8 июня 2015 г.

Запис від 08.06.2015

На попередній неділі я успішно склав кваліфікаційний іспит!
Тепер впродовж 6 місяців буду проходити стажування)
Щодо складання квафікаційного іспиту.
На письмовому іспиті не було фабул. В білеті найменування 4-х документів, з них потрібно було обрати три, і скласти. Користуватися можна було друкованими засобами - кодекси та література. В зв'язку із цим, порада. На екзамен візьміть з собою книгу із бланками позовних заяв і скарг. Знадобиться.
Усний іспит - білет із 15-тю питаннями. Готуєш відповіді і потім відповідаєш перед комісією. Користуватись не можна було нічим. В зв'язку із цим порада. В різних КДКА екзамени складають по-різному, тому якщо не знайте, як екзамен складається в Вашій КДКА, будьте готові до того, що не можна буде користуватись літературою ні на електронних, ні на друкованих носіях. Друга порада - відповідати впевнено та по суті.

Так як я не знав, чим можна користуватись, а чим ні, то набрав із собою кодексів, планшет із законами та різними матеріалами, роздруки деяких відповідей. В результаті, дійсно знадобились КК, КПК, ЦК, ЦПК, ЖК, СК. І все, інше можна було не брати. В моїй КДКА так. В Києві, наприклад, народ брав із собою планшети та ноутбуки, і цього було достатньо. Так є WiFi і все необхідне)
Отже так. Щодо публікації відповідей для підготовки до адвокатського іспиту, то я продовжу їх публікувати, поки не опублікую всі. Також якщо є питання щодо підготовки та складання іспиту, звертайтесь ;-)
П.С. Перед іспитами забіг до бібліотеки та зробив копії відповідей на адвокатські іспити, які публікувалися в виданні Юридичний журнал за 2013 рік. По кримінальному та цивільному праву. Мені вони не знадобились, проте я їх відсканував, і виклав у себе в гугл диску. Посилання можна знайти в профільній темі по підготовці до адвокатських іспитів, в розділі питань по кримінальному та цивільному праву відповідно.
П.П.С. Також поділюсь із вами матеріалами, які я зібрав для підготовки до іспитів. Більша частина матеріалів - необхідні для підготовки закони. Кодексів (окрім кримінального) я туди не включав. Кому цікаво - можете скачати тут.



20 комментариев:

  1. Примите мои поздравления! Следила за Вашей подготовкой - столько проделанной работы. Удачи в дальнейшей работе!

    ОтветитьУдалить
  2. Подскажите при сдачи письменного экзамена при составление например иска, надо самому придумывать даты, имена сторон, основание, предмет и содержания иска или надо брать конкретный пример?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Да, самому. В моём случае, давалось название документа. А фабулу, даты, стороны, улицы, всё сам придумывал.

