8 июня 2017 г.

Україна стала членом європейської системи безоплатної правової допомоги

Вчора Верховною Радою України була ратифікована "Європейська угода про передачу заяв про правову допомогу" (далі за текстом - Угоди). Таким чином, Україна стала 33 країною Європи, на території якої кожен громадянин країни - підписанта угоди має змогу скористатися безоплатною правовою допомогою.
Так, в ст. 1 цієї Угоди зазначається, що кожна особа, яка має постійне місце проживання на території однієї із Договірних сторін і яка бажає звернутися із заявою про правову допомогу в цивільних, комерційних або адміністративних справах на території іншої Договірної сторони, може подати свою заяву в Державі, у якій вона постійно проживає. Така Держава передає заяву до іншої держави.

Тобто, якщо громадянин України хоче скористатися безоплатною правовою допомогою на території іншої держави, то в такому разі він може звернутися із відповідною заявою до Міністерства юстиції України, яке, в свою чергу, повинно узгодити надання такої допомоги на території іншої країни - підписанта угоди.
Також, в ст. 5 Угоди зазначається, що жодної оплати не стягується Договірною стороною щодо послуг, наданих на підставі цієї Угоди.
Доволі позитивний крок в сфері захисту прав людини, як на мене. Окрім цього, я думаю, що перелічені в ст. 1 Угоди справи, з приводу яких може бути надано безоплатну правову допомогу, можуть призвести в майбутньому до розширення переліку справ, щодо яких особа може отримати безоплатну вторинну правову допомогу вже в самій Україні.
Із текстом Угоди можна ознайомитись тут.


Комментариев нет:

Отправить комментарий