3 июля 2015 г.

12.3. Адміністративна юрисдикція. Підвідомчість справ про адміністративні правопорушення. Органи (посадові особи), уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення

Цей пост створений в рамках підготовки до адвокатського іспиту. Також є відповідна тема на моєму форумі. Долучайтесь ;-)
Адміністративну юрисдикцію становить певна категорія справ, яка підпадає під компетенцію адміністративних органів.
            КУпАП в ст. 213 визначається перелік органів адміністративної юрисдикції та коло справ про адміністративні правопорушення, які ці органи можуть розглядати. Так, до органів адміністративної юрисдикції відносяться:
1) адміністративними комісіями при виконавчих комітетах сільських, селищних, міських рад;
2) виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад;
3) районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами (суддями), а у випадках, передбачених КУпАП, місцевими адміністративними та господарськими судами, апеляційними судами, вищими спеціалізованими судами та Верховним Судом України;
5) органами внутрішніх справ, органами державних інспекцій та іншими органами (посадовими особами), уповноваженими на те КУпАП.

За загальним правилом та відповідно до ст. 214 КУпАП, справи про адміністративні правопорушення розглядаються адміністративними комісіями, крім тих випадків, коли їх розгляд віднесено до компетенції інших органів.
Адміністративні комісії утворюються відповідними органами місцевого самоврядування у складі голови, заступника голови, відповідального секретаря, а також членів комісії.
Посадові особи, уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення, можуть  накладати  адміністративні стягнення, передбачені КУпАП, у межах наданих їм повноважень і лише під час виконання службових обов'язків.
Підвідомчість справ про адміністративні правопорушення передбачена в главі 17 КУпАП. Положення цієї глави визначає перелік правопорушень, які підвідомчі кожному з органів адміністративної юрисдикції. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий