7 июня 2017 г.

Встановлення факту постійного проживання на території України

Доброго дня всім!
Сьогодні хочу торкнутися теми підтвердження факту проживання на території України.
Уявімо ситуацію. Громадянин іншої держави А. хоче отримати громадянство України. В статті 6 Закону України "Про громадянство України" наведений перелік підстав, за якими громадянин А може його отримати. Перечитуючи ч. 1 ст. 8 цього ж закону (громадянство України за територіальним походженням), він пригадує, що його бабуся десь у 50-х роках минулого сторіччя народилася і проживала на території Української РСР. Згодом вона вийшла заміж, змінила прізвище і переїхала до іншої країни проживання.
Громадянин А починає збирати весь пакет документів, проте виявляється, що документів, які підтверджують народження та проживання його бабусі на території Української РСР, не збереглося. І бабусі вже немає серед живих. Що робити в такому випадку?

Для таких випадків є можливість скористуватись однією із процедур окремого провадження, а саме - процедурою встановлення фактів, що мають юридичне значення.
Сутність такої процедури полягає у тому, що заявник, використовуючи непрямі, проте переконливі, докази, доводить наявність певного факту. І суд своїм рішенням цей факт засвідчує.
Можна встановити не тільки факт постійного проживання на території України, а й інші факти. Наведений в ст. 256 Цивільного процесуального кодексу не є вичерпним.
Процедура окремого провадження дещо відрізняється від процедури позовного провадження. Тут немає позивачів і відповідачів; не має взагалі спору про право. Є тільки заявник і заінтересована особа, а також факт, який потрібно підтвердити.
Якщо говорити в контексті нашої ситуації, то заявник спочатку збирає всі необхідні докази, які йому знадобляться. Приміром, у нього немає свідоцтва про народження бабусі, проте є довідка про укладення шлюбу, де зазначено місце народження, а також довідка із погосподарських книг, де зазначено, що бабуся в такий-то період проживала в такому-то місці.
Далі громадянин А складає відповідну заяву в суд, в якій він викладає в логічній послідовності викладає всі обставини, і просить суд встановити факт народження і проживання його бабусі на території, яка на даний час є територією України. Також в заяві зазначається заінтересована особа - відповідний територіальний підрозділ державної міграційною служби, до якого він звертається з метою отримання громадянства. До заяви додає пакет документів, квитанцію про сплату судового збору у розмірі 0,2 прожиткового мінімуму на працездатну особу, і все це подає до суду.
Ухвалене судом рішення, яким встановлено необхідний громадянину А факт, є документом, який надає йому можливість подати заяву про отримання дозволу на імміграцію в Україну як особі, яка має право на набуття громадянства України за територіальним походженням.
Ось і все, нічого складного. Так, і на останок - декілька прикладів із судової практики: тут і тут.


Комментариев нет:

Отправить комментарий