8 мая 2015 г.

1.20. Оплата праці адвоката та помічника адвоката. Системи оплати праці адвокатів. Основні та додаткові підстави оплати праці адвоката. Оплата праці адвоката при достроковому припиненні виконання угоди про надання правової допомоги.


     Цей пост створений в рамках підготовки до адвокатського іспиту. Також є відповідна тема на моєму форумі. Долучайтесь ;-)
     Умови оплати праці адвоката визначаються в договорі про надання правової допомоги. Згідно ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі за текстом - Закон), формою винагороди адвоката за надання правової допомоги є гонорар.
     При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ч. 3 ст. 30 Закону).
     Згідно із ч. 1 ст. 16 Закону, помічники адвоката працюють на підставі трудового договору (контракту), укладеного з адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об'єднанням, з додержанням вимог цього закону і законодавства про працю.Тому на помічника адвоката поширюються норми оплати праці, визначені у трудовому законодавстві, зокрема про мінімальний її розмір, терміни виплати тощо.
     На адвокатів, які створили власні бюро або є членами адвокатських об'єднань, поширюються норми трудового законодавства про системи оплати праці. Одночасно порядок розподілу прибутків адвокатських об'єднань визначається їх установчими документами.



     Окремим питання потрібно ставити порядок оплати праці адвокатів, які здійснюють свою діяльність індивідуально. Їх оплата праці визначається як сума отриманих ними гонорарів за відніманням щомісячного єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб.
Відповідно до визначення терміну "договір про надання правової допомоги", що міститься у п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону, обов'язковими елементами договору про надання правової допомоги є умови про оплату надання правової допомоги (гонорару) адвокату та оплату фактичних витрат адвоката, необхідних для виконання договору. Тому, основною підставою оплати праці адвоката є договір про надання правової допомоги.
     Додатковими підставами оплати праці адвоката можуть бути доведені адвокатом перед клієнтом фактичні витрати по виконанню договору, перелік яких має бути чітко визначений договором.
     Ч. 2 ст. 29 Закону визначено, що договір про надання правової допомоги може бути достроково припинений за взаємною згодою сторін або розірваний на вимогу однієї із сторін на умовах, передбачених договором. При цьому клієнт зобов'язаний оплатити адвокату (адвокатському бюро, адвокатському об'єднанню) гонорар (винагороду) за всю роботу, що була виконана чи підготовлена до виконання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий