1 ноября 2017 г.

Стягнення аліментів за судовим наказом (+ приклад заяви про видачу судового наказу) (оновлено 26.02.2018)

Доброго дня! Це повідомлення підготовлене в рамках мого проекту "Безоплатна правова допомога: сприяння захисту прав людини в Україні". Долучайтесь ;-)
Сьогодні поговоримо про стягнення аліментів за судовим наказом.
Як вам, напевно, відомо, Законом України від 17.05.2017 року було внесено зміни до ряду нормативно-правових актів з приводу стягнення аліментів, в тому числі до Сімейного кодексу. Окрім підняття мінімального розміру аліментів з 30% до 50% прожиткового мінімуму на одну дитину відповідного віку, законодавець ввів ще одну новацію, а саме - стягнення аліментів за судовими наказами. Відповідні зміни також увійшли і в Цивільний процесуальний кодекс.

До цього, щоб призначити аліменти, потрібно було звертатись до суду в загальному порядку, доводити всі необхідні обставини та просити суд призначити необхідний розмір аліментів. Зараз ця можливість також залишилась, проте, якщо ви маєте намір просити суд призначити аліменти в розмірі 1/4 від заробітку - на одну дитину, 1/3 - на двох, 1/2 - на трьох і більше, але не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму на одну дитину відповідного віку, то ви маєте можливість звернутись до суду в рамках наказного провадження, і просити видати судовий наказ. Це що стосується визначення аліментів в частині від заробітку. Те ж саме стосується і визначення аліментів в твердій грошовій сумі. Розмір наступний - 50% прожиткового мінімуму на одну дитину відповідного віку. Докладніше про це - в ч. 5 ст. 183 та в ч. 3 ст. 184 Сімейного кодексу.
Новація щодо видачі судового наказу торкнулася тільки аліментів на неповнолітню дитину. На дитину, яка досягла 18 років та продовжує навчання, аліменти стягуються в загальному порядку, як і раніше.
Тепер більш детально розберемо процедуру видачі судового наказу.
Судовий наказ є особливою формою судового рішення. Він підлягає виконанню за тими самими правилами, що встановлені для виконання судових рішень. Так говорить ст. 160 Цивільного процесуального кодексу.
Перевагою звернення до суду із заявою про видачу судового наказу є більш ускорена процедура розгляду. Так, суд, після Вашого звернення до нього з заявою, у п'ятиденний строк з моменту отримання інформації з органу реєстрації про місце проживання боржника, видає судовий наказ по суті заявлених вимог. При цьому, видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень (ч. 1 ст. 167 Цивільного процесуального кодексу).
Також, в разі, якщо з яких-небудь причин вам відмовили у видачі судового наказу, ви, тим не менш, маєте право звернутись до суду першої інстанції із позовом про стягнення аліментів в загальному порядку (ч. 2 ст. 166 Цивільного процесуального кодексу).
Ще, хочу звернути увагу, що право на звернення до суду із заявою про видачу судового наказу - це саме право. Тобто, якщо у вас і є можливість звернутись до суду в рамках наказового провадження, тим не менш, ви можете єю не скористатись, і звернутись до суду в загальному порядку, із позовною заявою про стягнення аліментів.
Після видачі судового наказу, суд не пізніше наступного дня надсилає боржнику рекомендованим чи цінним листом його копію разом із копією заяви про видачу судового наказу та доданих до неї документів (ст. 169 Цивільного процесуального кодексу). І боржник, після отримання копії судового наказу, може звернутись до суду із позовом про зменшення розміру аліментів або із заявою про перегляд судового наказу за нововиявленими обставинами в порядку ст. 423 Цивільного процесуального кодексу (ч. 7 та 8 ст. 170 Цивільного процесуального кодексу). Оскаржити судовий наказ, тобто подати заяву про його скасування, боржник не може (ч. 1 ст. 170 Цивільного процесуального кодексу).
До речі, на цьому сайті є мною розбирався порядок виконання рішення про стягнення аліментів.
Заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів подаєтесь до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, тобто за вибором заявника - або за його місцем проживання чи перебування, або за місцем проживання чи перебування боржника (ст. 162 Цивільного процесуального кодексу).
За подання заяви про видачу судового наказу судовий збір не справляється (п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір").
Для прийняття судом позитивного рішення, в заяві про видачу судового наказу повинна міститись посилання на наступні докази:
- віку дитини;
- наявності родинних відносин між неповнолітньою дитиною та боржником;
- розірвання шлюбу між заявником та боржником;
- знаходження неповнолітньої дитини на утриманні заявника;
- наявності чи відсутності постійного місця роботи у боржника;
- наявності постійного заробітку чи доходу у боржника.
Документами, які можуть бути доказами вищезазначених обставин, можуть бути:
1. Свідоцтво про народження дитини;
2. Довідка з місця проживання про склад сім'ї
3. Свідоцтво про розірвання шлюбу
Тепер перейдемо до прикладу заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів.

                                                                                  До Вінницького міського суду
                                                                                  Вінницької області

                                               Заявник:                   Федчишина Світлана Олексіївна
                                                                                  м. Вінниця, вул. Академіка
Буняковського, 10
                                                                                  т. 096 223 32 87

                                               Боржник:                 Лиманський Михайло Васильович
                                                                                  м. Вінниця, вул. Валентина
Отамановського, 3
                                                                                  т. 050 459 40 60

Заява про видачу судового наказу
про стягнення аліментів на неповнолітню дитину

Між мною та боржником 25 серпня 2002 року було укладено шлюб. Від цього шлюбу ми миємо двох дітей – Лиманського Петра Михайловича, 01.03.2003 року народження, та Лиманську Валентину Михайлівну, 29.08.2005 року народження.
Рішенням Вінницького міського суду Вінницької області від 16 грудня 2016 року, наш шлюб було розірвано.
Після розірвання шлюбу, діти проживають зі мною та знаходяться на повному моєму утриманні. Боржник участі в утриманні дітей не приймає, та ніякої матеріальної допомоги нам не надає.
Відповідно до ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу України, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.
Відповідно до ст. 430 Цивільного процесуального кодексу України, є підстави допустити негайне виконання наказу у межах сплати платежу за один місяць.
Керуючись вищенаведеним та у відповідності до ст. ст. 180 – 183 Сімейного кодексу України, ст. ст. 160 – 169, 430 Цивільного процесуального кодексу України,

ПРОШУ:
1. Видати судовий наказ про стягнення з боржника, Лиманського Михайла Васильовича, аліментів на утримання неповнолітніх дітей, Лиманського Петра Михайловича, 01.03.2003 року народження, та Лиманську Валентину Михайлівну, 29.08.2005 року народження, у розмірі 1/3 частини заробітку (доходу) боржника, але не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 26.02.2018 року і до досягнення дітьми повноліття.
2. Допустити негайне виконання наказу в межах сплати платежу за один місяць.
3. Стягнути з боржника, Лиманського Михайла Васильовича, на мою користь понесені мною витрати на сплату судового збору за видачу судового наказу у розмірі 176,20 грн.

Додаю:
1) копії свідоцтва про народження
2) копія свідоцтва Лиманського Петра Михайловича
3) копія свідоцтва Лиманської Валентину Михайлівну
4) Довідка з місця проживання про склад сім’ї
5) Копії мого паспорту та ідентифікаційного коду
6) Копія заяви про видачу судового наказу разом з копіями доданих документів


«26» лютого 2018 року                                                                         С.О. Федчишина


52 комментария:

  1. Доброго дня,підскажіть будь-ласка,якщо не відомі паспортні дані та індифекаційний код колишнього чоловіка і на цій підставі суд відмовив у видачі судового наказу про стягнення аліментів,що потрібно вказати в заяві? Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня! В п. 2 ч. 2 ст. 163 Цивільного процесуального кодексу вказується, що заява про видачу судового наказу повинна містити ідентифікаційний код боржника за його наявності або його серію та номер паспорта. Тобто індкод боржника не є обов'язковим для подання, а ось його паспортні данні необхідні.
      Що цікаво, у вимогах до подання позову (ст. 175 Цивільного процесуального кодексу) зазначені дані вказуються за наявності. Тобто існує певна колізія та неузгодженість.
      Тому, якщо в Вас відсутні паспортні дані боржника та ідентифікаційний номер, і немає можливості ці дані отримати, то необхідно звертатись до суду в порядку позовного провадження із позовом про стягнення аліментів.
      Позивачі в справах про стягнення аліментів звільнені від сплати судового збору, проте вирішення справи займе більше часу порівняно із зверненням з заявою про видачу судового наказу.