      Удалить
  3. Олександр, доброго дня!
    Ще з минулого року знаю Ваш блог. Бачив його лише з однією відповіддю на перше питання першого розділу :)
    А зараз вже ви склали іспит - поздоровляю!
    Як людина, яка має намір також скласти цей іспит, буду дуже вдячний за деякі відповіді, а саме:
    - скільки часу Вам знадобилося для того, щоб підготувати усну частину?
    - наскільки ретельно Ви вивчили усі питання?
    - як дієво підійти до підготовки, зважаючи на роботу та бут?
    - самостійне складання іспиту - це реальність?
    - чи є необхідність пам'ятати відповіді у повному об'ємі? Що я маю на увазі: є дуже об'ємні відповіді з купою дат та інше. Потрібно пам'ятати все від "а" до "я"?
    Дуже дякую за увагу.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Дякую)
      - в зв'язку із тим, що не дозволялось користуватись нічим, я був готовий відповідати через декілька хвилин. Взагалі на підготовку повинні давати не менше 4-х годин. Нам же кінцевого часу не говорили, проте підганяли, щоб ми встигли підготуватись за 2 години. Десь чуть більше півтори години я і готувався, проте большість цього часу пішло саме на писанину, а не на пригадування. Тому думаю якщо нічим не користуватись, то на підготування відповідей 2-2,5 години цілком достатньо. Користування ж джерелами збільшує якість відповіді, проте Вам знадобиться значно більше часу на підготовку. Тому перед підготовкую необхідно з'ясувати, як складається іспит в Вашій КДКА, чим можна користуватись. Це допоможе Вам правильно підготуватись і не робити зайвих рухів.
      - якщо чесно, то недостатньо ретельно, як на мене. Я розраховував на те, що можна буде користуватись хоч чимось. А врятували мене не застарілі ще університетські знання.
      - я раджу підійти системно до підготовки. Для того, щоб бути готовим до письмового іспиту, достатньо мати гарний посібник із прикладами процесуальних документів та хоча б базові вміння їх складати. Тобто якщо Вас не вводять в ступор такі поняття як предмет позову, ціна позову, складові елементи заяви, позову, підсудність/підвідомчість тощо, то проблем виникнути не повинно.
      Залишається усний іспит. Тут потрібно визначити час, який залишився Вам до іспиту (краще почати готуватись місяця за 2-3), а також час, який Ви можете приділяти підготовці. Потім ділете кількість запитань в 15 блоках (330) на кількість часу, і дізнаєтесь, скільки Вам потрібно вчити питань за кожний переміжок часу. Наприклад, є 330 питань і 3 місяці на підготовку. Тобто кожного місяця Вам необхідно готувати 110 питань, це 28 питань в неділю, або 4 питання щодня (або 7, якщо готуватись через день). Можна почати готуватись і раніше, за 5,6 чи більше місяці, проте тоді приділити більше уваги повторюванням, щоб не забути що вчив.
      Робота, побут, друзі, плани відволікають звісно від підготовки. Після роботи часто нічого взагалі не хочеться робити. Проте тут діє правило, яке, здається, називається "правило п'ятої точки". Коли запорукою гарної підготовки є обов'язковість саме посадати себе на цю "п'яту точку", за стіл, і почати готуватись. Визначте для себе час, який Ви можете приділяти підготовці, і неухильно готуйтесь, не збиваючись із ритму.
      Також можна взяти до уваги те, що блоки запитань різні за своєю складністю. Тобто блок із запитаннями з господарського чи податкового права звісно важче блоку із запитаннями з адвокатської етики чи історії. І, як результат, Вам знадобиться меньше часу на підготовку запитань з етики і більше - з господарського.

      Удалить
    2. - що Ви маєте на увазі під словом "самостійне"?
      - в адвокатів в комісії доволі вузька практика. Це як правило адвокати із районних колегій, тому сферами їх діяльності є "стандартні", "народні" сфери: кримінальне/процесуальне, цивільне/процесуальне, трудове, житлове, сімейне, конституційне, адміністративне, рідко - господарське/процесуальне. Цим сферам і потрібно більше всього уваги приділити. Коли я відповідав на усний іспит перед комісією, то після відповіді на питання, скажімо, природоресурсного блоку, запитань до мене не було з боку комісії. Іноді навіть я тільки починав відповідати, мене переривали, голова питав у комісії чи є запитання, і говорили переходити до наступного. Проте коли відповідав, скажімо, на питання кримінального чи цивільного блоку, у адвокатів з'являвся на обличчях непідроблений інтерес))) і посипалися питання із практики: а які підстави обов'язкої участі адвоката в кримінальному провадженні? а що таке спадкова трансмісія? до якого суду оскаржується постанова даї про накладення адміністративного стягнення?
      Також я раджу обов'язко вивчити такі дати, як:
      - дата прийняття та набуття чинності Закону України "Про адвокатуру"
      - дата прийняття Правил адвокатської етики та ким прийняті
      - дата прийняття та дата ратифікації і набуття чинності Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.
      І звісно знати все про адвокатуру: самоврядування, порядок проходження стажування, складання кваліфікаційних іспитів, підвищення кваліфікації тощо.
      Комісія полюбляє посилатись на незнання цього всього в своїх протоколах як на безперечне підтвердження своєї відмови у видачі свідоцтва про складання іспиту.
      Також питання потрібно не тільки вивчити, а ще й розбиратись в них. Інакше декілька питань з боку членів комісії завалять всю Вашу блискучу відповідь.
      Бажаю Вам успіхів у підготовці, а також успішного складання кваліфікаційного іспиту!

