27 марта 2013 г.

Порядок виконання рішень про стягнення аліментів (тему оновлено 26.02.2018)

Виграти суд по аліментах - справа не важка. Саме цікаве починається із стадії виконання цього рішення. Ось у вас на руках виконавчий документ (судовий наказ або виконавчий лист), який ви отримали у суді, де слухалася ваша справа. Що далі тепер із ним робити?
До речи, на даному сайті є порядок звернення до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів із прикладом такої заяви. Його було мною нещодавно оновлено під реалії нового Цивільного процесуального кодексу, який набув чинності в грудні 2017 року.
Почнемо з того, що вам потрібно віднести цей виконавчий документ до відділу державної виконавчої служби за місцем роботи боржника (або його місцем проживання, якщо боржник не працює). Але перш ніж це зробити, розповім вам про деякі деталі.
По-перше, відповідно до п. 1. ч. 1 ст. 430 Цивільно-процесуального кодексу, справи про стягнення аліментів допускають їх негайне виконання у межах суми платежу за один місяць. Що мається на увазі? Відповідно до цієї норми ви маєте можливість отримати суму платежу за перший місяць, які стягуються з боржника у набагато скорочені строки. Так, відповідно до ч. 2 ст. 12 ЗУ "Про виконавче провадження", судовий наказ або виконавчий лист про стягнення аліментів може бути пред'явлено до виконання вже наступного дня після прийняття судом відповідного рішення, тобто не потрібно чекати вступу рішення суду в законну силу.
По-друге, пускати в дію виконавчий документ варто, якщо відповідач відмовляється добровільно виконувати рішення. Адже він і без виконавчої служби має можливість звернутися в адміністрацію свого підприємства із заявою, в якій він може просити відраховувати певну суму із своєї заробітної плати на вашу користь. Або можна укласти договір, який буде регулювати між вами питання сплати аліментів (порядок, строки тощо). Переживати за строки пред'явлення виконавчого документа до виконання в цьому випадку не варто, адже такий документ може бути пред'явлено протягом всього терміну, на який призначено аліменти (ч. 3 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження"). Також є можливість стягнення аліментів за період, який передує пред'явленню виконавчого документа до виконання, але не більше ніж за три роки до пред'явлення (ч. 1 ст. 194 Сімейного кодексу). Із цього правила є виключення: якщо нестягнення аліментів було пов'язано із розшуком боржника або його перебуванням за кордом, то аліменти повинні бути сплачені за весь минулий час з моменту їх призначення.

Вам потрібен адвокат по сімейних справах? Дзвоніть за телефонами +38 096 288 04 61 (viber) чи + 38 063 046 97 46, або зверніться із листом за електронною адресою: advokat.a.ponomarenko@gmail.com. Консультація безкоштовна. Детальніше - в розділі "Послуги адвоката"

По-третє, існує кримінальна відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів, передбачена ст. 164 Кримінального Кодексу України, і, з недавніх пір - адміністративна відповідальність, передбачена в ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
В ч. 11 ст. 71 Закону України "Про виконавче провадження" сказано, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, виконавець роз'яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.
В той же час, ч. 12 цієї ж статті зазначає, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Стаття 183-1. Несплата аліментів
Несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім'ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, -
тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Стаття 164. Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей 
1. Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, - 
карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.
2. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, - 
карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.
Примітка. У статтях 164 і 165 цього Кодексу під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

Зрозуміло? Тоді поринемо більш детально в процедуру виконання рішення суду про стягнення аліментів.

Подання заяви про відкриття виконавчого провадження
Ви приходите до відповідного відділу Державної виконавчої служби (ДВС), попередньо взявши із собою виконавчий документ, і пишите заяву про відкриття виконавчого провадження, яку, у свою чергу, здаєте до канцелярії. Заяву краще скласти у двох екземплярах - один здаєте, на іншому попросите поставити номер вхідного. Або можете цей номер спитати і записати. Приклад написання заяви можна знайти безпосередньо у приміщенні відділу ДВС, або попросити в секретаря. Також в ч. 3 ст. 26 Закону України "Про виконавче провадження" маєте право (саме маєте, але не зобов'язані) вказати додаткові відомості, що можуть сприяти виконанню рішення (рахунки боржника, місце роботи тощо). Ну і майте на увазі, що стягувачі в правах про аліменти звільнені від сплати авансового внеску (п. 2 ч. 2 ст. 26 Закону України "Про виконавче провадження").

Трохи додам один цікавий момент. В ч. 4 ст. 431 Цивільного процесуального кодексу зазначено, що протягом п'яти днів після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ, зазначений в частині третій цієї статті, вноситься до Єдиного державного реєстру виконавчих документів, а його копія (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого документа у Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, надсилається стягувачу на його офіційну електронну адресу, або, у разі її відсутності, рекомендованим чи цінним листом. Проте, ця норма вводиться в дію лише через 30 днів із дня опублікування Державною судовою адміністрацією України повідомлення про початок функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів у газеті "Голос України". Тобто, коли це запрацює, не потрібно буде звертатись до ДВС та писати заяву - вони самі будуть відкривати провадження після отримання із суду повідомлення про внесення документу до цього самого реєстру виконавчих документів. Така можливість вже закладена в п. 3 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про виконавче провадження".

Далі. Державний виконавець, якому надійшла заява про відкриття виконавчого провадження, перевіряє виконавчий документ, заяву на відповідність всім вимогам, на відсутність підстав для відмови в відкритті виконавчого провадження (ч. 6 ст. 26 ЗУ "Про виконавче провадження"), і не пізніше наступного робочого дня  виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначає про обов'язок боржника подати декларацію про доходи та майно боржника та попереджає боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. (ч. 5 ст. 26 ЗУ "Про виконавче провадження"). Це і є моментом початку виконавчого провадження. Копія постанови наступного дня надсилається вам та боржнику рекомендованим листом з повідомленням про вручення (ч. 1 ст. 28 Закону України "Про виконавче провадження").
Загальний порядок стягнення аліментів передбачено ст. 71 Закону України "Про виконавче провадження" та розділом 10 Інструкції з організації примусового виконання рішень.

Основні моменти, на які варто звернути увагу в ст. 71 Закону України "Про виконавче провадження":
1) за наявності заборгованості із сплати аліментів понад три місяці стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці (ч. 2 ст. 71 Закону України "Про виконавче провадження").
2) у разі виїзду боржника на постійне проживання до держави, з якою Україна не уклала договорів про надання правової допомоги, за рішенням суду до виїзду боржника за кордон стягнення аліментів здійснюється за весь період до досягнення дитиною повноліття.
3) у разі стягнення аліментів як частки заробітку (доходу) боржника на підприємстві, в установі, організації, фізичної особи, фізичної особи - підприємця відрахування здійснюються з фактичного заробітку (доходу) на підставі постанови виконавця. Якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, підприємство, установа, організація, фізична особа - підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, нараховують боржнику заборгованість із сплати аліментів.
4) 3а наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:
- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.
5) за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, орган державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів видає довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання. Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

За рішенням суду, розмір аліментів може бути встановлено у частині від заробітку, або у твердій грошовій сумі.

Яким чином провадяться відрахування у частині від заробітку?
Після встановлення місця роботи боржника, визначення розміру заборгованості (якщо така є) державний виконавець разом із своїм розпорядженням направляє виконавчий лист до бухгалтерії підприємства, де працює боржник. Стягнення аліментів в такому разі провадиться бухгалтерією підприємства із заробітної плати боржника після утримання з неї податків, з усіх видів доходів, визначених в Переліку.
Підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти стягувачу у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі якщо такий строк не встановлено, - до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення. Такі підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці щокварталу надсилають виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Міністерством юстиції України (ч. 1 ст. 69 Закону України "Про виконавче провадження").
Усі суми відрахувань перераховуються на вказаний стягувачем банківський рахунок, або через підприємства поштового зв'язку. Також суму можна отримати в касі підприємства.
Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ч. 1 ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження").
У разі наявності заборгованості за аліментами (наприклад, у боржника провадилось стягнення із заробітку на оплату штрафу, в зв'язку із чим розмір стягнутих аліментів був меньшим у цьому місяці, і з'явилась заборгованість), то окрім аліментів у частині від заробітку, провадиться додатково стягнення заборгованості. Але слід пам'ятати, що відповідно до ч. 3 ст. 70 ЗУ "Про виконавче провадження",відрахування із заробітної плати до повного погашення заборгованості за аліментами не може перевищувати 50%, а загальний розмір усіх відрахувань із заробітку - 70%.
Про відраховані і виплачені суми аліментів бухгалтер підприємства зобов'язаний звітувати перед державним виконавцем кожні 6 місяців.
У разі припинення перерахування коштів стягувачу підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці не пізніш як у триденний строк повідомляють виконавцю про причину припинення виплат та зазначають нове місце роботи, проживання чи навчання боржника, якщо воно відоме. (ч. 2 ст. 69).

Яким чином провадяться відрахування у твердій грошовій сумі?
Як вам відомо, відповідно до ч. 3 ст. 184 Сімейного кодексу, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Цей спосіб сплати аліментів є доречним, коли боржник не працює, або немає даних про його місцезнаходження чи розмір його доходу є мінливим. Причому, якщо боржник не працює, або його заробітної плати недостатньо, і розмір аліментів становить менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, може бути призначено тимчасову державну допомогу відповідно до ч. 8 та 9 ст. 181 Сімейного кодексу та Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.
Також важливим нюансом стягнення аліментів в твердій грошовій сумі є обов'язкова індексація їх розміру.

Якщо місце проживання/перебування боржника невідоме
Якщо місце проживання/перебування боржника невідоме, державний виконавець може оголосити розшук боржника. Детальну процедуру розшуку можна передивитись:

Наведений в цій статті порядок стягнення аліментів досить загальний. Існують багато нюансів, які мають своє, специфічне регулювання. Наприклад, якщо боржник - фізична особа-підприємець, або пенсіонер, або щодо стягнення аліментів, якщо боржник знаходиться за кордоном. Останній випадок - предмет окремої статті, яка вже була мною написана раніше.
Якщо маєте зауваження або питання стосовно статті, або цієї теми взагалі - пишіть у коментарях до статті, або у блок Зворотній зв'язок. Обов'язково відповім :-)

P.s. (15.02.19) В зв'язку із тим, що коментарів до даної статті вже дуже багато, система не відображає нові коментарі, і тому я не можу на них відповісти( В зв'язку із цим, я закрив можливість коментування даної статті. Якщо в Вас є питання, звертайтесь до мене за допомогою контактів, які я навів в розділі "Послуги адвоката".

213 комментариев:

  1. із пенсії стягуються аліменти

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Якщо я оплачую аліменти на рахунок ДВС???

      Удалить
  2. Так. Аліменти стягуються із всіх видів доходів, за невеликим виключенням.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрий день,я плачу аліменти 33% на дитину від першого шлюбу і 1/3 на дитину від другого шлюбу і 1/6 на дружину оскільки вона в декреті,як зменшити відрахування адже це 77% від заробітку? Дякую

      Удалить
  3. Для погашення заборгованості із аліментів може використовуватися спадщина, наприклад автомашина боржника

    ОтветитьУдалить
  4. "Адже він і без виконавчої служби має можливість звернутися в адміністрацію свого підприємства із заявою, в якій він може просити відраховувати певну суму із своєї заробітної плати на вашу користь." Очевидно це можливо, коли аліменти сплачуються добровільно. А коли є рішення суду, то звернення до виконавчої служби є обов'язковим, чи не так?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Аліменти можуть сплачуватися добровільно навіть коли є рішення суду

      Удалить
    2. Доброго дня! Тобто, я самостійно підраховую необхідну суму і перераховую на рахунок стягувача? Чи в такому випадку писати заяву до бухгалтерії підприєства? дякую!

