15 июня 2015 г.

Особи, що мають право на спадкування

В попередній темі ми розібрали загальні положення спадкування. Тепер поговоримо безпосередньо про осіб, які мають право на спадкування - спадкоємців. Спадкоємцями за заповітом і за законом, згідно ст. 1222 Цивільного кодексу України, можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадшини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадшини. Юридичні особи (держава, підприємства, установи, організації) можуть бути спадкоємцями лише за заповітом. 
Що стосується тих, хто не може бути спадкоємцями ні за законом, ні за заповітом, то ст. 1224 Цивільного кодексу України до таких осіб відносить:
- осіб, які навмисно позбавили життя спадкодавця або кого-небудь з можливих спадкоємців чи скоїли замах на їхнє життя. Проте спадкодавець, знаючи про це, все ж таки може призначити таку особу своїм спадкоємцем за заповітом. Також слід зазначити, що зазначені дії повинні підкріплюватися вироком суду щодо цієї особи.
- осіб, які навмисно перешкоджали спадкоємцеві скласти заповіт, внести в нього зміни або скасувати заповіт і цим сприяли виникненню права на спадкування в них самих або в інших осіб чи збільшенню їхньої частки в спадшині.

Спадкоємцями за законом, проте не за заповітом, не можуть бути:
- батьки після дитини, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав і їхні права на були поновлені на час відкриття спадшини. 
- особи, які ухиляються від обов'язку щодо утримання спадкодавця, за умови доведеності цієї обставини судом.
- одна після одної особи, шлюб між якими є недійсним або визнаний таким за рішенням суду. Щодо недійсності шлюбу можно подивитись в ст. 39, 40 Сімейного кодексу України.
- особи, усунуті за рішенням суду від права спадкування, якщо буде встановлено, що вона ухиляється від надання допомоги спадкодавцю, який через похилий вік, тяжку хворобу чи каліцтво був у безпорадному стані. Згідно ухвали колегії суддів Судової палати у цивільних справах Верховного суду України від 19 березня 2008 року, під безпорадним станом слід розуміти безпомічність особи, неспроможність її своїми силами через похилий вік, важку хворобу або каліцтво, фізично та матеріально самостійно забезпечити умови свого життя, у зв'язку з чим ця особа потребує стороннього догляду, допомоги та піклування.
Отже, ми розібралися із тим, хто може, а хто не може бути спадкоємцем. В наступній темі ми розберемо порядок спадкування певних видів майна, які мають свою спецефіку. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий