6 января 2017 г.

Можливості онлайн систем ЛігаЗакон

Сьогодні хочу поділитися своїми думками щодо роботи онлайн систем ЛігаЗакон. Точніше, лише тих ресурсів, доступ до яких можна отримати безкоштовно. Мова йде про проекти "Право України" та хмарне рішення "Інформаційно-правова система "Лігазакон.net".
Інформаційно-правова система Лігазакон.net включає в себе всі модулі, які має оффлайн версія ЛігаЗакон 9.4.1. Безкоштовна версія надає доступ до блоків "Законодавство України", "Правова картина дня", "Новації", "Календар бухгалтера" та "Календар юриста". В блоці "Законодавство України" можна отримати доступ до основних кодексів та законів, проте до відомчих нормативно-правових актів безкоштовний доступ, нажаль, як правило, закритий. Блок "Правова картина дня" включає в себе правові новини лігазакон, які мають відповідні теги. Приміром, новина "Оштрафовано компанії за узгоджені дії під час проведення тендера" має тег "державне регулювання господарської діяльності / антимонопольне законодавство". Переходячи за його посиланням, отримуєш доступ до всіх матеріалів лігизакон з цієї теми (аналітичні матеріали, закони, проекти тощо). Доволі зручно, як на мене.

Доволі цікавим є сервіс "Новації", який являє собою групи юридичних тем, які зараз найбільш популярні і які відслідковуються юристами: "енергетика", "податкова реформа", "держбюджет", "реформа адвокатури". Кожна тема включає короткий опис та підбірку останніх новин з цієї сфери. Наприклад, "реформа адвокатури" має такий опис: "Головною складовою давно обговорюваної реформи є встановлення адвокатської монополії на представництво інтересів в судах. Також активні адвокати, безпосередньо задіяні в робочих групах, планують удосконалити порядок самоврядування. Зміни правил управління адвокатським співтовариством пропонуються саме його керівниками. Але ось тут на шляху встають чиновники, які виступають за якомога жорсткішу регламентацію всіх процесів - не в останню чергу, через часті скандали між адвокатами". І далі йдуть останні новини. Загалом, доволі зручно та цікаво.
Календар юриста включає в себе нормативно-правові акти, які набирають або втрачають чинність, груповані по датах. Календар бухгалтера включає дати подання звітів в контролюючі органи.
І на останок, як на мене, один із самих корисних сервісів - сервіс "обране". Тут можна зберігати не тільки юридичні документи та окремі їх пункти, але й групувати їх у багаторівневі папки та додавати будь-які інтернет посилання на сторонні ресурси. Приміром, я створюю папку "банки", включаю туди закони, окремі цікаві мені пункти, новини, а також створюю тут папку та додаю посилання на рішення з реєстру судових рішень, додаючи до кожного посилання опис, який мені потрібен. Дуже зручно.
Також не менш важливим є оптимізація сайту під мобільні пристрої, тобто доволі зручно заходити на сайт з телефону, планшету. Проте, через велику кількість скриптів, доводиться заходити на сайт не так швидко як хотілось би, а також сильно грузить систему.  
Тепер про проект "Право України". Був створений як реалізація права людини знати свої права. Також на цим сервіс зав'язаний реєстр судових рішень. Тобто, коли Ви читаєте судове рішення, і нажимаєте на посилання на відповідну норму - переходити на нормативний акт із сайту "Права України". 
Має блоки законодавства, новин, а також нових надходжень в законодавство. Сервіс не такий гарний, як ЛігаЗакон.net, до того ж оптимізований під мобільні пристрої. Також є блок "корисні інструменти", який включає в себе "калькулятор розрахунку тривалості відпустки", "калькулятор розрахуку суми індексації заробітної плати", "калькулятор штрафів", "конвертер валют" та "термінологічний словник".
Проте можна отримати доступ до значно більшої кількості законодавчих актів, аніж в системі ЛігаЗакон.net. Що, як на мене, є доволі дивним.
Також можна зберігати нормативні акти та їх окремі пункти, групувати все це в папки, проте не можна додавати сторонніх посилань, як в ЛігаЗакон.net.
Загалом, теж доволі зручна система. Не така вимоглива до ресурсів, як попередня, хоча і не така функціональна.
На цьому все. Сподіваюсь, інформація виявилась корисною. До того ж, як би там не було, готовий поставити плюс під кожним коментарем на тему "rada.gov.ua наше все"))

1 комментарий: