18 января 2017 г.

Оподаткування адвокатської діяльності (оновлено станом на 2018 рік)

Доволі швидко пролетів мій перший рік в якості адвоката, і настав час подання першої річної звітності. В даній темі хочу освітити питання поставлення на облік, ведення податкової документації (журналу доходів та витрат), загальні питання розміру та бази нарахування податків і зборів, а також окремі питання щодо оподаткування, які із якими найчастіше стикаються зараз адвокати.
Також, як Вам всім відомо, в кінці минулого року були внесені зміни щодо нарахування і сплати єдиного соціального внеску. Цими змінами, в тому числі, передбачено, що незалежно від наявності у платника ЄСВ доходу, сума єдиного соціального внеску не може бути меншою за мінімальний страховий внесок, який, на даний час складає 704 грн. В зв'язку із цими змінами виникло багато дискусій серед адвокатів. Тому в цій темі хочу також відповісти на основні питання, які виникають зараз.


Оподаткування адвокатської діяльності
Перш за все, хочу роз'яснити основні питання адвокатської діяльності.
Адвокат в контексті податкового законодавства - це самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність (п.п. 14.1.126 ст. 14 ПК).
Оподаткування доходів самозайнятих осіб регулюється ст. 178 ПК, поставлення на облік - ст. 65 ПК.
Самозайнята особа є:
- платником податку на доходи за ставкою, передбаченою п. 167.1 ст. 167 ПК, і на даний час становить 18% від бази оподаткування - різниці між отриманим доходом та документально підтвердженими понесеними витратами.
- платником єдиного соціального внеску за ставкою, передбаченою ч. 5 ст. 8 ЗУ "Про збір та облік єдиного соціального внеску", яка на даний час складає 22% і не може бути меншою за мінімальний страховий внесок.
Відповідно до ст. 65 ПК, адвокат після отримання свідоцтва повинен стати на облік в територіальних органах державної фіскальної служби за місцем свого проживання протягом календарних 10 днів.
Звітнім періодом за податком на доходи та за ЄСВ є календарний рік. Звітність самозайнятої особи складає подання податкової декларації та звіту щодо сум нарахованого ЄСВ. Строк подання - до 1 травня року, наступного за звітній періодом. Тобто якщо я звітую за 2016 рік, то термін подачі звітності за цей період - до 01.05.2017 року.

Поставлення на облік
Після отримання свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльностю я одразу надав до податкової за місцем проживання необхідні документи та став на облік.
Документи, які я подав для поставлення на облік:
- заяву за формою 5-ОПП, де зазначив КВЕД 69.10 - діяльність у сфері права
- копії паспорту та індкоду
- копія свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.
За результатами розгляду моїх документів мене було поставлено на облік та видано довідки про взяття на облік платника податку - 4-ОПП (в кінці 2017 року цю довідку відмінено, тепер видається довідка 34-ОПП) та про взяття на облік платника ЄСВ - 2-ЄСВ,
Хочу зазначити, що не поставлення на облік в податковій виключає можливість при поданні звітності адвокатом зменшувати суму своєї бази оподаткування на суму своїх витрат.

Ведення податкової документації
Відповідно до п. 178.6 ст. 178 ПК, самозайняті особи повинні вести облік доходів та витрат. Із цією метою мною було придбано книгу обліку доходів і витрат такої форми. Проте цього замало, т.я. її потрібно віддати до податкової, де її прошивають та ставлять печатку, що я і зробив.
Ніяких строків щодо того, коли її необхідно завести після поставлення на облік в якості платника податків, немає. Проте вона повинна бути.

Подання звітності
Декларацію за 2016 рік я ще не заповнював, проте зараз можу сказати наступне.
До 01 травня 2017 року мені необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи - форма та порядок заповнення можна знайти тут. А також звіт щодо сум нарахованого ЄСВ - так званий додаток 5 або форма Д5, знайти можна тут.
Т.я. звітність я ще не формував, тому по мірі її оформлення буду доповнювати цей пункт новими даними.
Також хотів зазначити ще один момент щодо визначення бази оподаткування. База нарахування ЄСВ - це доходи за вирахуванням витрат. База нарахування податку на доходи - доходи за вирахуванням витрат та суми ЄСВ.

