15 июня 2015 г.

Поняття та підстави спадкування

В цьому повідомленні ми розберемо, що являє собою спадкування і які підстави його виникнення.
Для початку визначемося, що таке спадкування. Під спадкуванням розуміють перехід прав і обов'язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ст. 1216 Цивільного кодексу України). Тобто до спадкоємця переходить не майно, а саме права на нього. Також, окрім прав на майно, до спадкоємця можуть переходити і інші права. Наприклад, право на відшкодування збитків, моральної шкоди та сплату неустойки (ст. 1230 Цивільного кодексу України), коли спадкоємець отримує право на відшкодування збитків, завданих спадкодавцю, неустойки, присудженій судом спадкодавцю в зв'язку із невиконанням боржником спадкодавця своїх обов'язків за договором, відшкодування моральної шкоди, яке було присуджено спадкодавцеві за його життя. Також не слід забувати і про те, що разом із спадкуванням прав спадкодавця, до спадкоємця можуть переходити і його обов'язки. Наприклад, обов'язок спадкодавців відшкодувати витрати на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця, які були понесені одним із них або іншими особами (ст. 1232 Цивільного кодексу України).

Всі права і обов'язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадшини та не припинилися внаслідок його смерті, називаються спадшиною. Звертаю Вашу увагу, що існують деякі права і обов'язки, які припиняються зі смертю фізичної особи і не входять до складу спадшини, тобто не переходять до спадкодавців. Так, не входять до складу спадшини (ст. 1219 Цивільного кодексу України) такі права і обов'язки: 
1) особисті немайнові права (наприклад, право на згадування спадкодавця як автора винаходу);
2) право на участь у товариствах і право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або установчими документами цих товариств чи об'єднань;
3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;
4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом;
5) права й обов'язки особи як кредитора чи боржника, якщо такі права і обов'язки нерозривно пов'язані з його особою і не можуть бути реалізовані іншою особою.
Відкриттям спадшини є певним юридичним механізмом, який "запускається" в таких випадках (ст. 1220 Цивільного кодексу України):
1. Якщо людина померла і є відповідний документ, що підтверджує це (свідоцтво про смерть).
2. Якщо людина була оголошена померлою в судовому порядку. У цьому випадку суд після набрання відповідним рішенням законної сили пересилає його в нотаріальну контору (або інший орган) для початку процедури відкриття спадшини.
Часом відкриття спадшини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.
Місцем відкриття спадшини є останнє місце проживання спадкоємця. Якщо таке місце не відоме, то місцем відкриття спадшини є місцезнаходження його нерухомого майна або основної його частини. А за відсутності нерухомого - за місцем знаходження основної частини рухомого майна (ст. 1221 Цивільного кодексу України).


Комментариев нет:

Отправить комментарий