільного кодексу сказано, що представник може бути уповноважений на вчинення лише тих правочинів, право на вчинення яких має особа, яку він представляє. Представник не може вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє.
      Тому особисто я не бачу проблем в тому, щоб отримати військовий квиток за довіреністю.
      З іншого боку, їх теж можна зрозуміти. Якщо в законодавстві прямої вимоги немає, то і брати на себе відповідальність за вчинення чогось не передбаченого законодавством мало хто погодиться.

      Удалить
  4. Разом із простою довіреністю представник має пред'являти свій паспорт.
    яка це стаття ЦК

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Немає такої статті в Цивільному кодексі. Це випливає із суті відносин з використанням довіреності, а також із переліку документів, які є належними для посвідчення особистості. Ще це може бути передбачено у відомчій інструкції того органу, куди Ви із цією довіреністю звертаєтесь.

      Удалить
  5. добрий день.Мені потрібно написати довіреність на доньку,щоб повторно підключити світло.Як правильно її написати?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня! Згідно зразка складаєте довіреність, вказуючи всі Ваші та її дані. Тільки конкретизуйте, що конкретно донька повинна зробити для того, або пдключити світло. Підписуєте, і все.

      Удалить
  6. Добрий день. Довіреність на батька для отримання ним мого (доньки) шкільного атестату в архіві Університету. Проживаю поза межами країни і буду дуже вдячна за допомогу.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день! Согласно образца в этой статье составьте доверенность. В доверенности так и пишете - "для отримання ним мого шкільного атестату в архіві такого то університету". Подписывайте, пересылайте. И всё, ничего сложного.

      Удалить
  7. Здравствуйте!Где можно заверить доверенность и будет ли она правомочная,если нотариус отказался заверить доверенность для получении справки в собесе о доходах моего мужа,написанную от руки.Проживаю в Украине,г.Чернигов.С уважением Наталия.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день! А почему нотариус отказался заверять такую доверенность? Они сами составляют доверенность. Приходите, говорите, что я хочу доверенность на то-то. И они составляют, заверяют. Поищите, может, другого нотариуса.
      Если бы для суда, то доверенность можно было бы заверить и по месту жительства (раньше их жэки заверяли), но в собесе у Вас потребуют именно нотариальную, поэтому никакая другая не подойдёт.

      Удалить
  8. Добрий день.Скажіть будь ласка які документи необхідно для того щоб скласти довіреність на розпорядження,курування нерухомим майном?Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Довіреності тут недостатньо. Потрібен договір.
      Договір на управління нерухомим майном підлягає нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 1031 Цивільного кодексу України). Тому Вам в будь-якому випадку до нотаріуса, а він вже знає, що і як потрібно складати.

      Удалить
  9. Який підпис має бути в довіреності? Повне прізвище, ім'я і по-батькові? чи підпис такий як в паспорті?

    ОтветитьУдалить
  10. Добрий день
    Наперед дякую за Вашу відповідь)
    Як я маю правильно скласти довіреність на чоловіка(який на даний час проживає в ін країні і має там прописку)для того,щоб він зміг відправити мої документи у закордонний вуз і потім їх забрати?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Якщо я вірно Вас зрозумів, то Вам потрібна довіреність, щоб Ваш чоловік на території іншої держави (не України) зміг подавати і забирати від Вашого імені певні документи?

      Удалить
  11. як писати довірeність ,коли у мами пeнсійна картка вийшла з тeрміну ,щоб дочка отримала картку на пeнсію

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Я думаю, там потрібна нотаріальна довіреність. Все що стосується отримання за когось грошей чи карток, - для цього недостатньо простої довіреності, потрібна нотаріальна.

      Удалить
  12. Добрий вeчір,підскажіть будьласка як писати довірeність якщо вийшов тeрмін картки у мами,яка після інсульту,щоб отримати пeнсію дочці у банку?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Якщо мати через стан здоров‘я не має змоги звернутися особисто до нотаріуса, є можливість, щоб нотаріус виїхав безпосередно за місцем проживання. Це питання потрібно окремо обговорювати із нотаріусом.

      Удалить
  13. Добрий день! Я хочу уповноважити колегу забрати в МОН України диплом присудженого мені наукового ступеня. Якщо я оформляю довіреність на офіційному бланку установи, де я працюю, з підписом урядової особи та печаткою, то чи є потреба вказувати дані паспорта? Наперед дякую за відповідь

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Краще вказати. А колезі віддадуть диплом за такої довіреності? Спілкувались із МОН з цього приводу?

      Удалить
  14. Доброго дня! Я хочу уповноважити колегу забрати в МОН України диплом присудженого мені наукового ступеня. Яку довіреність мені потрібно скласти: просту чи нотаріальну?

    ОтветитьУдалить
  15. Добрий день. Допоможіть будь ласка на писати довіреність на тата щоб зміг зробити для мене і моїх дітей свідоцтво про народження і свідоцтво про шлюб і апостиль шоб поклали.Дякую.

    ОтветитьУдалить
  16. Доброго дня. Чи потрібно завіряти нотаріально довіреність складною мною на доньку для отримання листа у поштовому відділенні? Дякую

    ОтветитьУдалить
  17. Если я смотрю за домом другого человека и уплачиваю коммунальные услуги от его имени,в суд надо доверенность.,что он действительно доверяет мне это делать.Можно простую доверенность?

    ОтветитьУдалить