      Удалить
    3. Краще написати заяву до бухгалтерії, і до неї долучити копію рішення суду.

      Удалить
  5. Якщо стягувачка забрала иконавчий лист . за заявою, вона може повторно надати на виконання такий виконавчий лист?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так, але в межах строку, на який присуджено стягнення аліментів (ч. 3 ст. 22 ЗУ "Про виконавче провадження").

      Удалить
  6. Добрий день!
    На підприємство прийшов лист-постанова про звернення стягнення на заробітну плату. Чи можлива сплата аліментів особисто працівником, без участі бухгалтерії підприємства?
    Дякую!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так, можливо. Необхідно звернутися із цим питанням до державного виконавця, який веде Вашу справу.

      Удалить
  7. Доброго дня.
    На користь дружини суд присудив аліменти, але її немає на території країни і не було на момент винесення рішення. Як і куди я маю їх сплачувати? Чи мусить вона подавати заяву до ДВС, чи просто відкрити рахунок у банку для зарахування аліментів? Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вона може і не звертатись до ДВС. Ви із нею можете домовитися, куда Вам краще буде перераховувати аліменти. Або, якщо вона звернеться, ви будете перераховувати їх на рахунок ДВС, а ДВС, в свою чергу, на її рахунок.

      Удалить
  8. Доброго дня! Якщо є рішення суду про стягнення аліментів, а відповідач (платник аліментів) зареєстрований і проживає в іншому місті, чи можу я звернутися у виконавчу службу за своїм місцем реєстрації (проживання) ? Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так, проте стягнення буде провадитись всеодно за місцем реєстрації відповідача. І з усіх питань щодо виконання рішення ви будете звертатися до ДВС за місцем реєстрації відповідача, адже матеріали виконавчого провадження будуть передані туди.
      Якщо є така можливість, зверніться до ДВС, яка знаходиться за місцем реєстрації відповідача, із заявою про відкриття особисто. По-перше, зекономите час. По-друге, більше шансів, що Ваш виконавчий лист не загубиться.

      Удалить
  9. Добрий день! на підприємство надійшла постанова ДВС про стягнення аліментів та боргу по аліментам з працівника. Через місяць, коли борг було стягнуто, надходить лист, в якому держвиконавець визнає помилку в розрахунку боргу і просить зменшити відрахування на суму помилки. Чи можна змінювати розмір відрахувань згідно листа. Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так, звісно. Корегування порядку сплати аліментів не є чимось таким, що вимагає чіткої та суворої процедури.

      Удалить
  10. Доброго дня! Олександре Олександровичу, а що робити в такій ситуації:чоловік платив аліменти на дитину (дитина проживала з матірю), а 3 місяці - не сплачував, оскільки дитина проживала разом з ним, потім дитину забрала мама - і батько знову почав сплачувати аліменти ? Тобто виникла заборгованість, зараз телефонують з Виконавчої аби батько погасив борг по аліментам. Підскажіть, будь ласка, що робити батьку. Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Цікаве питання... Я бачу тут два варіанти.
      1. Звернутися стягувачу до державного виконавця із питанням щодо відмови від суми аліментів за 3 місяці. Не стикався з таким, тому навіть не знаю, чи можливо таке. Згідно ч. 2 ст. 12 ЗУ "Про виконавче провадження", стягувач має право подати до державного виконавця заяву про відмову від стягнення. Але чи може стягувач подати заяву про відмову від частини суми, яка підлягає стягненню...
      2. Доведення боржником, що сума коштів, ним витрачених під час проживання дитини на неї, покриває суму, яку він повинен сплатити в якості аліментів на цю дитину. Можливо навіть через суд. Якщо звертатися до суду, то це буде позов про зменшення суми аліментів.
      Але в будь-якому випадку, треба обговорити це питання із державним виконавцем. Якщо це нічого не дасть, то тоді до суду.

      Удалить
    2. Дякую за відповідь. Батько - не стягувач, а платник аліментів. А мати дитини хоче стянути аліменти за дані 3 міс., хоча жодної гривні не витратила на дитину вродовж 3 міс.
      Ще раз дякую.

      Удалить
  11. Дорого дня! Підкажіть, будь ласка, якщо виконавче впровадження було відкрито по місцю мого проживання і в стягнення було з компанії де чоловік липово працював (лише документально), але одночасно працював у іншій області але по контракту з іншою компанією. Він сплачував суму з усної домовленості, так як на липовому підприємстві нічого не нараховувалося йому.
    2 питання:
    1. Чи відшкодуються аліменти згідно заробітків на підприємстві з іншої області?
    2. Чи треба мені відкликати стягнення з місцевого ДВС і їхати до нього в місто і там подавати?
    3. Чи по місцю звернення (його проживання) можуть перевести справу до місцевого ДВС?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тобто, якщо я Вас правильно зрозумів, він аліменти сплачував за одним місцем роботи, в той час як зарплатню отримував - за іншим?
      Стягнення з боржника провадиться зі всіх доходів за місцем їх отримання. Стягнення можна не відкликати, а звернутися із заявою до ДВС, де провадиться стягнення з нього аліментів, в якій вказати його інше місце роботи, щоб виконавець передав виконавче провадження до іншого ДВС за його іншим міцсцем роботи.

      Удалить
  12. Підскажіть, будь-ласка. Така справа: бухгалтер підприємства, де працює боржник втратив виконавчий лист у звязку з переміщенням підприємства, на основі якого стягувалися аліменти, він припинив їх нараховувати, сказав, що немає підстави і треба надати йому дублікат, у звязку з чим стягувач зробила дублікат листа та надала йому (півроку аліменти не нараховувалися), але в листі не зазначено ідентифікаційний код боржника та реквізити стягувача,куди сплачувати аліменти, на підставі цього бухгалтер знову відмовляється нараховувати аліменти, підстава неналежно оформлений лист. Що робити у такому випадку підскажіть, будь-ласка?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Треба знов звернутися до суду, щоб отримати лист із необхідними даними та реквізитами.
      Інше питання, як бути із сумой тих аліментів, які не нараховано протягом півроку за відсутності виконавчого листа? Ви маєте намір щось із цим робити?

      Удалить
    2. Дуже Вам дякую за роз'яснення. А що можна зробити у такому випадку? Як тільки, стягувач принесе правильно оформлений лист, бухгалтер буде нараховувати аліменти, розмір яких вказано в листі. Про заборгованість за півроку він нічого не сказав. Що стягувачу треба надати для того, щоб бухгалтерія врахувала заборгованість?

      Удалить
    3. Я думаю, треба звернутися до бухгалтера, щоб вона чітко вивела суму, яка не стягувалась протягом відсутності виконавчого документа. Та розстрочила її протягом послідуючого строку стягнення.

      Удалить
  13. Олександр Олександрович, рішення суду про сплату аліментів було представлене до виконавчої через 1,5 року, за цей дружина отримувала кошти та допомогу від батька (чеків та квитанцій немає). Як довести, що дитина знаходилася на утриманні батька і скасувати заборгованість

    ОтветитьУдалить
  14. Думаю, що через суд. В порядку окремого провадження - встановлення фактів, що мають юридичне значення. Проте без квитанцій та чеків довести надання допомоги в сумі, яка дорівнює або перевищує заборгованість, буде дуже і дуже важко. Є якийсь шанс і сенс цього, якщо допомога має якесь матеріальне, негрошово, вираження. Приміру, дитині була подарована іграшка, або на кошти, які перераховані батьком, дитина поїхала літом у табір, і дружина цих фактів не оспорює.

    ОтветитьУдалить
  15. Доброго дня! Надійшла відмова у відкритті виконавчого провадження на основі п.6 ч.1 ст. 26. Не були надіслані копії ідентифікаційного коду та паспорту батька. Надіслали копії. Знову відмова на основі п.6 ч.1 ст. 26. Документи надсилались поштою по місцю приписки батька.Чому відмова вдруге?? І що робити далі? Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Потрібно звернутись до державного виконавця. Із листом, або краще в телефонному режимі чи приїхати, та вирішити це питання. Щоб виконавець пояснив, чому і що потрібно зробити.

      Удалить
  16. Чи здійснюється відрахування аліментів з пенсії опікуна, Опікун отримує пенсію по втраті годувальника на неповнолітнього утриманця?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Якщо виплати у зв'язку із втратою годувальника - то відраховуються. Якщо виплати в якості державної допомоги на утримання дітей під опікою, то ні. Детальніше дивіться тут
      http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/146-93-п

      Удалить
  17. Олена Вікторівнавт июн. 30, 01:11:00 PM

    Доброго дня! Склалася така ситуація: батько сплачував аліменти на дитину за рішенням суду у твердій сумі,кошти перераховувались бухгалтерією з його заробітної плати.Після звільнення, батько продовжував сплачувати аліменти самостійно на картковий рахунок.На даний час за ним виникла заборгованість за півтора року.Куди потрібно звернутися,що б примусити батька поновити виплату аліментів.Буду дуже вдячна за відповідь.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вам необхідно звернутися до суду, в якому було винесено рішення, із заявою про видачу виконавчого листа, який, в свою чергу, потрібно пред'явити до стягнення до виконавчої служби за місцем роботи або проживання боржника. Далі державний виконавець складе розрахунок стягнення заборгованості із врахування вже здійснених проплат, і згідно цього розрахунку буде провадити стягнення.

      Удалить
  18. Недавно дізналася,що колишній чоловік вже більше року офіційно працює за сумісництвом. Чи маю я право отримувати аліменти на дитину з його другої роботи і куди мені звертатися?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так. В тексті Вашого рішення сказано, що аліменти стягуються із ВСІХ доходів боржника. Вам необхідно звернутись до державного виконавця, який веде Вашу справу, із заявою, де вказати, що Ваш колишній чоловік працює офіційно бульше року там-то (вказати місце). А виконавець зробить запит, складе відповідний розрахунок і направить необхідні документи до його місця роботи.
      Або можна звернутись, якщо у Вас є копія виконавчого листа абл постанова про відкриття виконавчого провадження, безпосередньо до бухгалтера, який нараховує заробітну плату за місцем роботи колишнього чоловіка.

      Удалить
  19. Бывший муж работал в другом районе,алименты высчитывала бухгалтерия.В декабре 2014 его уволили и досих пор выплат не было.Когда я 11 июня 2015 обратилась в исполнительную службу нашего района за справкой о невыплате алиментов,мне отказали так как исполнительный лист у них в исполнении с 17 марта 2015 и не прошло 6 месяцев.И долг по алиментах считают с 17 марта.Бухгалтерия предприятия прислала мне справку о том что алиментщик уволен 3 декабря 2014 и алименты удержаны по ноябрь.Должны ли мне выдать справку о невыплате на основании этой справки .И почему декабрь,январь и февраль не считают в долг,ведь никаких выплат не было уже почти 8 месяцев

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Выплаты ведь производятся из доходов. А если доходов нет, то нет и задолженности. Поэтому все эти месяца не берутся во внимание исполнителем.
      Но если станет известно, что всё это время (декабрь-июль) должник официально работал на другой работе, тогда будет расчитано задолженность.
      На основании справки бухгалтерии, думаю, Вам не выдадут. Только по прошествии 6 месяцев с момента обращения в ДВС.
      И выдадут Вам, если я правильно понимаю, не справку о невыплате, а справку о размерах взысканных сумм с должника, где будут стоять нули. И это будет говорить не о задолженности, а о том, что Вам не начислено алиментов. Задолженность будет только если должник имел в декабре-июле доходы.

      Удалить
    2. А если он так и не устроится официально на работу и будет подрабатывать неофициально.То что он сможет годы неплатить и не будет должен?Вроде пока он не работает долг должны считать по средней зарплате по региону.

      Удалить
    3. Да, Вы правы, я ошибся, прошу прощения.
      Задолженность будет считаться по средней з/п по региону. Вам также нужно обратиться в ДВС с заявлением о взыскании алиментов за время до обращения в ДВС, т.е. с декабря по март. И приложить туда необходимые документы с бухгалтерии.
      В случае наличия задолженности больше чем за 3 месяца, Вам необходимо обратиться в ДВС с заявлением о наложении взыскания на имущество должника.
      Если у должника нет ни имущества, ни официальной работы, то Вы можете расчитывать на временную государственную помощь в размере 30 процентов от прожиточного минимума ребёнка определённого возраста.
      Еще раз прошу прощения за неточность.

      Удалить
  20. Добрий день! Наступна ситуація: дружина пішла від чоловіка і подала на аліменти для двох дітей та на себе. Розлучення не було. Суд призначив фіксовану суму. Через деякий, невеликий проміжок часу, чоловік та дружина зійшлися та проживають разом у шлюбі і забезпечують/утримують сім'ю. Дружина вігітна третьою дитиною....
    Чи можливо скасувати аліменти від імені матері (щоб дружина сама скасувала), і як це зробити? Який порядок дій? Чи потрібно чоловіку платити аліменти. Щоб не було ситуації, коли при нагоді жінка буде вимагати сплати аліментного боргу. Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Зверніться до державного виконавця із заявою про повернення виконавчого документу.

      Удалить
  21. Доброго дня.Суд виніс рішення про стягнення аліментівЮде вказав ,що боржник пенсіонер і працює.
    Занесла виконавчий лист у Виконавчу службу вони кажуть потрібно ще один щоб сформувати 2 справи,так як пенсія отримується в обласному пенс.а з-пл в район.місті. В суді сказали ,що другого листа мені не видадуть. В виконавчі службі також нічого толком не кажуть.Що я повинна зробити?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Виконавчий лист видається тільки один (або ще дублікат в разі втрати). І по цьому виконавчому листу виконавча служба повинна винести постанову про відкриття виконавчого провадження, а також дві постанови: про накладення стягнення на пенсію, яка відправляється до пенсійного фонду, а також про накладення стягнення на заробітну плату, яка направляється за місцем роботи.
      Виконавча неправомірно з Вас вимагає ще один виконавчий лист, тому ще Ви його не можете надати: одне рішення суду - один виконавчий лист. А як їм в виконавчій сформувати справу за таких обставин - то вже їх проблеми.

      Удалить
  22. Добрий день. Потрібна порада. Моєму бившому чоловіку суд присудив оплату аліментів на двох дітей перший раз на 750 грн. потім на 1300 грн. Він сплачує мені кождий місяць 750 грн. На даний час його борг становить 15000 грн. У виконавчій службі не занімаються відповідно його доргом у звязку з тим що він перебуває за кордоном в Росії. Додому не приїжжає. По місту реєстрації живуть його батьки, пенсіонери. Що мені робити щоб діло з двинулося з мертвої точки, і я отримала свої гроші. Зверталася я в міліцію з проханням відкриттям кримінальної справи, але отримала відмову. Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрий день!
      Потрібно звертатись до територіального відділення мінюсту із заявою, щоб стягнути аліменти з людини, яка знаходиться за кордоном. В мене є в блозі відповідна тема - http://advokatponomarenko.blogspot.com/2012/10/blog-post_28.html. Там ви зможете також знайти посилання на відповідні нормативні акти, які регулюють це питання. Також в територіальному відділенні мінюсту спробуйте отримати від робітників консультацію, щоб більш-менш уявляти, як діяти далі.

      Удалить
  23. Доброго вечора!Я працював,аліменти стягувалися,пізніше став на біржу зайнятості-аналогічно,непрацюю,але виплачував не менше 30% прожиткового мінімуму +одяг,лікування,школа,маю всі квитанції,приходить позов до суду за забогованість за1,5 року +пеня,виконавча служба жодного разу не повідомляла ,що є забогованість !+недостовірна довідка про нарахування від держ.виконавця!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Важко сказати, не бачачи позовної заяви.
      Ви можете все те, що тут сказали, означити в запереченні на позовну заяву. Вкажіть, що заборгованості Ви не маєте, вчасно сплачуєте аліменти, берете участь в додаткових витратах на дитину. І долучіть всі довідки, квитанції, які мають значення для справи.

      Удалить
  24. Доброго вечора, шановний адвокате. Маю до Вас питання, сподіваюся, допоможете. Якщо боржник, у якого банк виграв суд на стягнення боргу, зареєстрований у моїй квартирі, але не проживає тут і виписуватись відмовляється, чи може виконавча служба описати майно у цій квартирі?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго, тільки я, поки що, не адвокат)
      Може, проте Ви можете не пустити виконавця до своєї оселі, мотивувавши це тим, що боржник тут не проживає, хоча і прописаний, і речей його тут не має. І виконавець не зможе проникнути до житла без відповідного судового рішення.
      Щоб не було проблем та з метою випередити можливе звернення держвиконавця до суду, раджу Вам звернутись до суду із позовом про зняття боржника з реєстрації.
      Також на додачу почитайте одну із статей мого блогу з цієї теми - http://advokatponomarenko.blogspot.com/2014/05/blog-post_19.html

      Удалить
  25. Добрий день, чи стягуються аліменти із пенсії по втраті годувальника?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрий день!
      Стягуються - http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/146-93-%D0%BF

      Удалить
  26. Добрый вечер! Подскажите пожалуйста, если алименты начислены с 12 февраля 2015 года, но потом БМ подавал на отмену заочного решения, его отменили, состоялся другой суд, 22 июля 2015, на нем уменьшили размер алиментов с 1/3 до 1/4, потом он подал в апелляцию, где оставили решение суда 1/4 с 12 февраля 2015. до настоящего времени алиментов не платит. С какого момента идет долг? на сегодняшний момент есть уже 6 месяцев? или 3? какие меры можно предпринять?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый!
      В решении суда от 22 июля 2015 года должно быть указано, с какого момента начисляются алименты.
      Меры по поводу чего? Что должник после апеляции ничего не платит?

      Удалить
  27. Здравствуйте! Подскажите пожалуйста, если алименты по обоюдному согласию выплачивались "на руки", а получатель алиментов в это время подал в исполнительную службу, что имеется долг по алиментам и алименты не выплачиваются и их начали отчислять из заработной платы. Должны ли были сообщить об отчислении алиментов? Отчисляют ежемесячные выплаты и сумму долга?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вам должно прийти постановление о наложении взыскания на заработную плату. А также постановление об открытии исполнительного производства, после которого Вы могли бы обратиться в исполнительную службу и урегулировать вопрос о добровольной уплате алиментов. Но т.к. Вы не обратились, то исполнитель направил документы в бухгалтерию Вашего предприятия для организации взыскания с Вашей заработной платы.
      Отчисляются только алименты или еще и долг, можно сказать только увидев постановление о наложении взыскания на заработную плату.

      Удалить
  28. Доброго дня! Чоловік сплачував аліменти, потім змінив місце роботи. Працює офіійно. Хто повідомляє у виконавчу службу про зміну його роботи?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Взагалі то сам боржник. Проте на практиці це ніколи не робиться.
      Тому, якщо Вам відомо місце роботи боржника - повідомте про це виконавчу. Якщо ні, - напишіть листа до виконавчої, де зазначте, що боржник змінив місце роботи і нове місце не відоме, та в зв'язку із цим просіть виконавця зробити запит в податкову для встановлення місця роботи і початку провадження стягнення.

      Удалить
  29. Доброго дня! До бухгалтерії надійшов виконавчий лист про утриманням аліментів в розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину (дітей двоє) та заборгованість по них. Першочергово утримувати аліменти в розмірі 50% від заробітку до погашення заборгованості. У мене питання на даний момент розмір аліментів становить більше 50% від з/пл, чи може працівник написати до бухгалтерії заяву зі згодою на утримання в повному обсязі аби не накопичувати заборгованість, як бути?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      В повному обсязі - це як? 100%?
      Максимальний відсоток відрахувань з заробітної плати - 70%, за умови, що аліменти на неповнолітніх дітей. Якщо ні - 50%. (ст. 128 Кодексу законів про працю).
      Боржник може сам перераховувати стільки коштів, скільки хоче, на погашення заборгованості. Проте бухгалтер при нарахуванні заробітної плати за законодавчі рамки вийти не може.

      Удалить
  30. Доброго дня!
    У виконавчій службі з якої прийшов лист проконсультували так: утримувати аліменти в розмірі 30% від прожиткового мінімуму на кожну дитину тобто 873,00 грн. на двох неповнолітніх дітей, але якщо сума аліментів більша за 50% від з/пл то різницю накопичувати як заборгованість по аліментах. В іншому випадку за письмовою заявою-згодою працівника утримувати аліменти в повному обсязі тобто 873,00 грн. Дякую

    ОтветитьУдалить
  31. Доброго дня !Підкажіть будь ласка, після винесення рішення суду про стягнення аліментів на користь позивачки було винесено рішення і задоволено її позов. Також видано виконавчий лист із зазначенням !"Допустити негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.". Цей виконавчий лист позивачка отримала після судового засідання. І як пояснили в суді він і є підставою для пред'явлення його до ДВС для виконання. Чи потрібно після набрання рішенням законної сили брати в суді ще один виконавчий лист для подальшого стягнення аліментів, якщо так, то чим це передбачено? Дякую!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Негайне виконання рішення передбачає більш скорочені, порівняно із звичайним порядком, строки проведення виконавчих дій. Тобто згідно із ч. 4 ст. 30 ЗУ "Про виконавче провадження", державний виконавець відкриває виконавче провадження не пізніше наступного робочого дня з дати отримання Вашої заяви, і невідкладно, без надання боржнику строку на добровільне виконання рішення, приступає безпосередньо до проведення примусового стягнення суми аліментів в межах 1-го місяця.
      Тому ще один виконавчий лист брати не потрібно. Отриманий Вами виконавчий лист вже надає Вам можливість звернутися до виконавчої за стягненням аліментів, а негайне виконання - це така собі перевага порівняно із звичайними виконавчими листами.

      Удалить
  32. Доброго вечора. З рішенням суду про зміну розміру аліментів я звернулася до ДВС з виконавчим листом. Заяву у мене не прийняли ааргументувавши це тим,що колишній чоловік платить добровільно і заборгованості не має. І відповіли, що особисто маю повідомити відповідача про розмір аліментів. Підскажіть будь ласка, чи правомірні дії виконавців?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ні, такі дії виконавчої служби не грунтуються на законі про виконавче провадження. Адже, по-перше, добровільна виплата боржником аліментів не є підставою для відмови у відкритті виконавчого провадження. По-друге, Ви не зобов'язані повідомляти відповідача про розмір аліментів. Розмір відрахувань визначається судом в рішенні, і на підставі цього рішення бухгалтерія боржника здійснює відрахування із його заробітної плати, якщо він працює.

