25 октября 2013 г.

Закупівля за додаткові кошти (державні закупівлі)

Взято с
https://encrypted-tbn1.gstatic.com
В сфері державних закупівель доволі часто постає питання про закупівлю за додаткові кошти. Приміром, на початку року кошторисом було заплановано закупити товар на суму, наприклад, 80 тис. грн. І цей товар протягом року було закуплено. А наприкінці року на сесії міської ради було вирішено виділити ще, наприклад,  30 тис. грн. Підприємство хоче закупити на ці 30 тис. грн. ще такого ж товару, який воно попередньо закупило на 80 тис. грн. Як бути в цій ситуації? Чи можна закупити ще товару шляхом укладення прямої угоди? Або потрібно проводити торги, адже разом сума становить 110 тис. грн?

Дійсно, не проста ситуація. Адже ЗУ "Про здійснення державних закупівель" (ч. 1 ст. 2) передбачено, що він застосовується за умови, що вартість предмета закупівлі товару, послуги дорівнює або перевищує 100 тис. грн. 
З цього питання є офіційне роз'яснення Міністрества економічного розвитку і торгівлі України від 09.12.2011 р. №3302-25/14839, в якому зазначено, що "у разі отримання замовником додаткових коштів на закупівлю товарів, робіт і послуг, які замовник об'єктивно не міг передбачити на початку року або на момент здійснення первинної закупівлі, здійснення закупівель за рахунок таких коштів можливе лише після ...... внесення змін до річного плану. Таким чином, вибір процедури закупівлі замовником на додатково отримані кошти здійснюється виходячи з очікуваної вартості такої закупівлі ...., за умови, що вартість предмета закупілі товару (послуги) дорівнює (або перевищує) 100 тис. грн......, оскільки додаткова закупівля є новим предметом договору про закупівлю".

Таким чином, якщо сума виділених коштів на закупівлю не дорівнює або не перевищує 100 тис. грн., Замовник проводить засідання комітету з конкурсних торгів (яке оформлюється протоколом), на якому приймає рішення про непроведення процедури закупівлі, тому що виділені, як зазначено у прикладі, 30 тис. грн. є новим предметом закупівлі, який не перевищує 100 тис. грн.
До того ж, потрібно внести зміни до додатку до річного плану закупівель (сподіваюсь, всі його ведуть))), де предмет закупівлі в 30 тис. грн. показується окремим рядком і з предметом закупівлі на 80 тис. грн. не сумується.

Якщо ж сума виділених додаткових коштів перевищує (або дорівнює) 100 тис., то після внесення змін до річного плану необхідно проводити відповідну процедуру закупівлі.




Ще цікаві статті на цю тему:

2 комментария:

  1. додаткові кошти це?????

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Додаткові кошти - це не передбачені кошторисом бюджетні асигнування.

      Удалить