4 июня 2017 г.

Як повернути депозит з діючого банку? (+ приклад позову)

Доброго дня всім!
Цю тему створено в рамках комплексу тем, присвячених питанню повернення депозитів в Україні. За даним посиланням ви можете знайти всю необхідну інформація з цього приводу. Якщо в вас є питання або потрібна допомога - розділі "Послуги адвоката" є всі необхідні контакти. Також до вашої уваги діє форум.
Сьогодні пропоную вашій увазі алгоритм дій для повернення депозиту з банку, який стане в нагоді всім, хто хоче повернути свої кошти з депозитного, накопичувального або карткового рахунків з банки, який дані кошти повертати відмовляється.
Зазначений алгоритм є актуальним для банків, в які не введено тимчасової адміністрації. Для банків, в які введено тимчасову адміністрацію або вони знаходяться в стані ліквідації, застосовується зовсім інший порядок дій. Дізнатись, чи введено в банк тимчасову адміністрацію, можна з офіційної сторінки такого банку або з офіційної сторінки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Доволі часто буває, що термін дії депозиту закінчився, а банк повернути кошти відмовляється. Умовляє укласти договір на новий термін, пропонує повертати маленькими частинами тощо.
Варто пам'ятати, що згідно із ч. 1 ст. 1060 Цивільного кодексу, договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад).

Частиною 2 ст. 1060 Цивільного кодексу передбачено, що за договором банківського вкладу на вимогу банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. причому умова договору банківського вкладу на вимогу про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною..
Частиною 3 ст. 1060 Цивільного кодексу передбачено, що за договором банківського строкового вкладу банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом із спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу. Повернення ж вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, можливе виключно у випадках, якщо це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.

Вам терміново потрібен адвокат по банківських справах? Дзвоніть за телефонами +38 096 288 04 61 чи + 38 063 046 97 46 (viber), або зверніться із листом за електронною адресою: advokat.a.ponomarenko@gmail.com. Консультація безкоштовна.


Отже, що потрібно робити, щоб повернути свої кошти з банку.
1. Звернутись із заявою до банку про повернення коштів.
Незалежно від того, в якій ситуації ви опинились: банк не повертає кошти з поточного рахунку або ви хочете достроково забрати депозит, а банк відмовляє, не можна одразу бігти до суду "відсуджувати" свої кошти. Потрібна чітка фіксація порушення банком вашого права, і такою фіксацією є документально підтверджені ігнорування чи відмова банку у повернення коштів. І вже від цього можна рухатись до суду із позовом.
Заява повинна бути в письмовому вигляді та в двох екземплярах. Один екземпляр ви віддаєте співробітнику банку, а на другому обов'язково вимагаєте поставити відмітку про отримання. Відмітка повинна містити дату отримання.
Якщо співробітник банку відмовляється прийняти заяву або поставити відмітку, тоді можна відправити цей лист поштою на адресу відділення банку, з описом вкладення та повідомленням про вручення.
2. Розрахувати суму, яка підлягає стягненню за рішенням суду.
Тут варто бути дуже уважним та все правильно вирахувати, адже кожну позицію позовних вимог необхідно буде довести документально та з посиланням на норми права.
Сума, що підлягає стягненню, може включати:
- безпосередньо, сума за депозитом та проценти по договору;
- проценти по договору до моменту винесення судом рішення;
- 3% річних та індекс інфляції (ст. 625 Цивільного кодексу);
- пеня у розмірі 3% річних за кожен день прострочення (ч. 5 ст. 10 Закону України "Про захист прав споживачів");
- фактичні витрати (наприклад, витрати на послуги адвоката).
Для наочності раджу викласти всі розрахунки у вигляді окремого документу, який додати до позову.
3. Звернення до суду із позовом.
Щоб звернутись до суду, потрібно скласти позов. Це не так складно, як здається.
Для початку, потрібно визначитись із судом, до якого Ви будете подавати позов. Так як дана категорія справ відноситься до захисту прав споживачів, то, по-перше, позивач звільняється від сплати судового збору, а по-друге, дає можливість звертатись до суду не за місцем знаходження відповідача, а за вашим місцем знаходження. Визначити суд допоможе цей сайт; шукати потрібно внизу, у стовпчику "місцеві суди".
Далі потрібно в позові вказати дані відповідача, тобто повну назву банку та адресу центрального офісу.
Тепер можна перейти безпосередньо до складання позову. Нижче публікую його приклад.
Складений позов із додатками необхідно подати до суду через канцелярію. Не зайвим буде залишити в себе один примірник позовної заяви, на якій попросити працівника канцелярії поставити штамп після прийняття позовної заяви із пакетом доданих документів.


До Ленінського районного суду м. Запоріжжя
                                               69006, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, 1/2

Позивач                                Іванов Іван Іванович,
                                                що проживає за адресою: м. Запоріжжя, вул. Незалежної
України, 38, кв. 39
т. 099 888 77 66

Відповідач:                           ПАТ "Банк «Вклади та депозити»
Адреса: 03141, м. Київ, вул. Артема, б. 60 
Реквізити: код банку: 300131, ЕДПОУ: 09807856
к/р №32001170801 в ГУ НБУ у м. Києву і Київській обл.,
                                                МФО 321024
                                                тел.: 044- 490-68-70

Ціна позову: 76 358,32 грн.

ПОЗОВНА ЗАЯВА
про захист прав споживачів

23 вересня 2015 року між мною та ПАТ "Банк «Вклади та депозити" (далі за текстом - відповідач) в його відділенні №1 в м. Запоріжжі було укладено договір банківського вкладу (депозиту) № 80000737915071 «Чарівна лампа Алладіна» (далі за текстом - Договір), відповідно до якого відповідач прийняв від мене 48000 грн., що підтверджується квитанцією про внесення мною грошових коштів на депозитний рахунок №2620 0000 0000 0000, під 20% річних строком на один рік.
Відповідно до п. 1.8 Договору, строк його дії закінчився 23 вересня 2016 р.
23 вересня 2016 року я звернувся до відповідача із письмовою заявою про повернення вкладу (депозиту) у сумі 48000 грн. та нарахованих процентів по вкладу (примірник заяви додається) у розмірі 9600 грн.. Проте до теперішнього часу кошти мені не повернуто.
Такі дії відповідача вважаю протиправними, адже статтею 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної та творчої діяльності.
Відповідно до ч.2 ст. 1060 ЦК України, за договором банківського строкового вкладу банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом із спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу.
Відповідно до вимог ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Згідно зі ст. 1074 ЦК України, обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.
Тому такі дії відповідача є неправомірними та такими, що порушують мої права споживача банківських послуг. І особа, яка вчинила зазначені дії, підлягає передбаченій законодавством цивільно-правовій відповідальності.
Оскільки я звернувся до відповідача із вимогою про повернення суми вкладу та нарахованих процентів 23.09.2016. Проте на теперішній час кошти мені не повернуто і, отже, банк продовжує ними користуватись.
Частиною ч. 5 ст. 1061 ЦК України встановлено, що проценти на банківський вклад нараховуються від дня, наступного за днем надходження вкладу у банк, до дня, який передує його поверненню вкладникові або списанню з рахунку вкладника з інших підстав.
Закінчення строку дії депозитного договору в разі невиконання зобов'язань не припиняє зобов'язальних правовідносин, а трансформує їх в охоронні, що містять обов'язок відшкодувати заподіяні збитки, встановлені договором чи законом.
При цьому згідно із частиною другою статті 1070 ЦК України проценти за користування грошовими коштами, що знаходяться на рахунку клієнта, сплачуються банком у розмірі, встановленому договором, а якщо відповідні умови не встановлені договором, - у розмірі, що звичайно сплачується банком за вкладом на вимогу.
Такий висновок щодо застосування норм права, викладений у постанові Верховного Суду України від 02 березня 2016 року № 6-2861цс15, який має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.
В зв’язку із цим я вважаю, що мені мають бути сплачені проценти по депозиту за весь період часу, протягом якого мої кошти перебувають в банку, до моменту звернення до суду із позовом. Ця сума, відповідно до розрахунку, що додається до позовної заяви, складає 394,52 грн.