      Удалить
  33. Скажіть будь ласка а якщо сама бугалтерія ось уже 2.5роки невіддае заборгованості по аліментах зверталася до виконавчої служби вони сказали щоб я ішла в прокуратуру і написала їм заяву

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Розкажіть докладніше - що значить "не віддає"? Які ваші дії були з цього приводу за 2,5 роки? Якщо можна - напишіть мені через форму зворотнього зв'язку - http://advokatponomarenko.blogspot.com/2012/12/blog-post.html,
      або за допомогою форуму - http://pravo.ukrainianforum.net/forum

      Удалить
  34. Доброго дня, в мене така ситуація, з дружиною не живу уже два роки, але не розведені, у вересні 2015 вона подала на аліменти, про це я взнав в кінці жовтня коли прийшла повістка в суд, там я погодився з її умовами, і другий суд мав би бути без нас, але по теперішній день ніяких рішень немає, а борг напевне росте, розкажіть будь-ласка про строки рішень суду, і що мені робити, суд далеко від мене, телефоную майже кожен день, а трубку ніхто не бере,в грудні один раз підняли, сказали що вже є, а через півгодини знову телефоную, і кажуть що ще нема

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Якщо в Вас є номер справи, за допомогою неї можна дізнатись, на якій стадії в даний час справа. Також можна спробувати знайти за допомогою іншої інформації, яка Вам відома. Ось сайт - http://court.gov.ua/fair/
      На даний час, думаю, рішення суду має вже бути. Якщо Вас ще не турбують із виконавчої - то, напевно, ваша дружина не зверталась із заявою.

      Удалить
    2. Так, рішення знайшов, і дружина призналась, що має виконавчий лист, але не зверталась до виконавчої служби, а мені прийдеться виплачувати весь борг із зарплати? тобто будуть знімати по 50%.

      Удалить
    3. Аліменти Вам призначено з моменту звернення Вашою дружиною до суду (якщо вона не просила суд стягнути аліменти за минулий період), тобто з вересня 2015.
      Вам потрібно уважно прочитати в рішенні, яку суму аліментів до сплати визначив суд і в якій формі.
      Також зверніться до бухгалтерії Вашого підприємства із заявою про нарахування аліментів, а бухгалтер сам розрахує, скільки Вам потрібно сплатити аліментів та заборгованості.
      Доки не буде виплачена заборгованість, кошти будуть стягуватись у розмірі 50 % від заробітку, а далі - згідно суми, яку визначив суд.

      Удалить
    4. тобто я можу сам звернутися в бухгалтерію, без виконавчого листа, та рішення виконавчої служби.

      Удалить
    5. Так. Можете додати копію рішенгя чи виконавчого листа. Головне, щоб бухгалтер знав, скільки йому потрібно нараховувати аліментів.

      Удалить
    6. а номер рахунку, чи не має значення. Дякую

      Удалить
    7. Так, Вам потрібно із дружиною домовитись, куди ВИ будете перераховувати гроші. Можна на рахунок в банку, можна через укрпошту.

      Удалить
  35. Доброго дня! Питання такого характеру: розлучились з дружиною, за усної домовленості перераховував через банк аліменти в розмірі 1500 грн, але в призначенні платежу не вказував явно, що це аліменти. Чи будуть враховані ці кошти ДВС під час перерахування заборгованості,оскільки бувша дружина подала в суд (на який мене не викликали) і було призначено відрахування у розмірі 33% від заробітку, що перевищує 1500 грн? Дякую за відповідь.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. ще потребує уточнення: суд призначив виплату аліментів з моменту подачі заяви дружиною, оскільки я про це не знав виплачував суму за домовленістю, потім перестав платити взагалі, оскільки вона по завершенню суду мені про це сказала, заявивши, що прийде виконавчий лист і тоді буду платити що присудили, на прохання повідомити мені деталі рішення перестала відповідати на повідомлення (вона живе в Криму, я в Україні, зустрітись і поговорити можливості немає)

      Удалить
    2. Доброго дня!
      Вам потрібно буде сказати виконавцю про це, та надати відповідні документи (квитації, чеки). Тоді повинно бути враховано.
      Ви можете добровільно виплачувати аліменти. В цьому разі звернення до виконавчої не є необхідним.

      Удалить
    3. Дякую, Олександре. А таке запитання: які шанси зменшити відсоток через суд, якщо зарплата доволі висока (біля 12 тис.грн), але враховуючи піднайом житла та погашення кредиту з вирахуванням 33% на аліменти залишається доволі мало, чуть більше 2000 грн. А за умови вирахування заборгованості за минулий термін (тобто 50% від заротітку) взагалі залишається біля 500 грн?

      Удалить
    4. Шанси завжди є. Все залежить від того, наскільки переконливими будуть Ваші доводи з цього приводу.

      Удалить
  36. доброго дня, у мене ситуація вкрай цікава: є в/лист на виконанні рішення суду про стягнення 1/3 част від заробітку батька дитини з 2009, є батько, який 2 роки з 2011 по 2013 офіційно працював за кордоном, маю офіційні довідки про його тамтешні доходи,при цьому батько не перебував на жодному консульськлму обліку,а в Україні має постійне місце реєстрації, і сам- українець, прийшла у виконавчу, принесла офіційну довідку про зарплату, прошу перерахувати борг по аліментах у відповідності до доходів, виконавець навідріз відмовився, каже, що його цікавлять доходи боржника тільки в Україні, все, що боржник отримав поза її межами, він, як дохід, враховувати не буде, бо в Україні боржник безробітній. Чи правомірно це?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Ситуація і дійсно вкрай цікава.
      Згідно ч. 6 ст. 74 ЗУ "Про виконавче провадження", з осіб, які працюють за контрактом на території іноземних держав і одержують заробітну плату (доходи) тільки за кордоном, аліменти стягуються в порядку та розмірах, передбачених законом. Проте закону такого немає.
      Є Конвенція про стягнення аліментів за кордоном, ратифікована Україною. Вона стосується стягнення аліментів з боржників, які працюють/проживають за кордоном.
      Проте як бути, якщо боржник не проживає зараз в Україні, питання...
      Виконавець відмовив правомірно, адже виконання рішення суду побудовано за принципом територіальності, тобто стягнення провадиться тією виконавчою, в районі якої проживає або працює боржник. І провадження стягнення на заробітну плату боржника, отриману в іншому районі, а тим паче в іншій державі, знаходиться поза компетенцією конкретного виконавця.
      Можливо міністерство юстиції прол'є світло на це питання. А би радив вам звернутися туди із листом за відповідним роз'ясненням. Якщо це результатів не дасть, то прийдеться вирішувати питання через суд. Або може є можливість домовитись із боржником з цього питання? Вирахувати заборгованість, укласти договір.

      Удалить
    2. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    3. З держвиконавця Ви нічого не доб'єтесь. Якщо кого і трясти, так це мінюст, адже проблема в межах компетенції саме цього органу.
      Не знаю, впаде суд чи ні, але знаю одне, що коли існує колізія або прогалина в законодавстві, то допомогти може тільки суд.
      В будь-якому випадку, Вам потрібна юридична допомога. Самотужки Ви все це наврядче вирішите. Ви звертались до юриста, адвоката із своєю проблемою?

      Удалить
    4. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    5. За загальним правилом, щоб звернутись до Європейського суду з прав людини, потрібно вичерпати всі засоби захисту своїх прав в рамках країни. Тобто, якщо взяти за приклад Україну, то щоб звернутись до ЄСПЛ проти України, то перш за все потрібно пройти всі суди, починаючи від місцевого і закінчуючи Верховним. І коли в останній інстанції Ви отримайте відхилення своїх вимог, тільки тоді Ви можете звернутись до ЄСПЛ.
      Теж саме стосується і Іспанії. І беручи до уваги вищенаведене та Вашу ситуацію, я не бачу можливості це зробити.

      Удалить
    6. Чомусь вирішила і я "втрутитися", бо Ваша ситуація, на мою думку, а вона збігається з відповіддю юриста, з яким я, до речі, цілком згодна, взагалі не повинна бути "проблемою"...Не треба Вам іти складним войовничим шляхом. По-перше: забере час. По-друге:нічого тут не вийде.
      Батько має українське рішення про сплату аліментів і Ви, знаючи, що той офіційно працює за кордоном, не зверталися до виконавчої служби з відповідного питання про стягнення з нього аліментів саме звідти, де він працює. Натомість - ТОДІ потрібно було шукати для цього шляхи для стягнення з тих доходів (Конвенція...), чи просто на той час з тим чоловіком вирішити це питання щодо виконання рішення суду в добровільному порядку, щоб він переказував для дитини щомісяця чи як... аліменти (квитанції про це повинні зберігатися), бо це є його право і він його позбавлений бути не може (навіть якщо є виконавчий лист). Якщо б Ви надали в виконавчу службу ТАКІ докази про сплату, то вони б точно були враховані.
      Зараз - державний виконавець за увесь період несплати щомісячно порахує батькові середньомісячну, точніше вказану в рішенні 1/3 від неї і буде правий.Тут немає ні "колізії", ні "прогалини" в законодавстві. Тут все чітко, зрозуміло і давно визначено. Але, якщо батько не сплачував усі ці роки (винен в невиконанні рішення суду), то Ви маєте право порахувати йому пеню, а це ДУЖЕ багато і вирішується через суд після того, як отримаєте щомісячний розрахунок від виконавця. В інеті на це питання багато пишуть. Що до цього, моя порада, скористатися реєстром судових рішень... Але робить все зважено, бо за всім мають місце будь які події, чи санкції... Саме я, чомусь, відчуваю Вашу знервованість, тому теж вважаю, щоб не наробити "дурниць", з юридичною допомогою, щоб усе врахувати, Вам буде краще.
      Але наважуся дати Вам ще одну пораду - поміркувати про зміну розміру аліментів з частки на тверду суму.

      Удалить
    7. Доброго дня! Хотів дізнатись, чи вирішилося Ваше питання стосовно стягнення аліментів з-за кордону?

      Удалить
    8. доброго дня, процес все ще триває :)) ще маю 2 роки до 18річчя, тепер уже в апеляції, суд 1-ої інстанції тільки визнав факт отримання доходу батька за кордоном, але не зобов"язав виконавця його врахувати. питання:для чого було суду встановлювати цей факт? наразі, готують правки до СК в частині аліментів, так там вже чорним по білому вказано- враховувати дохід незалежно, де саме він отриманий!

      Удалить
    9. найцікавіше, що інші суди,без будь-яких вагань,заставляли виконавця враховувати доходи українця, отримані ним за кордоном, ось найсвіжіша ухвала http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/59200474#
      а це проект http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=59596

      Удалить
  37. Мені є не зрозумілим вислів :"Розмір аліментів визначається у відсотковому відношенні до мінімального прожиткового мінімуму для дитини і складає не менше 30 відсотків." Чи те стосується українського законодавства, чи россійського?..
    Не зовсім зрозуміла - як рахувати у випадку, якщо дітей більше, ніж одна дитина відповідно...

    Ніде в законодавстві не знайшла приписів на те, що частина заробітку, яку визначив суд для стягнення від заробітку має складати суму не меншую, ніж мінімальний розмір аліментів на кожну дитину...

