16 февраля 2017 г.

Відповідальність за заклики до зміни влади, розміщені в мережі інтернет

Доброго дня всім!
Дуже часто на просторах мережі інтернет, зокрема в соціальних мережах, зустрічаю повідомлення із закликами до зміни влади, вбивства офіційних представників органів державної влади та інші. Як правило, саме повідомлення розміщається у соціальній мережі, в відповідній групі, присвяченій обговоренню політики, новин, або відповідній проблемі (тарифи, банки тощо), і містить посилання на певну новину чергового "політолога" на тему "все пропало" і "потрібно кардинально все міняти".
Таке повідомлення супроводжується, як правило, відповідними закликами до конкретних дій. Коли я бачу таке повідомлення, то в мене складається враження, що люди (а це навіть не зажди "бот" під вигаданим ім'ям із картинкою замість фотографії) не знають, які можуть мати для них наслідки подібні їх дії.

Є така гарна стаття 109 Кримінального кодексу України, а саме частина друга цієї статті - "Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.".
Деяким може здаватися, що публічні заклики - це коли ти кричиш на вулиці "геть цю злочинну владу", і тебе прийняли поліцейські. А якщо це робити в мережі інтернет, то в такому разі притягнути до відповідальності не вдастся. Проте це не зовсім так. І на підтвердження своїх слів я хочу привести приклади деяких вироків по таких кримінальних справах:
Винні особи ідентифікуються доволі швидко, особливо якщо взяти до уваги, що досудове розслідування по таким злочинам здійснюють органи служби безпеки України.
Також варто пам'ятати, що заклики до до зміни влади, вбивства офіційних представників органів державної влади не мають нічого спільного із закликами до проведення мирних зібрань з метою висловлення своєї незгоди із діями представників влади та вимогою вчинення ними певних дії.
Стаття 34 Конституції України говорить, що кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.
Проте, здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.
Будьте обачливими!


Комментариев нет:

Отправить комментарий