Також, відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Таким чином, сума депозиту по проценти по ньому повинні бути стягнуті з відповідача з урахування встановленого індексу інфляції та 3-х відсотків річних за весь час прострочення. Ці суми, згідно розрахунку, що додається до позовної заяви, складають 1036,80 грн. та 47,00 грн. відповідно.
Крім того Закон України «Про захист прав споживачів» (далі - Закон) регулює відносини споживача з підприємством, установою, організацією чи громадянином-підприємцем, які виготовляють та продають товари, виконують роботи і надають послуги, незалежно від форм власності та організаційних форм підприємництва.
Згідно з п. 22 ст. 1 цього Закону, споживачем є фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних із підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника.
Відповідно до частини п'ятої статті 10 Закону України «Про захист прав споживачів», у разі, коли виконавець не може виконати (прострочує виконання) роботу (надання послуги) згідно з договором, за кожний день (кожну годину, якщо тривалість виконання визначено у годинах) прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством. У разі коли вартість роботи (послуги) не визначено, виконавець сплачує споживачеві неустойку в розмірі трьох відсотків загальної вартості замовлення.
В зв’язку із цим вважаю, що я, як вкладник за договором депозиту, є споживачем фінансових послуг, а банк їх виконавцем. І він несе відповідальність за неналежне надання цих послуг, передбачену частиною п'ятою статті 10 Закону України «Про захист прав споживачів», а саме сплату пені у розмірі 3 % вартості послуги за кожний день прострочення. Ця сума, згідно розрахунку, що додається до позовної заяви, складає 17280,00 грн.
Відповідно до ч. 5 ст. 110 ЦПК України позови про захист прав споживачів можуть пред'являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.
Крім того, згідно з ч. 7 ст. 110 ЦПК України позови, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред'являтися також за їх місцезнаходженням.
Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів», споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.
Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 118,119 ЦПК України, ст. 41 Конституції України, ст.ст. 526, 610, 611, 321, 1058, 1066, 1060 , 1074 ЦК України, ст. ст. 1, 10, 22 Закону України "Про захист прав споживачів",

ПРОШУ СУД:
1. Стягнути із ПАТ "Банк «Вклади та Депозити" на мою користь суму в розмірі 76358,32 грн., до якої входить:
- 48000 грн. – сума депозиту
- 9600 грн. – сума відсотків по депозиту
- 394,52 грн. – сума відсотків по депозиту з дати його закінчення (23.09.16) до моменту звернення до суду (03.10.16)
- 47,00 грн. – 3% річних з дати його закінчення (23.09.16) до моменту звернення до суду (03.10.16)
- 1036,80 грн. – інфляційне збільшення боргу
- 17 280,00 грн. – 3% річних з дати його закінчення (23.09.16) до моменту звернення до суду (03.10.16) за кожен день прострочення


Додатки:
1.Копія Договору депозитного вкладу «Чарівна лампа Алладіна» від 23 вересня 2015 року №80000737915071 на 5-ти арк.;
2.Копія квитанції про внесення грошових коштів на депозитний рахунок №2620 0000 0000 0000 на 1-му арк.;
3.Копія заяви про повернення вкладу та нарахованих відсотків на 1-му арк.
4. Розрахунок розміру заборгованості на 1-му арк.
5. Копія позовної заяви із доданими до неї документами




Позивач                                                                                           _______________ І.І. Іванов


«03» жовтня 2016 року 


Комментариев нет:

Отправить комментарий