8 мая 2015 г.

1.18. Набуття права на заняття адвокатською діяльністю.


Цей пост створений в рамках підготовки до адвокатського іспиту. Також є відповідна тема на моєму форумі. Долучайтесь ;-)
Згідно із ст. 6 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.
Не може бути адвокатом особа, яка:
1. Має непогашену чи не зняту судимість за злочин, за який призначено покарання у вигляді позбавлення волі
2. Визнана судом обмежено дієздатною чи недієздатною.
3. Протягом двох років позбавлена права на зайняття адвокатською діяльністю.
4. Протягом трьох років з дня звільнення з посади за порушення присяги чи вчинення корупційного правопорушення.
            Для набуття права на зайняття адвокатською діяльністю необхідно скласти кваліфікаційний іспит, пройти стажування, скласти присягу та отримати свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

            До складання кваліфікаційного іспиту необхідно звернутися до КДКА свого регіону за місцем проживання з відповідною заявою та необхідним документами. Після прийняття комісією позитивного рішення особа допускається до складання кваліфікаційного іспиту, який проводиться не рідне одного разу на три місяці. Після складання іспиту особі видається безоплатно відповідне свідоцтво, яке дійсно протягом трьох років.
            Після складання іспиту особа повинна пройти шестимісячне стажування. Із цією метою особа звертається до Ради адвокатів свого регіону із відповідною заявою про призначення керівника стажування. Стажування проходить за відповідною програмою; за його результатами складається звіт та направляється до Ради адвокатів регіону. За оцінкою його результатів Рада приймає рішення про видачу свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.
            Далі стажист складає присягу: «Я, (ім’я та прізвище), урочисто присягаю у своїй адвокатській діяльності дотримуватися принципів верховенства права, законності, незалежності та конфіденційності, правил адвокатської етики, чесно і сумлінно забезпечувати право на захист та надавати правову допомогу відповідно до Конституції України і законів України, з високою відповідальністю виконувати покладені на мене обов’язки, бути вірним присязі», та отримує в день її складання свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України. Одночасно із видачею свідоцтва Рада адвокатів регіону вносить відомості про адвоката до Єдиного реєстру адвокатів України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий