8 мая 2015 г.

1.17. Система безоплатної правової допомоги громадянам в Україні. Роль адвокатури в ній. Первинна та вторинна безоплатна правова допомога. Порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальних провадженнях.


Цей пост створений в рамках підготовки до адвокатського іспиту. Також є відповідна тема на моєму форумі. Долучайтесь ;-)
Безоплатна правова допомога в Україні регулюється, перш за все, Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (далі за текстом - Закон), згідно із яким безоплатна правова допомога – це правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.
Систему правової допомоги складає первинна та вторинна безоплатна правова допомога. Первинна правова допомога полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб (ст. 7 Закону). Це надання правової інформації, консультацій і роз’яснень, складання заяв, скарг та інших документів окрім процесуальних, надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги. Надається органами виконавчої влади, місцевого  самоврядування, спеціалізованими установами та фізичними і юридичними особами приватного права.

Вторинна правова допомога полягає у створенні рівних можливостей доступу осіб до правосуддя (ст. 13 Закону). Це здійснення представництва, захист, складання документів процесуального характеру. Надається центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатами, включеними в реєстр адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Причому адвокати займають ключову позицію в наданні безоплатної вторинної правової допомоги.
Згідно зі ст. 49 КПК, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані участь захисника в кримінальному провадженні у випадках, якщо:
1. Його участь є обов’язковою (ст. 52 КПК – особливо тяжкі злочини, щодо осіб до 18 років або із фізичними вадами, чи які не володіють мовою, та в разі застосування до осіб заходів виховного чи медичного характеру, або щодо яких здійснюється спеціальне досудове слідство чи провадження, а також в разі реабілітації померлої особи), а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника.
2. Підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, або через брак коштів чи з інших причин не може його залучити.
3. Слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішили про необхідність залучення захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

Комментариев нет:

Отправить комментарий