Нарахування ЄСВ
Ось і підійшли ми до питання єдиного соціального внеску. Тут я спробую зібрати все, що мені вдалося з'ясувати щодо цієї проблеми.
Проте для початку короткий вступ. Законом від 06.12.2016 року №1774 було внесено зміни до ряду нормативно-правових актів щодо нарахування та сплати єдиного соціального внеску, і, зокрема, встановлено, що місячний розмір єдиного соціального внеску не може бути меншим за мінімальний страховий внесок. "Масла в вогонь" підлило відповідне роз'яснення державної фіскальної служби від 30.12.2016 року
Тепер перейду до окремих питань. Одразу зазначу, що тут я відображу лише свою думку і своє бачення проблеми. В Вас, звісно, може бути інша думка, яка, можливо, теж має право на життя.
1. Адвокати, які здійснюють діяльність індивідуально та стали на облік. Тут все начебто зрозуміло. До бази нарахування ЄСВ застосовується ставка 22%. І кінцева сума, яка підлягає сплаті, не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про збір та облік ЄСВ), який, в свою чергу, складає 3200 грн. (мінімальна заробітна плата) х 22% = 704 грн. Тобто за рік адвокат повинен сплатити мінімум 8 448 грн. 
2. Адвокати, які здійснюють діяльність індивідуально та НЕ стали на облік. В такому випадку адвокату загрожує штраф за непоставлення на облік, донарахування сум податків і зборів (адже зобов'язання із сплати виникають не з моменту поставлення на облік, а з моменту отримання свідоцтва) - ч. ч. 10, 11 ст. 25 ЗУ "Про збір та облік ЄСВ". Обміну даними між НААУ та органами ДФС немає, проте це чи означає це, що ДФС не зможе дізнатися про незареєстрованого адвоката? Вирішувати Вам.
3. Адвокати, які отримали свідоцтво, проте продовжують працювати найманими працівниками.
Тут ситуація цикавіша, і вона викликала багато дискусій з цього приводу. Думки адвокатів розділилися. Одні вважають, що адвокат, який працює найманим працівником, проте зареєстрований самозайнятою особою, всеодно повинен платити мінімальний розмір ЄСВ навіть за відсутності доходів. Інші, в тому числі і я, вважають, що якщо в такій ситуації адвокат повинен сплачувати ЄСВ у частині з отриманого від своєї діяльності доходу, проте вимога щодо його мінімального розміру в такому випадку не застосовується. Зокрема, я вважаю, що в такій ситуації можна застосувати п. 3 ч. 5 ст. 8 ЗУ "Про збір та облік ЄСВ" - "при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску, встановлена цією частиною (22%), застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру". Докладно можна прочитати тут.

Оплата ПДФО та ЄСВ
ПДФО та військовий збір сплачуються до 1-го серпня року, наступного за обліковим роком.
ЄСВ, згідно внесених восени 2017 змін в Закон України "Про збір та облік ЄСВ", сплачується щоквартально, до 20-го числа місяця, наступного за обліковим кварталом (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону України "Про ЄСВ").

Ставки та строки сплати податку і подання звітності на 2018 рік
ПДФО - 18% від чистого прибутку (річна звітність, сплачується щорічно)
Військовий збір - 1,5% від чистого прибутку (річна звітність, сплачується щорічно)
ЄСВ - 22% від чистого прибутку, але не менше 22% від мінімальної заробітної плати, тобто 819,06 грн. на місяць (річна звітність, сплачується щоквартально).


Також корисні посилання щодо оподаткування адвокатської діяльності:


17 комментариев:

  1. по поводу "Обміну даними між НААУ та органами ДФС немає":

    МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ НАКАЗ 09.12.2011 № 1588 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. за № 1562/20300 Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів
    http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z1562-11/print1482325049902311
    * 14.6. Контролюючі органи координують свою діяльність з питань обліку платників податків з:
    органами державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
    органами, що здійснюють реєстрацію приватної нотаріальної, адвокатської, іншої незалежної професійної діяльності та видають свідоцтва про право на провадження такої діяльності;

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Наличие нормы ведь не означает, что обмен данными есть в реальности. В противном случае у тех, кто не зарегистрировался, уже были бы проблемы. Тем более, без соответствующих документов (приказов, инструкций, положений), прописывающих порядок такой координации, эта норма больше подпадает под категорию декларативной.

      Удалить
  2. 16 января зарегистрирован законопроект, которым предлагается физлиц - предпринимателей на общей системе и самозанятых лиц освободить от уплаты ЕСВ при отсутствии доходов. Подробнее - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60916

    ОтветитьУдалить
  3. интересно.
    такой вариант был бы справедливым.
    по-видимому в Раде ещё остались более-менее адекватные люди)
    только примут ли его?

    ОтветитьУдалить
  4. Александр, здравствуйте!
    Скажите, все-таки как у Вас получилось с ЄСВ? 704 грн. или "при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску, встановлена цією частиною (22%), застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру"?? очень интересует практически аспект применения

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Я уже не являют наёмным работником, там что плачу ЕСВ.
      Практического применения ещё нет, т.к. никто ещё его не платил. А в следующем году уже всё станет понятно, кто как платил и правильно ли это было или нет.
      ГФС расщедрилась в этом году на разъяснения, и согласно её позиции, адвокат должен платить в любом случае. Победить эту позицию можно будет разве что с помощью суда.
      Или даже вот такое вот разъяснение, совсем свежее - http://jurliga.ligazakon.ua/news/2017/8/21/163566.htm

      Удалить
    2. Большое спасибо, Александр!

      Удалить
  5. Добрый день. подскажите, пожалуйста, как мне платить налоги. Я стал адвокатом и пока родолжаю работать на своей предыдущей работе, где за мня платят все налоги включая ЕСВ.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Так и платить) предприятие ведь не будет платить налоги с полученного вами гонорара, если Вы, помимо своей основной работы, решите на стороне провести кому-то консультацию или написать иск, верно? Адвокатская деятельность и работа юристом на предприятии - это не одно и то же.
      Нужно стать на учёт в налоговой в течении 10 дней с момента получения свидетельства, и ежегодно платить налоги от полученных доходов - 18% подоходного и 1,5% военного - в случае получения дохода (либо подавать пустые декларации, если дохода непосредственно от адвокатской деятельности не было). И есв 22%, независиво от наличия доходов - ежеквартально (спасибо пенсионной реформе).

      Удалить
  6. Добрый день. Подскажите как быть, если свидетельство на право занятия адвокатской деятельностью получено в середине 2017, а на учёт стал в 2018. Нужно ли платить ЕСВ за 2017 год? В законе о ЕСВ всё выписано противоречиво, а в самой налоговой разные инспекторы дают разную информацию. От того, что платить нужно с момента регистрации как плательщика ЕСВ, до того что платить нужно за весь 2017 год, т.к . свидетельство получено в 2017, а расчетный период для самозанятых - календарный год.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Я думаю, что нужно платить с момента постановки на учёт в налоговой. Т.к. юридически Вы бы не могли вести деятельность, связанную с получением дохода, без постановки на учёт. Тем более если Вы соблюли требование регистрации в течении 10 дней с момента получения свидетельства - то вообще вопросов никаких не должно возникнуть.
      Единственное, что Вы должны заплатить за 2017 год, это адвокатский взнос. К сожалению)

      Удалить
    2. Спасибо за ответ. В том-то и дело, что требование о постановке в 10 дней не соблюдено, т.к. свидетельство получено в середине 2017, а в налоговой на учет поставлен в 2018. В самой налоговой нет единого мнения, основные такие:

      1. нужно платить ЕСВ с постановки на учет (с 2018 года),

      2. нужно заплатить ЕСВ за 2017 год с момента получения свидетельства, поскльку (14. Єдиний внесок, що відповідно до цього Закону підлягає сплаті із сум виплат за період з дня виникнення у платника відповідного зобов'язання до дня включення органом доходів і зборів даних про такого платника до реєстру страхувальників Державного реєстру , сплачується (стягується) на загальних підставах відповідно до цього Закону за зазначений період.)

      3. нужно заплатить ЕСВ за весь 2017 год, поскольку (Платники єдиного внеску, зазначені у пункті 5 частини першої статті 4 цього Закону, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.)

      Удалить
    3. В таком случае, запросите налоговую консультацию. И платите согласно ей.
      Если что, её можно обжаловать согласно п. 53.3 ст. 53 ПК, подобрав соответствующую мотивировку. Подробней тут - http://blog.liga.net/user/emorozov/article/23522.aspx

      Удалить
    4. Ніколи не думали, що на облік ставати потрібно не впродовж 10 днів від дня отримання свідоцтва, яке видає громадська організація, а як прописано у Порядку №1162 "..протягом 10 календарних днів після ДЕРЖАВНОЇ реєстрації незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому ОРГАНІ.." ?

      Удалить
    5. Чому не думав? думав) це, звісно, доволі оригінальний погляд на порядок взяття на податковий облік особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, але не новий.
      Порушення строку взяття на облік, відповідно до норм ПК, виключає можливість зменшувати суму податків на понесені витрати. Не говорячи про те, що обов'язок сплачувати податки всеодно є, незалежно від наявності чи відсутності податкового обліку.
      Податкова, коли виявить факт порушення строку взяття на облік, а особливо якщо мало місце не тільки порушення строку, а й взагалі провадження діяльності без сплати податків, особливо церемонитися, вникати в співвідношення порядку 1162 та реалій отримання адвокатом свідоцтва про право на зайняття діяльністю, не буде. І суди не захистять, я думаю; названим аргументом не прикриєшся. Спробуйте потім довести свою правоту названим Вами аргументом, встановити, так би мовити, нову судову практику, ціною власних коштів, нервів та часу.
      В цій статті я описав, відповідно до яких норм та принципів я проваджу власну податкову звітність. І вважаю такий підхід правильним.
      Але кожен має змогу побудувати свої відносини із податковою на власний розсуд. Тому, якщо Ви вважаєте, що у адвоката не виникає обов'язку ставати на облік в податковій - Ваше право.

      Удалить