14 февраля 2017 г.

Секрети пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень

Єдиний державний реєстр судових рішень так міцно за останній час увійшов в життя не тільки практикуючих юристів та адвокатів, а й в життя звичайних громадян без юридичної освіти і підготовки. 
Я, наприклад, не увляю своєї буденної практичної діяльності без вивчення та аналізу судової практики.
Що стосується звичайних громадян, то за останній час роботи із тими, хто судиться самотужки, використовуючи лише мої поради та підтримку, я почав для себе відмічати все більшу цікавість людей до судової практики. Мене буквально засипають посиланнями на різні судові рішення з проханням проаналізувати їх. Я вважаю таку цікавість людей дуже доброю, адже існування судової практики по певній проблемі допомагає тим, хто тільки має намір судитися, правильно розрахувати свої сили та знати, чого очікувати в суді. Тому я не здивуюсь, якщо десь в далекому майбутньому ми прийдемо до прецедентного права, як в Америці.
Проте я трохи відхилився від теми. Сьогодні хочу розказати про секрети користування єдиним державним реєстром судових рішень. Ці, так би мовити, фішки будуть корисні, в першу чергу, для таких як я, які не знають про існування кнопки "Допомога" на головній сторінці цього реєстру.
Ось ми на головній сторінці реєстру. Перш ніж почати пошук по судових рішеннях за допомогою відповідної графи, не зайвим буде конкретизувати те, що ви шукаєте: ухвалу чи рішення, яка сфера права, ПІБ судді тощо. Тут все просто та зрозуміло, і на цьому я не буду зупинятись.

1. Подвійні лапки ("")
Часто трапляється, що ви вводите фразу, наявність якої повинна бути в судовому рішенні. Проте систему знаходить все подряд, і те що треба, і те що нетреба. А слова фрази вивляються розкиданими по всьому тексту документу, і документ виявляється не тим, який ви шукали.
Тому, якщо ви хочете знайти якусь конкретну фразу, щоб вона були саме в тій кількості слів та в тому порядку, в якому вона є, то варто цю фразу взяти у лапки.

2. Знак питання (?)
Знак питання допоможе, якщо ви, наприклад, не пам'ятаєте одну із цифр у номері судової справи. Для цього ви вводите номер справи таким чином: 908/1655?/16-ц, і система вам видасть рішення за всіма справами, починаючи з 908/16550/16-ц і закінчуючи 908/16559/16-ц.

3. Зірочка (*)
Зірочкою при пошуці можна замінити один або декілька символів-літер. Наприклад, ви хочете знайти рішення із словом "повернення обвинувального акту". Проте слово "повернення" може мати різні закінчення, і "повернути", і "повернув". До слів "обвинувального" та "акту" це також відноситься. Тому фразу варто ввести так: поверн* обвинувальн* акт*.
При цьому варто пам'ятати, що у слові до зірочки повинно бути не менше трьох літер.

4. Спеціальні слова-оператори (OR, AND, NOT, +, -, )
Система пошуку розуміє певні слова-оператори, або по-іншому, команди, як в програмування. Це може допомогти певним чином розширити можливості для пошуку. Коротко про кожну із таких команд.
4.1. Команда "OR"
У перекладі - "або". Тобто за її допомогою можна шукати документи, які містять одне із введених у пошуці слів або фраз. Наприклад, визнати невинним OR звільнити від кримінальної відповідності. Системою в такому випадку будуть запропоновані рішення, в яких є або перша, або друга фраза.
4.2. Команда "AND"
Тут зрозуміло. Принцип такий самий, як і з командою "OR", тільки система в цьому випадку видасть документи, які містять обидві ці фрази.
4.3. Команда "NOT"
Тут цікавіше. За допомогою цієї команди, яка, як і попередні, теж ставиться між фразами або словами, можна отримати пошукові результати, в яких документи будуть мати всі слова та фрази, які вказані до "NOT", і жодного - після нього. Наприклад, судове рішення NOT Київ.
Також не обов'язково, щоб до цієї команди щось було. Пошуковий запит може виглядати і так: NOT призначити судовий розгляд.
4.4. Команда "+"
Своєрідна протилежність команди "NOT". В такому випадку знайдений документ обов'язково повинен включати слово після +. Наприклад, + державний орган - в цьому разі документи в результатах пошуку повинні будуть мати слово "державний" та при цьому можуть, проте необов'язково, містити слово "орган".
4.5. Команда "-"
Цей оператор схожий на оператор "AND", проте на відміну від нього, поставлений перед словом "-" виключить слово, яке одразу після "-", проте не виключить всі інші. Наприкад, кримінальна відповідальність - вирок звільнення. В цьому випадку документи в результатах пошуку будуть мати слова "кримінальна", "відповідальність" та "звільнення", і не будуть містити слово "вирок".

Варто звернути увагу, що кожну команду від слід для пошуку повинен відділяти пробіл. Тобто пошук не повинен виглядати так: кримінальна відповідальність -вирок звільнення, інакше оператор не спрацює.

5. Використання в пошуці кількох операторів
Не обов'язково використовувати якійсь один оператор. Система дозволяє комбінування кількох оперторів. Тут варто пам'ятати, що, по-перше, необхідно відділяти оператори між собою дужками. Тобто таким чином: Київ AND (вирок OR постанова) - в цьому випадку система видасть в результатах документи, які будуть мати слова "Київ" и "вирок" або "постанова". По-друге, пошуковий запит не повинен починатися із лапок: (господарське OR кримінальне) AND рішення - система нічого не знайде.

Ось і все. Бажаю успіхів у пошуці, та знайти те, що шукаєте!


Комментариев нет:

Отправить комментарий