14 марта 2017 г.

Поради водію під час оформлення ДТП працівниками поліції

Доброго дня!
В попередньому повідомленні я підняв тему спрощеного врегулювання ДТП за допомогою так званого Європротоколу. За наявності перелічених умов водії можуть скористатися цією нагодою. Проте, в разі відсутності хоча б однієї із таких умов (наприклад, як це часто буває, згоди водії щодо обставин ДТП), дорожньо-транспортна подія оформлюється в загальному порядку, тобто із викликом правоохоронних органів, складанням протоколу та інших необхідних дій. Тут я вирішив зібрати декілька порад водію в разі такого оформлення ДТП.
Перш за все, після настання ДТП, водій повинен:
- негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;
- вжити заходів щодо надання першої медичної допомоги в разі такої необхідності;
- вжити всіх необхідних заходів для забезпечення збереженості слідів ДТП;
- викликати поліцію на місце пригоди.
Порядок оформлення дорожньо-транспортної пригоди здійснюється органами Національної поліції врегульовано Інструкцією з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі.
Так, відповідно до цієї інструкції, поліцейські повинні:
- скласти протокол про адміністративне правопорушення;
- скласти схему ДТП;
- відібрати пояснення в очевидців та учасників пригоди.


Вам терміново потрібен адвокат по ДТП? Дзвоніть за телефонами +38 096 288 04 61 чи + 38 063 046 97 46 (viber), або зверніться із листом за електронною адресою: advokat.a.ponomarenko@gmail.com. Консультація безкоштовна.


В разі, коли в результаті дорожньо-транспортної пригоди було заподіяно тілесних ушкоджень, на місце ДТП викликається слідчо-оперативна група для проведення слідчих дій. За наяності ознак злочину, передбаченому ст. 286 Кримінально кодексу (тілесні ушкодження середньої тяжкості, тяжкі тілесні ушкодження, смерть), буде відкрите кримінальне провадження.
В разі складання протоколу про адміністративне правопорушення, водію необхідно уважно ознайомитися із його змістом, внести, за необхідності, доповнення та уточнення. Так як в більшості випадків водій перебуває у шоковому стані, не зайвим буде зробити дзвінок своєму адвокатові, який або прибуде на місце ДТП, або в телефонному режимі узгодити всі обставини та необхідні кроки.
Також варто пам'ятати під час заповнення протоколу, що водій має право відмовитись від його підписання, а наявність такого підпису ні в якому разі не означає, що він визнає свою вину у ДТП.
Після оформлення протоколу та інших перелічених документів, справа направляється до суду для визначення, хто є винним у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди, та притягнення порушника до адміністративної відповідальності.
Якщо мало місце смерть потерпілого або тілесні ушкодження середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження, слідчими проводяться необхідні слідчі дії (експертиза, допит тощо), формуються матеріали кримінальної справи, складається обвинувальний акт, який передається разом з матеріалами до суду для притягнення порушника до кримінальної відповідальності.
Максимальний розмір страхового відшкодування становить 100 000 грн. - в разі, якщо шкоду було спричинено майну потерпілого, або 200 000 грн. - життю або здоров'ю потерпілого.

Комментариев нет:

Отправить комментарий