    Уточніть, будь ласка, в якому об'ємі, чи сумі повинно бути щомісячне стягнення аліментів на 2-х н\л дітей відповідно до визначеного судом розміру - 1/3 частини від заробітку (доходу), але не менш ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідно віку." Доходи невеликі, але офіційні.

    Що саме тут є тут "розміром" аліментів на дітей, і скільки повинно стягуватися із заробітку?
    Заздалегідь вдячна за консультацію! Любов

    ОтветитьУдалить
  38. Дуже дякую за Вашу відповідь, бо я, навіть впевнена і її правоті! :)
    Все залежить від того рішення суду, який його постановив та від того рішення. Зараз держ.виконавець намагається стягнути 30% X 2 на обох дітей. Це - ніби і є частка від заробітку, і як тверда сума, щомісяця. Це більше - ніж 50% від того заробітку, що отримує чоловік. Що ці "30% від прож.мінімуму - як контрольний вистріл в голову" для мене дуже давно.
    На даний час він також є безробітний, але тут діє інша норма - ст.195 СК України. Тут взагалі нічого не повинно нарахововуватися. Нуль.

    ОтветитьУдалить
  39. Доброго вечора, постало таке питання в рішенні суду зазначено "стягнути аліменти на утримання доньки 17.03.1998 р.н. в розмірі 25 відсотків щомісячно, починаючи з 27.04.2010 і до досягнення донькою повноліття, тобто до 27.04.2028". Все сплачувалося справно, в цьому році вона досягла повноліття, і я звернув увагу на помилку - до 2028 року, а мало бути вказано - до 2016 року. На роботу мав нести вказане рішення щоб не відраховували кошти, а тут таке. Що робити в такому випадку. Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Варто звернутись до суду, який ухвалював рішення, із заявою про виправлення помилок.
      Докладніше можете прочитати тут (ст. 219 Цивільного процесуального кодексу) - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/paran1449#n1449

      Удалить
  40. Добрий день. Підкажіть будь ласка, як діяти в такій ситуації. Боржник ніде не працює (офіційно), йому належить 1/2 хати, суд відмовився стягувати майно так як там проживають неповнолітні діти (його ж), гроші віддавати не хоче. Яким чином можна забрати 1/2 хати за рахунок боргу, чи є така можливість?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Суд не стягує майно. Цим займається виконавча служба, виконуючи рішення суду.
      Накладення стягнення на майно боржника в порядку стягнення аліментів можливо лише в разі наявності заборгованості із сплати аліментів понад 3 місяці (ст. 74 ЗУ Про виконавче провадження).
      Суд же ухвалює рішення про стягнення аліментів саме із доходів (заробітна плата, пенсія, тощо), а не із майна відповідача.

      Удалить
  41. Добрый день Александр.У меня есть решение суда о начислении алиментов.Но ответчик живет в другом городе,как можно отправить решение суда,письмом или ехать в ДВС?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Лучше конечно лично, но можно и письмом - заказным с уведомлением.
      Перед отправкой обязательно сделайте копию с исполнительного листа!

      Удалить
  42. Здравствуйте, подскажите, куда обращаться в случае если пришел отказ по открытию исполнительного производства, в связи с отсутствием идентификационного кода должника. Официально должник нигде и никогда не работал, в налоговой эту информацию тоже не дают. В канцелярии суда развели руками. Каков порядок действий? Спасибо.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Вам откали как?: принимать в канцелярии заявление или Вы подали заявление и исполнитель своим постановлением отказал в открытии исполнительного производства?
      Потому что на основании отсутсвия данных об индкоде должника неправомерен отказ в открытии производства. Вы подаёте заявление, в котором указываете все данные, которые Вам известны о должнике, а также приложить исполнительный лист. Исполнительная должна принять Ваше заявление и открыть исполнительное производство.
      И уже исполнитель после открытия производства должен установить, какие доходы получает должник. Для этого он делает запрос в налоговую, пенсионный и т.д.

      Удалить
  43. Спасибо за оперативный ответ👍

    ОтветитьУдалить
  44. Якщо стягувачка забрала виконавчий лист, то у разі повторного пред"явлення його до виконання яким чином буть здійснюватися нарахування? чи буде нараховувтися за період з якого вона забрала заяву борг? Спасибі

    ОтветитьУдалить
  45. Таким же чином, якби стягувачка пред'являла виконавчий лист до виконання вперше одразу після рішення суду.
    Борг буде нараховуватись, якщо боржник не буде сплачувати аліменти в розмірі, встановленому судом. Адже відсутність виконавчого провадження не відміняє рішення суду, просто у боржника з'являється можливість без тиску з боку виконавчої служби добровільно сплачувати аліменти.
    Стягувачка має право повторно пред'явити до виконання виконавчий лист у будь-який час протягом строку, на який призначено аліменти.

    ОтветитьУдалить
  46. Дякую за попередню відповідь, а підскажіть будь-ласка таке.
    Аліменти стягнуто з батька дитини у 2014 році, тоді дитина дійсно проживала разом з позивачкою, однак на даний час дитині майже 4 роки і вона 3-4 дні на тиждень проживає з батьком, а решту часу - з матір"ю. По суті через це мати і забрала ВЛ.
    Що робити в такому випадку з аліментами, можливо звернутися до суду про припинення стягнення?
    Завчасно вдячні за відповідь.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ні, проте можна звернутись до суду із позовом про зміну розміру аліментів. Перелічити всі обставини в позовній заяві, і суд може прийняти рішення про їх зменшення.

      Удалить
  47. Доброго дня, чоловіку призначили сплачувати аліменти на 2-ох дітей в розмірі 1/2 від доходу але не менше 30% прожиткового мінімуму, після звільнення з роботи він сплачував по 500 -600 грн.і так щомісячно протягом року . Стягувачка звернулася до виконавчої служби для нарахування заборгованості по аліментах за цей період. На момент розрахунку заборгованості боржник не працював. Скажіть яка сума повина братися при розрахунку заборговагості в даному випадку.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Буде братися середньостатистична заробітна плата по місцевості для працівника.
      Якщо сума аліментів менша за 30% прожиткового мінімуму, то повинна бути призначена державна допомога.

      Удалить
  48. буде братися середньостатистична зарплата по місцевості, чи потрібно буде доплатити до мінімальної суми аліментів ( 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку)

    ОтветитьУдалить
  49. Дорогі читачі!
    В зв'язку із великою кількістю коментарів, вимущений закрити можливість коментування цього повідомлення та перенести обговорення порядку стягнення аліментів до відповідної теми мого форуму за цією адресою - http://pravo.ukrainianforum.net/t12-topic#25

    ОтветитьУдалить
  50. Доброго дня!
    Пане Олександре, не можу зайти на форум, тому спробую поставити питання тут. Така ситуація: є рішення суду про стягнення аліментів. Боржнику підприємство не виплачує заробітну плату, відповідно, аліменти стягувачу не перераховуються. ДВС відправляє до суду. Проте я не можу зрозуміти, хто відповідач і що це за позов? Виконавець відповів, що я можу позиватися до підприємства, яке не виплачує заробітну плату, проте на якій підставі і чим керуватися при цьому, не знає, посилається лише на ст.71 ЗУ "Про виконавче провадження". Чи ви не стикалися з такою ситуацією? Якщо так, будьте ласкаві, чим обгрунтувати вимоги? Буду дуже вдячна.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Цікава в Вас ситуація. Як мені бачиться ситуація. На користь колишньої дружини стягуються аліменти. Аліменти стягуватися припинились, утворилася заборгованість. Цю заборгованість виконавець стягнути може тільки із заробітної плати, тому необхідне рішення суду. В цьому разі колишня дружина звертається до суду із позовом до боржника про стягнення заборгованості із сплати аліментів. Суд приймає рішення на користь колишньої дружини, вона отримує виконавчий лист та надає його виконавцю. У виконавця в цьому випадку вже більш ширше коло майна, на яке може бути накладено стягнення (майно, рахунки в банках тощо).
      Або можна не звертатись до суду та чекати, коли почнуться виплати заробітної плати. Проте проконтролювати, щоб виконавець рахувала заборгованість. Далі, коли буде виплачуватись заробітна плата, із боржника будуть стягуватися аліменти та заборгованість, проте сума всіх відрахувань не буде більшою за встановлені законодавством межі.

      Удалить
  51. Сколько лет годен исполнительный лист от даты его принятия?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Если по алиментам - то в течении всего срока, на который они назначены.

      Удалить
  52. Будласка підскажіть.Якшо в бившого чоловіка буде офійно зарплата 1000 грн, то скільки він мається платить аліментів.В рішенні суду про аліменти сказано 1/4 від зарплати але не менше 30%(уже я так поняла 50%) від прожиткового мінімуму.дитині 5 років

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Чоловік буде платити згідно рішення суду 1/4. Раніше, якщо сума була менша від прожиткового мінімуму, то на різницю між сумою сплачених аліментів та прожиткового мінімуму призначалася державна допомога. Зараз державна допомога призначається тільки якщо боржник ухиляється від сплати аліментів, або немає коштів, з яких їх можна сплатити, або місцезнаходження боржника невідоме.
      Тому, хоча і декларовано державою, що розмір аліментів на дитину не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, особисто мені незрозуміло, яким чином на практиці це буде гарантовано.
      Можливо, таким чином. Статтею 128 Кодексу законів про працю встановлено, що сума всіх відрахувань аліментів із заробітної плати робітника на користь неповнолітньої дитини не може перевищувати 70% заробітної плати. 70% від 1000 - це 700 грн. 50% прожиткового мінімуму на дитину до 6-ти років - 713 грн. (з 1-го грудня - 746 грн.). Тобто 13 грн. щомісяця виконавцем буде ставитись на заборгованість, яку, в свою чергу, необхідно буде стягувати через суд, і яка вже може бути стягнута з майна боржника.

      Удалить
  53. Добрий день є два питання.
    1.чоловік 3 роки офіційно не працював.аліменти платив мінімальні.у виконаввчій сказали що потрібно стягувати з нього 1\4 середньої зарплати по району.ці "мінімальні" що він платив якось тре відняти від середньої зарплати.і чоловік відмовляється платити.сказав що зробить собі офійну зарплату 1000грн і нічого взвагалі платити небуде.що робити в такій ситуації?
    2.адвокат запропунував стягнути з б.чоловіка 1\3 від зарплати.так як у мене є ще одна дитина.я заміжня.діти постіїно хворіють хронічними зах. б.чоловік живе з дівчиною в неї є дитина.офіційно він не працює.хоче шо б оф.зарплата була 1000 і не платити тоді.Що робити?який спосіб легший добитися аліментів?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. і чи може він подати до суду щоб не плати за 3 роки(платив мінімалку)від середньої зп по району.так як "буде'отримувати оф зарплату 1000 грн або стане на облік в цз. і чи рішення суду буде на мою користь в такій ситуації?обясніть будь ласка "додаткові витрати на дитину" що це?від чого залежить сума і їх стягування.і чи можливо отримати їх в моїй ситуації???