      Удалить
  2. Анонимныйпт мая 11, 12:32:00 AM

    1.Порадьте, якщо боржник в Україні не працює, а офіційно працює за кордоном, але довести які у нього дохід та його місце праці буде складно, то як краще вказати розмір аліментів, щоб реально була можливість їх отримувати? Бо я схиляюсь до думки, що так:"...в розмірі не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку"
    2. Розтлумачте щодо "негайне виконання наказу в межах сплати платежу за один місяць", як це практично відбувається?
    3. Звернула увагу на різницю у датах підпису заяви та початку нарахування. Також маю на меті просити в заяві, щоб початок нарахувань був за пів року до написання заяви.Та чи можливе таке нарахування? Бо зустрічала публікації, в яких стверджувалось, що з моменту подання заяви.
    Зарання дякую за відповіді. Це ще не всі запитання)

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      1. А як Ви будете звертатись до виконавчої служби, якщо він не має місця проживання в Україні? Я би радив Вам писати в частині від заробітку, і подаватись потім через мінюст на визнання рішення суду в країни його місця роботи. Так як місце роботи у нього офіційне, то це лише питання часу та зібраних документів. 50% Ви в будь-якому випадку отримаєте, а процент від заробітку дасть Вам можливість на порядок збільшити розмір.
      2. Там більш короткі строки для відкриття провадження. З введенням в дію судових наказів по аліментах, які і так значно прискорюють призначення, практичне значення негайного виконання невелике: десь два дні можна виграти. Пишу, щоб було, може знадобиться кому. Юридично то можливість є.
      3. Дякую, що звернули увагу. Я зараз виправлю, оприлюднював заяву із попередніх своїх заяв, а на дату не звернув увагу. Аліменти за минулий час в наказному провадженні не допускаются. Для цього потрібно звертатись вже в порядку позовного провадження. Прошу вибачення за неточність!

      Удалить
    2. Анонимныйпт мая 11, 07:44:00 PM

      Доброго дня!
      1.Він є громадянином України і має адресу, за якою тут зареєстрований, але фактично проживає і працює в Іспанії.Якщо я звернусь до суду із заявою про видачу судового наказу і його отримаю, то потім звертаюсь з ним до виконавчої служби.Які можуть виникнути проблеми в цьому процесі? Як потім подаватись через мінюст і хто це має робити: я чи виконавча служба? Неповнолітньому сину скоро виповниться 17 років, якщо це все затягнеться...
      4.Наступне.Є повнолітня донька, яка продовжує навчання, зареєстрована окремо від мене, за місцем навчання, в гуртожитку. Зрозуміло, що я не можу писати заяву про видачу судового наказу на двох дітей.Донька має написати таку заяву за місцем своєї реєстрації сама? Може, підкажете зразок такої заяви.
      5.У Вашій публікації вперше зустріла інформацію про сплату судового збору за видачу судового наказу.Я так розумію, його потрібно сплатити попередньо.Як дізнатись суму, № рахунку, реквізити та призначення платежу?
      P.S.Звертаюсь вперше, маю великі сумніви, що з того щось вийде. Під час розлучення на запитання судді:"Чи будуть якісь клопотання?" відповіла:"Ні", бо боржник в судді заявив, що буде відчужене майно в рахунок аліментів.Проте не сталось як гадалось.Ніяке майно не було відчужене. Чи не буде мені відмовлено через це? Планую вказати у заяві, що усні домовленості не були виконані і майно не було відчужене.
      Дякую. Вибачте за багато букАв)

      Удалить
    3. Анонимныйвс мая 13, 12:40:00 PM

      До 5.Знайшла я ці реквізити на сайті суду і інформацію про судовий збір заяви про видачу судового наказу:"0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб", а потім далі вивчаючи матчасть)) у Законі України про судовий збір читаю:"Стаття 5. Пільги щодо сплати судового збору
      1. Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:3) ...а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів;
      {Пункт 3 частини першої статті 5 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2037-VIII від 17.05.2017, № 2234-VIII від 07.12.2017}"
      Я правильно зрозуміла, що не маю сплачувати цей судовий збір?

      Удалить
    4. 1. На шляху звернення до виконавчої проблем не повинно бути. Виконавець відкриє виконавче провадження, і почне здійснювати нарахування заборгованості з аліментів. Щодо звернення до мінюсту, то до нього повинні звертатись Ви. В них є окремий департамент, який займається питаннями визнання і виконання рішень за кордоном. Зверніться туди, уточніть процедуру та пакет документів.
      4. Заява про видачу судового наказу в цьому випадку не підійде. Необхідно звертатись із позовом про стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка продовжує навчання. Т.я. дочка не проживає разом із Вами, то в цьому позові вона буде позивачкою, а Ви - третьою особою.
      5. Щодо судового збору Ви правильно все зрозуміли.

      В заяві про видачу судового наказу старайтеся нічого зайвого не писати: ні про які домовленості, ні про що інше в цьому роді. Для цього є позовне провадження. Намагайтеся максимально притримуватись мого шаблону. В наказному провадженні потрібно доводити тільки такі моменти: наявність дитини, факт її проживання разом із Вами, факт родинних відносин боржника із дитиною. Все. В інші обставини суд просто не буде внікати, тому що це йому не потрібно.

      Удалить
    5. Анонимныйвт мая 15, 08:05:00 PM

      1.Дякую дуже.Заяву подано.Чекаю на результат. Потім буду "штурмувати" мінюст))
      4.В своїй відповіді Ви керувались тим, що у ст.96 КПЦ відсутня така вимога, за якою може бути видано судовий наказ? Тому і було б відмовлено? Там мова йде про дитину відповідного віку, тобто максимум до 18 років? Тому лише через позовну заяву? Я правильно зрозуміла основну причину?
      Знаєте, чому я так на цьому зациклилась? Бо всі відповідали по-різному на це запитання.Чомусь...Навіть вчора працівник канцелярії суду стверджував, що моя повнолітня донька може подавати заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів.
      6. Щодо позову повнолітньої. Яку частину заробітку батька в розмірі аліментів вона має вказати в цьому випадку, якщо на її брата з моєї сторони вже було заявлено про 1/4?

      Удалить
    6. Це ст. 161 Цивільного процесуального кодексу та ст. 183 Сімейного кодексу. Там вимога стосується стягнення аліментів на дитину.
      Призначення ж аліментів на повнолітніх дочку та сина регламентовано ст. 200 Сімейного кодексу, і це вже інший розділ правовідносин. До того ж, після досягнення 18 років отримувачі аліментів не діти, а повнолітні дочка або син. Ну і прожитковий мінімум встановлюється на дітей до 18 років, після 18 - це вже прожитковий мінімум дорослої працездатної особи.
      Судовий наказ в сфері аліментів - категорія доволі нова, діюча лише з попереднього року. Тому зараз ще не сформовано єдиної судової практики з цього приводу, і більшість суддів тлумачать норми як вони їм розуміються. Один суддя навіть сказав моїй клієнтці, що вона може подавати заяву про видачу судового наказу у твердій грошовій сумі на суму 2000 грн. Хоча, в ст. 184 Сімейного кодексу тверда грошова сума за судовим наказом обмежується 50% прожиткового мінімуму.
      Щодо позову повнолітньої, то тут залежить від Вас і Вашої доказової бази. Просіть 1/4 по аналогії із ч. 3 ст. 183 Сімейного кодексу. Судді, як правило, на повнолітніх дітей призначають трохи менше, десь 1/6. В будь-якому випадку, попросіть, а суд сам розбереться, який розмір доцільніше.

      Удалить
  3. Добрий день. Підскажіть будь-ласка, а якщо дружина звернулася повторно з заявою про стягнення аліментів, хоча виконавчий лист вже видавався три роки тому і суд видав новий судовий наказ (мені стало відомо про це коли викликали у виконавчу службу). Потрібно переглядати за новоивявленим обставинами. Чи є нововиявленою обставиною вже існуючий виконавчий лист? Мені ж було відомо про існування виконавчого листа. І чи потрібно сплачувати судовий збір за подання заяви про перегляд судового наказу. дякую за відповідь

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Зверніть увагу на те, з приводу чого видано новий судовий наказ (чи може це рішення суду за позовом). Тому що призначення аліментів на дитину не звільняє отримувача аліментів від права звертатися знову до суду з метою стягнення додаткових витрат на дитину. Або, можливо, в Вас декілька дітей, і новий виконавчий лист на іншу дитину. Чи може три роки тому заявлялась вимога про стягнення аліментів для непрацюючої матері до досягнення дитиною 3-х років, а тепер заявлена вимога про стягнення аліментів на дитину.

      Удалить
  4. Добрий день. Скажіть, будь ласка, куди подавати заяву на аліменти, якщо в паспорті колишнього чоловіка місце прописки - моя адреса. Але 7 років він тут не живе (і так звана довідка про склад сім'ї про це свідчить). І ще питання.Чи можу у заяві просити розмір аліментів на дитину 11 років - прожитковий мінімум - як часткову компенсацію за попередні 5 років, коли гроші для дитини фактично не давав (хоча усно домовлялися). Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Заява про стягнення аліментів до суду може подаватися за місцезнаходженням стягувача (заявника, позивача), а не боржника.
      Щодо заяви. Якщо Ви хочете стягнути аліменти для дитини на підставі судового наказу, то їх розмір повинен бути тільки таким, який передбачено в ч. 5 ст. 183 та ч. 3 ст. 184 Сімейного кодексу. Всі інші вимоги вже повинні йти в порядку позовного провадження, в тому числі і щодо стягнення аліментів на минулі роки.
      В ч. 2 ст. 191 Сімейного кодексу передбачено, що аліменти за минулий час може бути стягнуто, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.

      Удалить
  5. У мене є рішення суду про стягнення аліментів у розмірі 1/4від доходів. Посилань в Рішенні суду на ст.182.2. ( а саме , фрази " але не менш ніж мінімальниго розміру аліментів 30,50, а зараз і 100 % прожиткового мінімуму на дитину) немає. Цю помилку суду ми я своєчасно не оскаржила.Ураховуючи що боржник надає довідки про зарплату у мінімальному розмірі встановленому КМУ, сума аліментів в 1/4 стала намного меншою,чим 50 і тим паче 100% прожиткового мінімуму на дитину. Питання : можу я заяві про видачу судового наказу одночасно просити стягнути аліменти у розмірі 1/4 доходу, але не менш ніж 100% прожиткового мінімуму на дитину. Чи тільки 1/4 чи тільки 100% прож. мін на дитину. Заздолегить бдячна за відповідь.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня! Судовий наказ видається тільки тоді, коли аліменти ще не було призначено. Якщо аліменти вже призначені, то звернутись за судовим наказом вже не можна.
      Ви можете звернутись до суду із позовом про зміну розміру аліментів, де прописати в прохальній частині речення так, як це потрібно.

      Удалить
    2. Дякую! В позові я можу просити :"...1/4 доходів, але не менш. ніж мінімальний розмір аліментів...", чи просити тільки " ..у розмері не менш мінімального розміру аліментів, 100% прожиткового мінімуму на дитину" ??В позові звертатись про зміну розміру аліментів, чи про збільшення ??? В ЦПК мова іде про збільшення?? Буду бдячна за відповідь!

      Удалить
  6. доброго дня. будемо раді бачити ваші статті та консультації на сторінці проекту "Дитина МАЄ ПРАВО" https://www.facebook.com/groups/356461791424658/

    ОтветитьУдалить
  7. Доброго дня. Підкажіть будьласка, як стягнути аліменти з особи, яка зареєстрована в зоні АТО, а суд відмовив у видачі судового наказу на підставі ч. 9. ст. 165 ЦПК. Дякую.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вам відмовили, т.я. Ви звернулись із заявою не до того суду.
      Вам потрібно дізнатись, якому суду підсудні справи місцевості, в якій зареєстрований Ваш колишній чоловік. Введіть в гуглі ""Назва міста" підсудність". Або спробуйте зателефонувати на цю гарячу лінію - 0-800-21-31-03
      І вже за підсудністю подавайте заяву про видачу судового наказу.