      Удалить
    3. Олександре, дуже дякую за відповідь.
      У моєму випадку мені буде дещо складніше, бо я вже далеко відійшов від навчального процесу у вищі і теоретичних знань не залишилось взагалі, та й юридична практика не сприяє поновленню, бо всі судові тяжби, які я зараз маю, не потребують взагалі теоретичних знань - тільки вміння користуватися нпа та судовою практикою.

      Удалить
    4. Університетські знання - це не визначальна категорія, а лише приятний бонус. Головне гарно вивчите всі питання та упевнено відповідайте на іспиті, і все буде добре!

      Удалить
  4. а как это вы пишете ''На екзамен візьміть з собою книгу із бланками позовних заяв і скарг.'', и тут-же ''. В результаті, дійсно знадобились КК, КПК, ЦК, ЦПК, ЖК, СК. І все, інше можна було не брати.''

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Потому что кодексы мне понадобились на письменной части, т.к. я не взял книгу с бланками исковых заявлений. На устной части пользоваться ничем нельзя было.
      Поэтому если взять книгу с исками, то кодексы в общем то не понадобятся, я думаю.

      Удалить
  5. а нужно-ли там знать примеры дел в ЕСПЧ, которые указаны в билетах, насколько глубоко.Например, ''Заборона зворотної дії кримінального права (привести приклад рішення
    ЄСПЛ в конкретній справі)'', или ''Принцип NON BIS IN IDEM (заборони притягнення до відповідальності або покарання двічі за одне й те саме діяння) (навести приклад рішення ЄСПЛ у конкретній справі (справа Салов проти України).''
    , притом, что имхо, это дело к указанному принципу относится слабо.Также интересно по Конвенции в практической части-там один тот формуляр надо заполнять часа 2, надо-ли его весь выучивать, или там только изложить суть, пункты, указать что нарушено и какие меры внутреннего законодательства применял.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Мне повезло, что подобный вопрос мне не попался - попался один из первых в списке блока. Поэтому не скажу точно. Но насколько мне известно, главное знать суть названных дел - обстоятельства, позиция ЕСПЧ по этому поводу.
      В комиссии врядли будут сидеть "акулы обращений в ЕСПЧ", большинство из них за всю свою практику обращались в европейский суд от силы один-два раза. Поэтому думаю будет достаточно показать то, что вы разбирайтесь, знаете и не плаваете в этом.

      Удалить
    2. так ведь там ещё и билет должны оценивать по 4-бальной шкале, или они эти баллы в разрезе каждого вопроса даже не озвучивали)

      Удалить
    3. Не знаю, как в Вашем случае будет, всетки в КДКА по Украине везде по-разному сдают. В моем случае не озвучивали. Если отвечал уверенно - говорили переходить к следующему вопросу, если плавал или вопрос попадал на раздел уголовного, гражданского и др. ходовой отрасли, то начинали сыпать вопросами с неподдельным интересом))

      Удалить
    4. думаю там-же сдавать.Смотрю-этот ваш пост после первого в этом блоге написан почти через год-а вы с первого раза сдали или нет)

      Удалить
  6. Добрый день!
    немного не поняла - "В білеті найменування 4-х документів, з них потрібно було обрати три, і скласти." что конкретно имеется в виду? тоже самое что и в разделах 1-3?..
    буду благодарна за ответ!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Ну да, в билете указаны наименования 4-х документов из списка разделов 1-3. Выбирайте из них 3, и составляете.

      Удалить