      Удалить
    2. 1. Ви можете звернутись до суду, і вказати час, з якого стягнути аліменти. Закон дозволяє стягнути аліменти за минулий час, який не більше ніж на 3 роки передує зверненню до суду. В разі, якщо боржник не працював, заборгованість з аліментів визначається, виходячи із середньої заробітної плати по місцевості.
      2. Згідно змін в законодавстві, а саме ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу, аліменти на одну дитину призначаються в розмірі 1/3 частини від заробітну.
      Також, перш ніж звертатись, майте на увазі, що змінено порядок звернення до суду за стягненням аліментів. Тепер це здійснюється в формі судового наказу в порядку наказного провадження.
      Сумніваюсь, що Ваш колишній чоловік "зробить собі офіційну зарплату 1000 грн.", так як мінімальний розмір заробітної плати - 3200 грн. Якщо взяти до уваги великі штрафи та перевірки інспекції, наврядче хтось буде так ризикувати.
      Якщо чоловік буде ухилятись від сплати аліментів, то Вам може бути призначено державну допомогу.
      Із моєї практики, легких способів добитися аліментів немає. Тому залишається подавати як є і буде готовим реагувати на ситуації, які можуть ускладнити стягнення аліментів.
      Також не забувайте, що окрім стягнення аліментів на дитину, батько повинен брати участь у додаткових витратах на дитину: якщо вона хворіє чи, наприклад, записалася на курси хореографії або поїхала відпочивати у дитячий табір. Тому для стягнення частини цих витрат також можна звертатись до суду.

      Удалить
    3. "і чи може він подати до суду щоб не плати за 3 роки(платив мінімалку)від середньої зп по району.так як "буде'отримувати оф зарплату 1000 грн або стане на облік в цз. і чи рішення суду буде на мою користь в такій ситуації?"

      Він не зможе собі зробити заробітну плату 1000 грн. "заднім числом". Тому якщо він 3 роки не працював, то якось зробити так, що він насправді працював, неможливо.
      Майте на увазі, що аліменти призначаються не із конкретного виду доходу, а із всіх видів доходів, будь то соціальні виплати чи заробітна плата.
      Також не забувайте, що окрім способу стягнення аліментів з частини від заробітку, є спосіб стягнення аліментів у твердій грошовій сумі, якщо боржник має мінливий, непостійний дохід.

      Удалить
  54. Добрий день! 4 роки тому державний виконавець видав постанову про стягнення заборгованості по аліментах. Її повинні були надіслати на підприємство чоловіка, де він працював. Підприємство отримало його, але якимось чином чоловік забрав постанову, поніс до ДВС, а на підприємстві збрехав, що то помилка. Тепер я маю копію постанови на руках і хочу спочатку отримати довідку про несплату заборгованості по постанові (підкажіть зміст заяви, як правильно це зробити) та піти в суд, щоб стягнули пеню за 4 роки. Чи правильні мої дії і підкажіть як робити?
    Також чоловік виїхав на заробітки у лютому цього року на заробітки в Угорщину. Він там офіційно працює, але де саме живе і працює не знаю. Я маю його інші всі дані, навіть серію і номер закордонного паспорта. Куди подавати документи про стягнення аліментів? На яку конвенцію чи угоду посилатися - про міждержавну допомогу у цивільних справах чи про стягнення аліментів за кордоном? Як ще стягнути заборгованість з лютого цього року по теперішній час, розраховуючи із зарплати за кордоном? То потрібно у заяві вказувати, що прошу розрахунок заборгованості? Який пакет документів для цього потрібен?

    ОтветитьУдалить
  55. Доброго дня!Мій б.чоловік не платить аліменти,вірніше платить тільки 400 грн 30%прожиткового мінімуму.А повиен платити 1\4 по середній зарплаті по району, офіційно не працює.Виконавця в нас немає, начальник теж звільняється.Стягувати аліменти немає кому.Питання чи можна через суд мені самій стягнути заборгованість і пеню?Його адреси не маю.Є тільки номер телефона.І ще одне можна збільшити аліменти на 1\3 і подати на додаткові витрати, є ще одна дитина від іншого шлюбу,обидві часто хворіють, є записи у мед карточкі.

    ОтветитьУдалить
  56. Доброго дня! Бувший чоловік працює чотири місяці офіційно, виконавча служба ніяк не може відправити до бухгалтерії організації розпорядження і виконавчий лист. Які мої дії, кому я повинна поскаржитись. Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго вечора!
      Можна звернутись із скаргою на дії виконавця до начальника чи до суду.
      А можна звернутись безпосередньо до виконавця і запропонувати самотужки відправити виконавчий лист на підприємство.

      Удалить
  57. Аліменти стягують з пенсії.У мене змінилися реквізити карточки. (вийшов термін.)Куди звернутися щоб помінятт реквізити.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня! Потрібно звертатись за місцем нарахування аліментів. Тобто, якщо аліменти з пенсії, то і звертатись необхідно в відповідне територіальне відділення пенсійного фонду.

      Удалить
  58. Доброго дня !

    Після 2-х слухань, на які відповідач, мій колишній чоловік, не з'явився написала заяву на отримання копії рішення суду та виконавчого листа. Мені повідомили, що я маю надати копію паспорта та ідентифікаційного коду відповідача. Так як ми розлучилися ще 2009 році, а питання аліментів стало тільки тепер, коли відповідач припинив виходити на зв'язок, не контактує з дитиною, агресивно і вороже ставиться, такі документи я надани не можу, а відповідач на контакт не виходить. Він військовий офіцер, номер В/Ч та точну адресу місця роботи вказано в позовній заяві. Чи можливо надати виконавчій службі детелі персональних данних, окрім паспортних та коду, для надання виконавчого листа в бухгалтерію В/Ч ? Окрім даної ситуації, відповідач надає мій особистий телефон банківським установам та кредитним спілкам, де він оформлює кредити, які мені постійно телефонують, запитують про те, ким я доводжусь ....(ім'я колишнього чоловіка), погрожують...
    Як мені далі діяти у цій ситуації, адже порушуються права моєї дитини.

    Дякую !

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      По першому питанню не дуже зрозумів. У Вас є рішення суду про стягнення аліментів, вірно? І Вам не видають виконавчий лист? Чи виконавчий лист у Вас вже є і його не приймають у виконавчій?
      По другому питанню, при співпраці з колекторами краще за все змінити номер телефону. Або хоча б вимикати його на ніч, якщо вони дзвонять Вам вночі. Можна спробувати звернутись до поліції за фактом погроз. Записати розмову, якщо є така можливість.
      Колектори шукають слабкі місця. Навіть якщо вони розуміють, що Ви колишня дружина і з Вас нічого взяти не можна, проте вони всеодно будуть дзвонить в надії на те, що Вам це набридне і Ви будете зі своєї сторони тиснути на боржника. Тут головне їх не боятися. Говорити із ними сміливо, посилати куди подалі. Вони нічого не зможуть Вам зробити окрім того, що попортять нерви. Це все вони роблять з безсилля, адже в протилежному випадку вони б звернулись до суду та через суд здійснили стягнення заборгованості.

      Удалить
  59. Доброго вечора !
    Підскажіть будь-ласка . маю номер виконавчого впровадження , подивилася в автоматиз системі виконавчих впроваджень - що вп - відкрито ще з 11,05,2017. Але жодного разу нарахувань не отримувала . додзвонитися в виконавчу службу , дізнатися причину - не можу , вже другий тиждень не буруть трубку , або зайнято. подзвонила на гарячу лінію міністрестваюстиції . сказали , що якщо не додзвонюся - то щоб писала лист зі зверненням . не маю на це часу . як ще можна дізнатися – чому не нараховуються виплати ? Як можна вплинути на виконавця? Проживаю не в Києві , їхати в виконавчу службу по місцю проживання боржника – теж не мА наміру. Завчасно – дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      А Ви всі необхідні дані указали в заяві про відкриття виконавчого провадження? А саме - платіжні реквізити, куди перераховувати.
      Після відкриття виконавчого провадження (якщо це провадження по аліментах з доходів) виконавець повинен направити виконавчий лист за місцем стягнення. Тому те, що аліменти не стягуються, може бути ні тільки провина виконавця, але й підприємства, на якому провадиться стягнення з заробітної плати. Може документів деяких не вистачає, і ані виконавець, ані бухгалтер з цього приводу не переймаються. У мене, наприклад, було таке. Управління пенсійного фонду перестало нараховувати аліменти, тому що отримувачка не надала актуальну довідку з місця навчання. А виконавець помилково, при цьому, закрив провадження. Мені знадобився один день, щоб відвідати виконавця та пенсійний фонд та все це встановити і виправити. Проте так, прийшлося їхати в інше місце. Скаргами і телефоном я це встановлював і вирішував би довше.
      Тому, якщо взагалі немає можливості приїхати, залишається телефон та скарга на дії державного виконавця. Можна також в мінюст написати, теж дієвий механізм. За допомогою скарги знадобиться мінімум місяць, щоб встановити в чому причина та це виправити. За допомогою телефону трохи швидше, проте потрібно додзвонитися. В виконавчій є телефон приймальні - канцелярії, а є телефони виконавців. На сайтах і у відкритих джерелах, як правило, вказується тільки телефон приймальні чи канцелярії. Який постійно зайнятий, тому що бажаючих поспілкуватись дуже багато, а у працівників канцелярії через великий обсяг роботи немає на це часу та бажання. Мінюст намагається із цим боротися, тому іноді на ці номери можна додзвонитись. Вам потрібно дістати телефон саме Вашого державного виконавця. А як це зробити, вже думайте самі: можно спробувати зробити запит про доступ до публічної інформації, написати листа на виконавчу, де прямим текстом попросити телефон виконавця чи через мінюст якось. Також, я не знаю, як зараз побудована внутрішня робота виконавчою, проте мені здається, що шансів додзвонитися в виконавчу в часи прийому більші, ніж в інші дні.

      Удалить
  60. Дякую за відповідь ! дані всі необхідні вказала , навіть посаду - де працює боржник , через гарячу лінію мінюсту- добилася дати номер мобільного мого виконавця , а вона замість того , щоб надати інформацію про моє провадження - вилаяла , що дзвоню їй на мобільний )) така у нас система . на міські номери ні в часи прийому , ні в інші їм не можливо додзвонитися . В головному управлінні виконавчої служби - через постійні переключення на координаторів - мені вдалося вирішити , що 5 міс у виконавця пішло на те , щоб зропити запит у пенсійний фонд та дізнатися де працює боржник і чи взагалі працює , хоч повторюся - всю необхідну інформацію я надала їм в позовній заяві на стягенння аліментів . Потім , після декількох скарг на гарячу лінію мінюсту - мені пообіцяли ,що мій виконавець - зі мною звяжеться . По сей день звязується. Але мене запевнили знайомі в нашій місцевій виконавчій , що після скарг з мінюсту - їй доброго копняка дадуть і справа вже сама собою зрушена з мертвого місця ))На привеликий жаль - в нашій країні - все зводиься в таких ситуаціях до повного ідиотизму . Коментар такий розгорнутий пишу ,бо можливо теж хтось зіткнувася з таким подібним ідіотизмом . Співчуваютим мамам ,які попали в ситуацію - складнішу ніж моя з виплатою аліментів , по типу - боржника не знайдуть чи реквізити змінилися ... А вам - ще раз дякую )

    ОтветитьУдалить
  61. Доброго дня.
    Підскажіть будь-ласка. Після рішення суду я самостійно регулярно сплачую
    аліменти на користь дитини. Сплачую через пошту: маю всі квитанції та беру кожний рік
    довідки.
    При розрахунку субсидії, суми сплачених аліментів мають не враховуватися.
    Я подав довідку в совбез з Укрпошти з зазначеними сумами та періодами сплати.
    Совбез відмовився враховувати цю довідку, бо їм підходить тільки додвідка з підприємств-роботодавці.
    Чи правомірна їхня відмова? Чи можливо через суд зобовязати совбез врахувати дану довідку або які є інші шляхи підтвердження сплати мною аліментів?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Я не зовсім обізнаний в питанні субсидій, проте відповім, як бачу.
      Сплата аліментів може підтверджуватися не тільки довідкою з підприємства, а й іншими доказами. Тому можно або подати в суд заяву в рамках виключного провадження, про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Проте краще оскаржити дії совбезу в вищій інстанції, або в суді. Підійміть статті нормативно-правових актів з приводу пакету документів, який подається на субсидію. Отримайте від совбезу письмову відмову, і можна скаржитись.

