8 июня 2017 г.

Радою вдосконалено порядок виплати аліментів

Сьогодні оприлюднено Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів", яким внесено зміни до Сімейного, Цивільного процесуального кодексів України, а також до Закону України "Про судовий збір".
Текст даного Закону вже є в "Голосі України".
Зазначений закон вступає в силу через місяць з сьогоднішньої дати (окрім змін в Цивільний процесуальний кодекс).
Які ж новації містить цей Закон і яким чином зміниться порядок стягнення аліментів після набуття ним чинності?
Головною новацією, як ви всі вже чули, є те, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину відповідного віку не може бути менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Як ви пам'ятаєте, раніше мінімальний розмір аліментів складав лише 30% прожиткового мінімуму.

Проте особисто мені не є зрозумілим, що робити в ситуації, коли розмір аліментів таки менше 50% прожиткового мінімуму? Раніше можна було звернутись за державною допомогою на різницю між сумою сплачених аліментів та мінімальним розміром аліментів. Зараз відповідної норми в постанові кабінету міністрів від 22 лютого 2006 року №189 вже немає. Можливо, цю різницю буде класифіковано як заборгованість із сплати аліментів, яку, в свою чергу, потрібно буде знову стягувати через суд.
Хоча, вищезазначеним законом зобов'язано Кабінет міністрів внести відповідні зміни в свої постанови на його реалізацію. Можливо, варто очікувати і змін на виконання гарантії мінімального розміру аліментів.

Вам терміново потрібен адвокат по сімейних справах? Дзвоніть за телефонами +38 096 288 04 61 чи + 38 063 046 97 46 (viber), або зверніться із листом за електронною адресою: advokat.a.ponomarenko@gmail.com. Консультація безкоштовна.

Серед інших новацій нового Закону я відмітив такі:
1.Встановлено чіткий розмір аліментів, який може бути стягнуто в залежності від кількості дітей. Так, аліменти стягуються у розмірі 1/4 від заробітку - на одну дитину, 1/3 - на двох дітей та 1/2 - на трьох і більше дітей. Якщо аліменти стягуються у твердій грошовій сумі, то в розмірі 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.
2. Встановлено максимальний розмір аліментів на одну дитину, який не може бути більшим за 10 розмірів прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.
3. Провадження в справах про стягнення аліментів тепер може здійснюватися в формі наказного провадження, тобто за правилами, наведеним в ст. 95 - 106 Цивільного процесуального кодексу. Так, отримувач аліментів може звернутись до суду із заявою про видачу судового наказу на стягнення аліментів, і суд, в триденний строк після постанови ухвали про відкриття провадження, повинен вже винести рішення. І якщо боржник його не оскаржить протягом 10-ти днів з моменту отримання копії судового наказу, то зазначений наказ вступає в силу.
Якщо з отримувач аліментів хоче стягнути суму в розмірі, який є більшим за наведені мною в п. 1, то він може це зробити тільки в формі позовного провадження, тобто шляхом подання позовної заяви, як і раніше.
4. Закріплено, що в разі, якщо заборгованість за аліментами стягується за той період, в якому боржник не працював, то розмір такої заборгованості визначається виходячи із середньої заробітної плати по місцевості.
5. Встановлено обов'язок виконавця в разі отримання даних про отримання боржником доходу за кордоном здійснити відповідний перерахунок розміру аліментів. Раніше виконавці отримані боржником доходи за кордоном відмовлялися бачити, і стягнути аліменти із доходів, отриманих за кордоном, було великою проблемою. Чи зміниться ситуація зараз, не знаю, проте подібні зміни дають привід сподіватися, що так.
6. Встановлено розмір неустойки, яку можна стягнути в разі наявності заборгованості із сплати аліментів, і яка, в свою чергу, складає 1% від суми несплачений аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення до дня їх повного погашення, проте не більше 100% заборгованості.
7. Встановлено, що заборгованість за додатковими витратами стягується з урахуванням інфляційних та 3-х відсотків річних з простроченої суми.
8. Розширено перелік справ, за якими отримувача аліментів може бути звільнено від сплати судового збору. Так, така особа звільняється від сплати судового збору також в справах про оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення.


Комментариев нет:

Отправить комментарий