15 февраля 2017 г.

Звільнення від кримінальної відповідальності в зв'язку із закінченням строків давності

Сьогодні поговоримо про такий інститут в кримінальному праві, про який часто, чомусь, забувать підозрювані у вчиненні злочинів та навіть деякі адвокати, як звільнення від кримінальної відповідальності в зв'язку із закінченням строків давності.
За допомогою цього інституту, у особи, які підозрюється у вчиненні злочину, є можливість звільнитись від кримінальної відповідальності та закрити кримінальну справу, якщо з моменту вчинення злочину сплину передбачені Кримінальним кодексом строки.

Тепер детальніше. Згідно із ч. 1 ст. 49 Кримінального кодексу, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину минуло:
- два роки, якщо особа підозрюється у вчиненні злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі;
- три роки, якщо особа підозрюється у вчиненні злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі;
- п'ять років, якщо особа підозрюється у вчиненні злочину середньої тяжкості;
- десять років, якщо особа підозрюється у вчиненні тяжкого злочину;
- п'ятнадцять років, якщо особа підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину.
Класифікація злочинів за ступенем тяжкості передбачена в ст. 12 Кримінального кодексу.
Так, злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років, або інше більш м'яке покарання, за винятком основного покарання у вигляді штрафу в розмірі понад 3 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Злочином середньої тяжкості є злочин, за який передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п'яти років.
Тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.
Особливо тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.
Тобто, наприклад, особа вчинила злочин, передбачений ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу - контрабанда. Покарання, яке передбачене за цією статтею - позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Це, згідно вищенаведеній класифікації, є тяжким злочином. Виходить, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за цим злочином становить 10 років з моменту вчинення злочину.
Процедура звільнення від кримінальної відповідальності передбачена ст. ст. 285 - 289 КПК.
Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК, звільнення від кримінальної відповідальності здійснюється судом, який виносить відповідну ухвалу. Також, звільнення від кримінальної відповідальності є підставою для закриття кримінальної справи.
Щоб запустити механізм звільнення від кримінальної відповідальності, підозрюваному або його захиснику, необхідно звернутися із відповідним клопотанням. Якщо кримінальна справа знаходиться на стадії досудового розслідування, то із клопотанням до суду про звільнення від кримінальної відповідальності повинен звертатися прокурор; якщо кримінальна справа вже на стадії судового розгляду - будь-яка із сторін може звернутись із таким клопотанням до суду.
Суд повинен перевірити всі обставини звільнення особи від кримінальної відповідальності, а також з'ясувати думку потерпілого з цього приводу, та, якщо підстави для звільнення дійсно існують - виносить ухвалу, якою ухвалює звільнити особу від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження.


Комментариев нет:

Отправить комментарий