      Удалить
  62. Доброго дня!! Підкажіть будь-ласка що робити.Мені прийшла постанова про відкриття виконавчого провадження щодо стягнення аліментів у розмірі 1/4 заробітку.На роботу поки що нічого не надходило.Чи можливо мені самостійно сплачувати Аліменти,і як мені дізнатись куди їх перераховувати!!!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      У Вас, в будь-якому випадку, завжди є можливість сплачувати аліменти самостійно. Про це, до речі, повинно бути вказано в Вашій постанові.
      Щоб добровільно сплачувати аліменти, Вам потрібно звернутись особисто до виконавця, попередити його, що хочете сплачувати аліменти самостійно, добровільно. І попросіть у нього реквізити, куди потрібно здійснювати перерахування.
      При перерахуванні аліментів обов'язково зберігайте всі чеки, щоб підтвердити факт сплати аліментів.

      Удалить
  63. доброго дня.що робити якщо батько не платить аліменти вже 7років а виконавча служба ігнорує моі звернення.я знаю що він за цей період побудував будинок іпрацює.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Потрібно стягнути заборгованість зі сплати аліментів. Для цього необхідно звертатись до суду із відповідним позовом.
      Також потрібно, щоб виконавча почала стягувати аліменти вже зараз. Тут все залежить від того, в зв'язку із чим виконавча нічого не робить. Якщо виконавче провадження відкрите (тобто виконавчий лист не повернуто), то потрібно скаржитись на бездіяльність виконавців - до начальника відділу виконавчої служби, мінюсту або до суду.

      Удалить
  64. Доброго дня! Батько подав позов про зміну суми аліментів із 1/4 доходу до сталої в 350,00 грн., у звязку з його скрутним матеріальним становищем (сидить дома не працює), хоче не офіційно займається підприємницькою діяльністю. Як мені, матері виграти суд?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Заперечувати проти цього. Посилатись на потреби дитини, великі витрати. 350 грн. в нього не вийде добитись, адже мінімальний розмір аліментів не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку (п. 2 ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу).

      Удалить
  65. Доброго дня! Платив через виконавчий лист аліменти (березень 2013 - серпень 2014), поки підприємство не закрили (банкрот). А через 3 роки визивають у виконавчу службу і вказують що у вас великий борг по сплаті аліментів саме за період роботи на цьому підприємстві. В колишньї дружіни квитанцій немає, на пошті в архівах також нема... Немає і підприємства, щоб взяти довідку про зарплату і про сплату аліментів(архіви ніхто при закритті не здавав). Що можна в цій ситуації зробити, як довести сплату аліментів?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Невесела в Вас ситуація... Можливо залишилась бухгалтерська документація підприємства, адже документи по нарахуванню заробітної плати зберігаються протягом 70 років. Ось тільки питання, де вони? І чи вказуються у них відрахування із заробітної плати?

      Удалить
  66. Через скільки прийде повістка в суд. Якщо прийняли документи в канцелярії

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Коли справа попаде до судді і буде відкрите провадження та призначено судове засідання. Протягом 5-ти днів з дня подачі Вами документів суддя відкриває провадження, і після цього повинен надіслати сторонам повістки та ухвалу про відкриття провадження. Тобто, враховуючи час на пересилку поштою, десь орієнтовно через 10 днів повинна прийти повістка. Може меньше, може більше.

      Удалить
  67. Якщо я сплачую алімента і маю чеки про перерахування на банківську картку і на даний час до мене претензій по сплаті не має, я зобовязаний відносити чеки у виконавчу службу і згідно якого закону.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Ні, не зобов'язані. Проте виконавці можуть не бачити, що Ви добровільно сплачуєте аліменти, і можуть провести певні виконавчі дії (нарахування заборгованості, арешт коштів тощо). Щоб цього не було, і варто надавати виконавчій чеки. Проте копії, а не оригінали, якщо не хочете їх втратити.

      Удалить
  68. Якщо еліменти не виплачувались півтора роки ...вони в ходять в доход сімї ???бт раніше мені невраховували іх в соціальні як дохід а зара врахували хоча еліменти від назначення ніразу не платились

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Ні, не включаються. В п.п. 5.13 п. 5 Методики обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги так і вказано, що до сукупного доходу сім'ї входить: "одержані аліменти".
      В п.п. 7.10 п. 7 Методики сказано, що суми заборгованості за аліментами, визначені судом або виконавчою службою на підставі рішення про стягнення аліментів, ураховуються в тому місяці, у якому здійснено їх повне або часткове погашення.
      Посилання на Методику: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0112-02

      Удалить
  69. Підкажіть, будь ласка, що робити якщо державний виконавець не відправляє на роботу боржника постанову про стягнення аліментів? Кожного разу, коли звертаюся в дні прийому виконавець обіццяє, що відправить постанову і не відправляє. Боржник сплачує особисто аліменти у розмірі 500 грн на двох дітей, хоча має заробітню плату близько 7000 грн. Згідно судового рішення розмір аліментів має становити 50% доходів боржника? Дякую!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Потрібно скаржитись.
      Почніть із урядової гарячої лінії 1545. Далі можна скаргу начальнику ВДВС, а потім в суд, якщо взагалі ніякої реакції не буде (що наврядче).

      Удалить
    2. Дякую за відповідь!

      Удалить
  70. В 2009.подала на аліменти. Чоловік не платив, в звязку з новим законом, йому виставили заборгованість. Тепер подає заяву про перегляд заочного рішення про стягнення аліментів, бо ніби не отримував повісти і незнав, що я подала на аліменти (насправді дуже добре знав, але не офіційно працював і думав,відповідно стягувати не було як)
    Більше того грозиться судитись за квартиру, яка в кредиті, і за яку я вже 13 років плачу сама. Чи після 9 років від розлучення це можливо?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Щодо аліментів, то переглянути заочне рішення він не зможе, але протягом всього строку, на який призначено аліменти, можна подати позов про перегляд розміру аліментів. Проте для їх зменшення потрібні підстави.
      Щодо розділу квартири, то він не зможе цього зробити - там строки позовної давності спливли через 3 роки після розірвання шлюбу.

      Удалить
  71. Анонимныйвс мая 13, 03:45:00 PM

    Добрий день!Будь ласка,дайте відповідь.Я не працюю офіційно, заробіток є,але він не постійний та мінливий.Держ виконавець нараховує аліменти - 1/4 частину від доходу,від середньостатистичної по регіону.Це так повинно бути?Він мене підштовхує на злочинні дії,я не взмозі платити такі аліменти.Тим паче,що не я є винуватцем в роспаді сім'ї.Плачу не меньше 30% прожит.мінімуму для дитини відповідного віку.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Так, згідно ч. 2 ст. 195 Сімейного кодексу, він може так робити.
      До того ж, мінімальних розмір аліментів зараз не 30%, а 50%.
      Якщо Ви не маєте змогу платити аліменти в тому розмірі, який встановлений в рішенні суду, то можете звернутись із позовом про зміну розміру аліментів. Т.я. дохід мінливий, можете попросити про встановлення аліментів в твердій грошовій сумі. Проте майте на увазі, що їх розмір не може бути менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.
      Щодо розпаду сім'ї, то винність у цьому не впливає ані на обов'язок платити аліменти, а не на їх розмір.

      Удалить
    2. Анонимныйвт мая 15, 02:13:00 AM

      Дякую,що дали відповідь!Останнє мені зрозуміло.Що до середини, то є запитання.Як з Вами можна "зв'язатись"?

      Удалить
    3. В розділі "Послуги адвоката" є всі мої контакти.

      Удалить
  72. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  73. Доброго дня! Підкажіть будь ласка, з мене стягуються аліменти у розмірі 1/4 частини. В 2015 році я одружився вдруге і в мене цьому шлюбі народився син. Я подав до суду позовну заяву на зменшення розміру аліментів. Але суд затягує справу мотивуючи тим. що перша дружина знята з реєстрації і ніде не прописана. Що мені в цій справі робити

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      ч. 10 ст. 187 Цивільного процесуального кодексу: "Якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.".
      Тобто, проблем бути не повинно. А там, не знаю, що в Вас у справі. Необхідно розбиратись.

      Удалить
  74. Анонимныйвт мая 29, 02:58:00 PM

    Добрый день. Подскажите пожалуйста, куда подавать исполнительный лист по алиментам, если должник живет в Крыму . Я живу в Украине. Могу я в своем городе написать заявление в исполнительную службу. Куда надо обращаться. Спасибо. © Freelawyer.ua

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день! А имущество у него осталось на территории Украины?

      Удалить
  75. Доброї ночі)
    Підкажіть будь ласка перелік документів які потрібно подати до ДВС із рішенням суду.
    Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Знаю, що Вам обов'язково знадобиться виконавчий лист (або, якщо у Вас судовий наказ, то виконавчий лист не потрібен). Щодо інших документів - краще уточніть у виконавчій. Там, в тому числі, повинен бути також зразок заяви про відкриття виконавчого провадження.

      Удалить
  76. Доброго ранку. боржник заборгував аліменти за 4.5 років. Виконавча служба бездіє. З роботи відрахування не роблять так як він виплачує сумму по кримінальній справі. Виконавча говорить як він побачить данну сумму в повному обсязі то потім почнуть відраховувати аліменти. Подали до суду позив про стягнення пені на заборгованість по аліментах, суддя призупинила справу на невизначений термін, мотивує тим що їй нема офіційного розяснення як нараховується пені згідно нового закону. Підскажіть що робити в данній ситуації.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго ранку!
      Спробуйте оскаржити дії виконавця. Начальнику або вже до суду.
      Щодо зупинення, то необхідно було б оскаржувати ухвалу про зупинення. Строк на оскарження - 15 днів з моменту проголошення.
      У судді є вичерпний перелік підстав, за якими він може зупинити провадження. Всі вони перелічені в ст. ст. 251, 252 Цивільного процесуального кодексу. Подивіться ухвалу про зупинення, яким пунктом цих статей вона мотивована, і зробіть висновок, чи є така підстава обгрунтованою.

      Удалить
  77. Доброго вечора, передивилася кодекс, ніяких перечислених підстав для призупинення слухання немає. Пройшло вже 3 місяці, слухання не поновили. Що робити в денному випадку ?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Спробуйте написати клопотання про поновлення розгляду справи. Проте, перш ніж це робити, попросіть ознайомитись з матеріалами справи - подивіться, які там є ухвали і на що посилання. Якщо справу дійсно зупинено, там повинна бути відповідна ухвала (якщо її копії немає в вас на руках).