      Удалить
    2. Заяву подано за підсудністю за місцем реєстрації чоловіка, але від служби ДСНС надійшла відповідь на запит суду про те,що інформація щодо місця реєстрації зазначеної особи відсутня. Однак від проживає та зареєстрований за вказаною адресою (копію паспорту надано в додатках до заяви).

      Удалить
    3. Тоді Вам потрібно встановлювати фактичне місцезнаходження чоловіка. Або отримати потрібну відповідь із ДСНС. По-іншому ніяк. Суддя для видачі судового наказу, за правилами ЦПК, повинен встановити місцезнаходження боржника. І тільки копії паспорту для цього недостатньо.

      Удалить
  8. Доброго дня. У мене питання наступного характеру. Колишня дружина подала на видачу судового наказу по аліментам і отримала його. У мене є рішення по участь у вихованні по якому я маю право на дві доби і один вихідний день по місцю мого проживання яке вона не виконує. Як правильно мені подати чи оскарження чи позов на зменшення розміру аліментів? Я одягаю, кормлю і розважаю дитину і ще і аліменти маю платити у розмірі 25 % від доходів. Я хочу хоча б встановити 50 % від прожиткового мінімуму на дитину. Повірте при цьому вона не постраждає але мати її буде менше мати грошей на куриво.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Судовий наказ не оскаржується, тому що дитина в будь-якому випадку має право на аліменти - питання тільки розміру. Тому Ви можете звернутись до суду із позовом про зменшення розміру аліментів (або про зміну способу стягнення аліментів). Проте 1/4 від всіх доходів на одну дитину - це стандартний розмір аліментів при наявності у батька постійного місця роботи чи доходу. Щоб суд змінив спосіб стягнення аліментів з "в частині від заробітку" на "в твердій грошовій сумі", потрібні відповідні підстави - непостійний, мінливий дохід, або взагалі його відсутність, відсутність місця роботи тощо. Тобто такі підстави, які значно ускладнюють стягнення аліментів у частині від заробітку.
      Наявність витрат на дитину з Вашого боку не є підставою для зміни способу стягнення аліментів, і якщо Ви з таким мотивуванням звернетесь до суду, то, скоріш за все, програєте.
      Якщо у Вас є сумніви в тому, на що витрачаються аліменти, то Ви можете контролювати цільове використання аліментів через місцеву службу у справах сім'ї та дітей.

      Удалить
    2. Дякую. Тобто встановити розмір аліментів як 50 % від прожиткового мінімуму дитини я не зможу?

      Удалить
    3. Без наявності відповідних підстав - навряд.

      Удалить
    4. А підстава, що дитина по рішенню суду має знаходитися у мене 42 % часу, не є відповідною?

      Удалить
  9. Добрий день, підскажыть якщо подано позов в суд на розірвання шлюбу, але він ще не розірваний. Я можу подати заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів? І чи порібно платити судовий збір? Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Перебування в шлюбі не впливає на можливість отримати аліменти на дитину. Тому можете звертатись із заявою про видачу судового наказу. Судовий збір не платиться по даній категорії справ.

      Удалить
  10. Судовий наказ видано і відкрито виконавче провадження. Мною було прийнято рішення подати ще позов щодо додаткових витрат на дитину. Запитання: з якого моменту можна рахувати додаткові витрати: з дати розірвання шлюбу, видачі наказу чи може бути з періоду, що ще до розірвання шлюбу, якщо довести, що вже тоді відповідач проживав окремо від сім'ї.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. З моменту виникнення додаткових витрат, за умови, що Ви зможете підтвердити їх наявність та розмір.
      Ви ж майте на увазі, що додаткові витрати - це не ще одні аліменти, які можно також стягувати щомісяця. Це конкретні, вже понесені, витрати на конкретні цілі. Наприклад, Ви відправляли за свій кошт дитину у дитячий табір, або вона почала відвідувати музичну школу.
      Для підтвердження наявності таких витрат необхідно буде надати суду підтверджуючі документи: договори, квитанції тощо.

      Удалить
  11. Доброго дня! Як мені зменшити розмір аліментів, які визначені судовим наказом, якщо я вдруге одружився і маю ще одну дитину?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Звертайтесь до суду із позовною заявою про зменшення розміру аліментів. Вказуйте обставини, наводьте докази. Якщо суд буде вважати обставини слушними - своїм рішенням зменшить розмір аліментів.

      Удалить
  12. Добрий день! Підскажіть будь-ласка чи можна писати заяву про видачу судового наказу на стягнення аліментів на дітей, та на мене на дружину? Оскільки мені сказали що на мене треба писати позов, а на дітей - заяву на видачу судового наказу.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Правильно Вам сказали.
      Судовий наказ видається тільки на дітей, які не досягли 18-річного віку. Сутність судового наказу полягає в тому, що Вам не потрібно доводити необхідність призначення аліментів. Є дитина - повинні бути призначені аліменти.
      Аліменти на дружину потрібно аргументувати. Наводити докази. Адже сама стаття Сімейного кодексу визначає випадки, за яких такі аліменти можуть бути призначені. Тому такий спір може бути вирішено тільки в порядку позовного провадження, тобто шляхом звернення до суду із позовом про стягнення аліментів.

      Удалить
  13. Доброго дня, мій колишній чоловік сплачував аліменти в розмірі 1/3 на одну дитину, потім одружився. Від шлюбу в нього народилася ще дитина, з якою він наразі також не проживає. Його жінка подала на аліменти і ій призначили 1/4 від його доходів.
    Коли він про це дізнався подав до суду - і на мене і на неї з вимогою зменшити аліменти і мені і їй до 1/3 на нас обох, у звязку з тим, що в нього на утриманні непрацездатна мати.
    Порадьте, будь-ласка, чи це законно? Хіба нам обом не гарантовано хоча б по 1/4 його доходів.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Платник аліментів, як і отримувач, протягом часу, на який призначено аліменти, має право просити суд зменшити або збільшити розмір аліментів, якщо для цього є відповідні підстави. Питання в тому, чи задовольнить такий позов суд.
      За загальним правилом, на двох дітей призначається розмір аліментів 1/3 на двох дітей, тобто по 1/6 на кожну дитину. Зараз розмір аліментів на одну дитину складає трохи більше ніж 1/5. Тому, я думаю, суд задовольнить такий позов.
      Якщо в Вас є підстави просити більше - наведіть їх у своїх заперечення на його позовну заяву. Також майте на увазі, що якщо аліменти все ж таки будуть зменшені, у Вас всеодно залишається право просити в майбутньому збільшити розмір аліментів, а також стягнути з платника аліментів додаткові витрати на дитину (навчання в музичній школі, відпочинок у дитячому таборі тощо).

      Удалить
  14. Добрый день,
    Есть вопрос, я плачу алименты уже 12 лет в фиксированной суме, есть нотариально заверений договор, размер каждых 2 года корректируемый, согласно законодательства на сегодня составляет не менее 50% даже более от прожиточного минимума на ребенка соответствующего возраста, все чеки подтверждающие оплату есть. Сейчас на меня подают в суд как на должника( это не соответствует действительности) и получают судебный наказ о назначении 1/4 дохода. Оскаржити судовий наказ, тобто подати заяву про його скасування, боржник не може (ч. 1 ст. 170 Цивільного процесуального кодексу) Как мне быть ? Алименты плачу по договору теперь надо и по наказу?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      На Вас не подали в суд как на должника. В таком бы случае было бы исковое производство, а не приказное. Или я Вас неправильно понял? Подано заявление о выдаче судебного приказа и исковое заявление о взыскании задолженности по алиментам? Или только о выдаче судебного приказа?
      Да, Вы не можете обжаловать судебный приказ. Но Вы можете подать иск об изменении размера алиментов, либо об изменении способа их уплаты (твёрдая или в доле от заработка).
      Нюанс же заключается в том, что наличие нотариального договора не лишает Вашу бывшую жену права обратиться в суд с заявлением о выдаче судебного приказа. Минимальные размеры алиментов на ребёнка - это как-бы гарантированный их размер, который назначается при любых обстоятельствах, если есть ребёнок и он живёт с заявительницей.
      Из Вашей ситуации я вижу два выхода: 1. Расторгнуть договор, и платить согласно судебного приказа; 2. Подать в суд иск об изменении способа взыскания алиментов (с "в доле от заработка" на "в твёрдой сумме") - но для этого нужны основания (непостоянные заработки и т.д.).
      Если ещё против Вас подан иск о взыскании задолженности, то нужно ещё там подготовить соответствующие возражения.

      Удалить
    2. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    3. Спасибо за Ваш ответ,
      Только о выдаче судебного приказа на 1/4 от доходов в иске указывалось, что я должник о взыскании задолженности речи не было, соотвественно задолженности нет тк я плачу по договору, могу ли я отменить судовый наказ согласно статьи ПКУ 432 пункт 2?
      2. Суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов’язок боржника відсутній повністю чи частково у зв’язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

      Удалить
    4. Добрый день!
      Судебный приказ по алиментам не отменяется. И не имеет значения, есть ли задолженность по факту или нет.
      Судебный приказ о взыскании алиментов выдаётся в ЛЮБОМ случае, если есть ребёнок и если он находится на иждивении кого-либо из родителей. Независимо от того, в браке-не в браке родители, есть ли задолженность по алиментам или нет, работает или нет тот, кто будет платить алименты. Т.е. это как-бы гарантированный минимум денежного обеспечения, которое должен получить ребёнок.
      Плюс, для выдачи судебного приказа пишется не иск, а заявление. Т.е. это совсем другое производство, отличное от искового, проходящее по совсем другим правилам.
      И судебный приказ в Вашей ситуации нельзя признать таким, что не подлежит исполнению. Оснований для этого нет. Если хотите изменить порядок взыскания алиментов или их размер, у Вас выход только один - подача иска в суд о пересмотре размера алиментов или о пересмотре способа их взыскания. Другого не дано, можете не искать.

      Удалить
    5. Добрый день!
      Вопрос не стоит не платить алименты, я их плачу! Есть желание , чтоб оплата осталась по договору в фиксированной сумме которую пересчитывается раз в два года, не отменяя его?

      Удалить
    6. А это не важно, платите Вы их или нет; не имеет значения для выдачи судебного приказа. До этого Вы платили согласно договора, а теперь будете вынуждены платить согласно судебного приказа. Выход только один - тот, который я описал выше. Другого я не вижу.

      Удалить
  15. Добрый день!
    Подскажите пожалуйста,а если мы не были в офицеальном браке,но проживали вместе и дочь записана на него.Как правельно составить заявление?Заранее спасибо

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Так и пишите, как есть. Жили вместе, брак не оформляли. Родилась дочь, проживает со мной. Приобщайте её свидетельство о рождении, какой-то документ о том, что дочь живёт с Вами - в идеале, справку о составе семьи. И всё, должно хватить.

      Удалить
  16. Доброго дня. Чи може дитина (16 років) подати заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів зі свого батька, якщо мати померла, а дитина проживає з бабусею?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Судовий наказ - ні. Він може подаватися тільки батьками, і тільки в тих розмірах, наведених в Сімейному кодексі.
      Позовну заяву може подати в його інтересах бабуся, а після досягнення повноліття, в разі якщо дитина буде продовжувати навчання - вже сама дитина може звернутися із позовом до батька про стягнення аліментів.

      Удалить
  17. Доброго дня! Я отримую аліменти від колишнього чоловіка НА 2х неповнолітніх дітей. 8.05 старшому сину виповнюється 18 років, але він продовжує навчання в коледжі, не працює,і знаходиться на моєму утриманні. Чи можу я звернутися до суду з заявою в порядку наказного провадження, про видачу судового наказу про стягнення аліментів на повнолітню дитину яка продовжує навчання? Чи мені потрібно звертатись в порядку позовного провадження?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Аліменти на повнолітніх дітей стягуються тільки в порядку позовного провадження

      Удалить