14 марта 2017 г.

Самостійне оформлення ДТП за допомогою Європротоколу

Доброго дня всім!
Сьогодні хочу підняти тему спрощеного оформлення дорожньо-транспортної пригоди за допомогою так званого Європротоколу.
Почну з того, що ст. 124 КУпАП містить норму щодо адміністративної відповідальності за порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна. 
Ця ж стаття містить примітку, згідно якої особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (далі за текстом - Закон). Спільне повідомлення учасників про дорожньо-транспорту пригоду (далі - ДТП) і називається європротоколом.
В країнах ЄС цей спосіб врегулювання ДТП використовується водіями ще з середини минулого століття. В Україні так званий європротокол використовується з 2011 року.  
Зокрема, право на врегулювання ДТП за допомогою європротоколу передбачене п. 33.2 Закону, і застосовується лише за обов'язкової наявності таких умов:
1. Наявність в учасників діючого полісу страхування цивільно-правової відповідальності. Звертаю увагу на те, що поліс має бути саме діючим та оплаченим. Також слід мати на увазі, що деякі категорії громадян звільнені від обов'язку страхування цивільно-правової відповідальності (УБД, інваліди війни, І-ї групи), і в цьому разі неможливо скористатись правом на врегулювання ДТП за допомогою європротоколу;
2. Відсутність загиблих або травмованих людей;
3. Відсутність у водіїв ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
4. Згода водіїв - учасників ДТП, щодо обставин її скоєння.

Вам терміново потрібен адвокат по ДТП? Дзвоніть за телефонами +38 096 288 04 61 чи + 38 063 046 97 46 (viber), або зверніться із листом за електронною адресою: advokat.a.ponomarenko@gmail.com. Консультація безкоштовна.


За наявності зазначених обставин та після складання спільного повідомлення про ДТП, його учасники звільняються від обов'язку інформувати відповідні підрозділи Національної поліції про настання ДТП та можуть залишити місце пригоди. Також ці учасники звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 124 КУпАП.
Проте варто пам'ятати, що в разі врегулювання ДТП за допомогою європротоколу, розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, не може перевищувати максимальних розмірів, затверджених Уповноваженим органом за поданням МТСБУ, що діяли на день настання  страхового  випадку. Таким уповноваженим органом є Нацкомфінпослуг, і згідно його розпорядження від 29.12.2015 №3471, максимальний розмір страхової виплати з 01.01.2016 року складає 50 000 грн.
Бланк Європротоколу кожен водій отримує у страховика під час отримання полісу страхування цивільно-правової відповідальності. Цей бланк, в свою чергу, містить на зворотній стороні рекомендації щодо його складання.
Європротокол заповнюється у двох екземплярах, із його зразком та інструкцією щодо заповнення можна ознайомитись тут. Після його заповнення кожен учасник повинен не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись до свого страховика за отриманням страхового відшкодування.

Комментариев нет:

Отправить комментарий