      Удалить
  78. Добрый вечер! Подскажите пожалуйста,отец ребенка проживает в АР Крым,до 2014года,платил алименты по исполнительному листу.После анексии исполнительный лист мне вернули ссылаясь что на документы выданные на тер.Украины законодательство РФ не розпостраняется. Могу ли я подать исполнительный лист по месту своего жительства или прописки(разные места)для того что б иметь доказательную базу в будущем о том что у этого человека есть задолженность?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день! Вам нужно обращаться с исполнительным листом в управление исполнительной службы в Херсонской области.
      "Виконання рішень щодо боржників, які знаходяться на території, яка відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" є тимчасово окупованою територією України, здійснюється відділом примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області" (п. 4 Інструкції з організації примусового виконання рішень).

      Удалить
  79. Доброго дня! мені судом присудили в 2015 році 30% від прожиткового мініму на дитину, або 1/4 від мого доходу. чи повинен я платити 50% від прожиткового мінімуму, без судового рішення?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Ні, Ви платите стільки, скільки зазначено в судовому рішенні.
      Якщо Ваша колишня дружина захоче стягувати 50%, то їй необхідно буде звернутись до суду і збільшити розмір аліментів.
      Хоча розмір аліментів і не повинен бути нижче, ніж встановлено в законодавстві, проте самі виконавці збільшувати цей розмір не мають права.

      Удалить
  80. Добрый день, Александр!
    Вся надежда на Вас.Помогите пожалуйста.
    Я Киевлянка, в разводе. от двух браков воспитываю двух несовершеннолетних детей 9 и 6 лет от разных отцов. Они оба алиментщики.
    По первому, он тоже Киевлянин, Исполнительная Служба чётко работает со дня ВП 2011 года, письма присылают, долг описывают за какой период и т.п. Правда алиментов я так и не получаю :(
    Со вторым сложнее, он прописан в другом городе в Макарове,а живёт тоже уже неизвестно где, родные скрывают, говорят что мол не связываемся и всё. ИС Макаровского р-на со дня ВП 2013 года бездействуют. Не одного письма не выслали.Сумму задолженности мне не известна, никаких пояснений от ИС я не получаю. Звонить и ездить дорого. Один раз мне прислали письмо с подтверждением об открытии ВП и на том всё. А когда я первую справку хотела получить об неуплате алиментов за 6 месяцев, для оформления помощи на ребёнка, долго высылали, ч/з недели 2, пришло письмо с вложенной запиской, помимо документа: "В Следующий раз в конверт вложите марки и конверты на обратную связь т.к. у нас с этим дефицит!". Разве это адекватно?! Подскажите пожалуйста мои дальнейшие действия, заранее спасибо.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Во-первых, если Вы не получаете алиментов, должна быть назначена помощь. Вы обращались в соцслужбу? Помощь получаете?
      Во-вторых, по бездействию, не могу Вам ничего посоветовать кроме как жаловаться. Начните с правительственной линии - 1545 - https://www.kmu.gov.ua/ua/uryadova-garyacha-liniya-1545
      Также прозванивайте исполнительные службы.
      Ну и соберите в кучу всю информацию по исполнению решений. У Вас должны быть на руках номера исполнительных производств, Вам должно быть известно время, с которого должны взыскиваться алименты по каждому исполнительному листу. Вы должны знать фамилии исполнителей, их контактные телефоны.
      Также у Вас обязательно должны быть на руках постановления об открытии исполнительного производства по каждому решению о взыскании алиментов. В каждом таком постановлении есть номер исполнительного производства и идентификатор доступа. С помощью этих данных Вы сможете отслеживать исполнение своего решения через этот реестр - https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors
      Имея все данные и чёткое свидетельство бездействия исполнительной, можно также обращаться в прокуратуру и в суд.

      Удалить
  81. Добрий день. Якщо боржник не працює, то яку суму вказати у заяві про видачу судового наказу стягнення аліментів: 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку чи 1/4 частки заробітку?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Якщо боржник не працює - вказуйте у твердій грошовій сумі, тобто 50%.

      Удалить
  82. Доброго дня! Рішення суду про аліменти набрало законної сили 17.09.2018р, а позов від 14.05.2018. Рішення в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню в межах суми платежу за один місяць.Суд ухвалив: Стягнути аліменти починаючи з 14.05.2018р. Який порядок виплти заборгованості за цей період?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Негайне виконання полягає у більш коротких строках на відкриття провадження, та проведення виконавчих дій. До прискорення виплати аліментів, на практиці це, на жаль, майже не призводить.
      Щодо виплати заборгованості. Виконавець повинен прорахувати її розмір. Далі з боржника, якщо він працює, на підприємстві відраховуються аліменти та поступово погашається заборгованість. Тобто, частина стягнутих коштів йде на сплату поточного розміру аліментів, а частина - на погашення заборгованості. В межах 50% заробітної плати, за загальним правилом.
      Приклад: заробітна плата боржника становить 6000 грн., розмір аліментів - 1/4. Сума аліментів будет складати 1500 грн. Залишається 4500 грн., і 1500 грн. з них ще може бути стягнуто в якості погашення заборгованості з аліментів до їх повного погашення. Меньше 3000 грн. заробітної плати "на руки боржник" не може отримати.

      Удалить
  83. Здравствуйте! Как действовать если бывший муж получают зарплату "в конверте", платит только с минималки тоисть 970 грн,остальные платить отказывается, ребёнка больше ничем не содержит. Как правильно поступить?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Он работает? И получает минималку?
      Алименты назначены в доле от заработка?
      Если алименты назначены в доле от заработка и он, получая минимальную зарплату, платит алименты с неё, не имея при этом официального дохода (который можно подтвердить), то Вы особо ничего и не сделаете.
      Тем не менее, в любое время Вы имеете право на увеличение размера алиментов (если у него повысится зарплата), а также на взыскание алиментов на дополнительные расходы на ребёнка (но общая сумма взыскания всё равно будет не больше 50% его зароботка - больше не допускается).

      Удалить
    2. Да, он работает, алименти платит с минималки, хотя на роботе получает не 3200 а минимум 6000! Тоесть в "конверте".

      Удалить
  84. Доброго вечора. Скажіть будь-ласка чи може судовий виконавець повідомляти платнику аліментів про те хто приходив повідомляти про їх невиплату?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Ні, не повинен. Обов'язки виконавця перелічені в ст. 18 Закону України Про виконавче провадження.
      Максимум, що може зробити виконавець, це повідомити про наявність у Вас заборгованості із сплати аліментів (ч. 4 ст. 71 Закону України "Про виконавче провадження").

      Удалить
  85. Доброго дня. Скажить будь ласка, якщо колишня дружина написала заяву у виконавчий службі про відмову від аліментів та віддала виконавчий лист - є це остаточним рішенням про зупинення стягування аліментів, чи треба судібне рішення?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Це називається "повернення виконавчого листа стягувачу". Ніякого судового рішення не потрібно. Виконавче провадження в такому випадку підлягає закриттю, проте стягувачка має право знову пред'явити виконавчий документ до виконання протягом всього строку, на який призначено аліменти.
      Докладно - в ст. 37 Закону України "Про виконавче провадження".

      Удалить
  86. Я раніше сплачував аліменти напряму на рахунок колишньої дружини. Зараз у виконавчій службі заявили, що маю сплачувати на їхній рахунок, а вони вже будуть переводити. Чи правомірно це? Якщо я не хочу їм платити, а платити надалі колишній дружині. У виконавчу службу я приносив чеки про сплату аліментів і надалі так хочу робити.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Я думаю, що така вимога є неправомірною і Ви всеодно маєте право сплачувати аліменти самостійно на розрахунковий рахунок дружини.

      Удалить
  87. Светлана Бугайср окт. 17, 08:10:00 PM

    Доброго дня!
    Склалася така ситуація, на початку 2018 року розмір заборгованості з аліментів складав 18 500 грн, але хоча б раз на три місяці по 500 гривен колишній чоловік виплачував. З січня 2018 року жодної оплати аліментів не було. Наразі написала заяву на розрахунок довідки-заборгованості до ДВС та зробила довідку про те, що у реєстрі прав на нерухоме майно, чоловік є власником 1,3 приватизованої квартири, решта співвласники- батьки. Чи можу я звернутись до ДВС з вимогою про арешт та відчуження цього майна? Необхідно йти одразу до суду чи звертатись у поліцію? Взагалі який механізм стягнення такої заборгованості? Офіційних даних про роботу немає, тому чи можу я сама зробити запит до пенсійного фонду та податкову про відрахування, щоб дізнатися чи працює він, чи це має робити державний виконавець?
    Дякую!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Раніше потрібно було окремо звертатись до суду із позовом про стягнення заборгованості з аліментів, і тільки тоді можна було накласти арешт на майно. Зараз у виконавця є повноваження на накладення арешту та стягнення заборгованості за рахунок нерухомого майна боржника.
      Для накладення арешту на майно виконавець повинен встановити його наявність. Для цього він повинен зробити забит в реєстр нерухомості і отримати з нього офіційну відповідь. З цього моменту він має можливість накласти арешт на майно.
      Також виконавець повинен був зробити всі необхідні запити у інші органи з метою встановлення рухомого та нерухомого майна у боржника.
      Якщо виконавець всього цього не зробив - є підстави для оскарження його бездіяльності.
      Запити може робити тільки виконавець. Ви, звісно, також можете надіслати запит в податкову або пенсійний, проте Вам відмовлять в наданні такої інформації із посиланням на захист персональних даних.

      Удалить
  88. Довідка-розрахунок виконавця згідно ч.13 ст.71 ЗУ Про виконавче провадження дійсна 1 місяць, чи стосується це довідки виданоі у липні 2017 року, а позовна заява написана у вересні 2017 року?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ви цією довідкою можете підтвердити наявність заборгованості на той момент, на який її видано. Тобто Ви нею зможете підтвердити, що на таку то дату була така то заборгованість. Але Ви не зможете нею підтвердити, чи є зараз заборгованість з аліментів та якщо є, то в якій сумі.
      Тому, Ви можете використати таку довідку; але все залежить від того, з якою метою Ви її хочете використати, які обставини маєте намір нею підтвердити.

      Удалить
    2. У суді до цієі просточеноі довідки може бути застосована ч.3 ст.3 ЦПК Украіни і вона не може розглядатися як чинна, з якоі розраховувалась пеня. Бо на час подачі позову вона прострочена і розмір пені повинен бути інший?

      Удалить
    3. Як до неі поставиться суд, якщо з неі була розрахована пеня по аліментам і позов про призачення пені робився з неі, і поданий позов до суду, коли ця довідка має прострочений термін, тобто більше місяця?

      Удалить
    4. ч. 3 ст. 3 ЦПК сюди не відноситься.
      Я думаю, що якщо про прострочену довідку стане відомо до початку розгляду справи по суті (тобто на попередньому судовому засіданні), суд може запропонувати зробити нову довідку, та змінити відповідно до неї розмір позовних вимог.
      Якщо ж цього не буде зроблено, то я не думаю, що суд відмовить в задоволенні позову, якщо встановить, що боржник дійсно має заборгованість із аліментів. Особливо, якщо боржник це не спростує. В такому випадку, я думаю, для суду правильним рішенням буде задовольнити позов частково в рамках суми на дату складання довідки про заборованість.
      Хоча все може бути і по-іншому, в залежності від позиції судді та обставин справи.

      Удалить
  89. Дякую за відповідь, прошу пояснити, чи повинен державний виконавець письмово рекомендованим листом під розпис повідомити боржника про заборгованість та встановити термін іі погашеня, бо саме з цієі дати виникає право на нарахування пені. Чи входить в обовязок виконавця нарахування пені?

    ОтветитьУдалить