24 апреля 2015 г.

1.13. Організаційні форми діяльності адвокатів за Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Правовий статус і реєстрація адвокатських об'єднань, адвокатських бюро та адвокатів, які займаються адвокатською діяльністю індивідуально.

Цей пост створений в рамках підготовки до адвокатського іспиту. Також є відповідна тема на моєму форумі. Долучайтесь ;-)

Згідно зі змістом ч. 3 ст. 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі за текстом - Закон), адвокат може здійснювати свою діяльність в таких формах:
1. Індивідуально
2.  Адвокатське бюро
3. Адвокатське обєднання
            Адвокат, який здійснює свою діяльність індивідуально, є самозайнятою особою (ст. 13 Закону), статус якої, в свою чергу, визначається Податковим кодексом України та Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».Такий адвокат, може:
- відкривати рахунки в банках
- мати печатку, штампи, бланки (у тому числі ордера) із зазначенням свого прізвища, імені та по батькові, номера і дати видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю (ч. 2 ст. 13 Закону).
            Адвокатське бюро є юридичною особою (тобто необхідна його державна реєстрація в органах реєстраційної служби), створеною одним адвокатом, і діє на підставі статуту. Найменування адвокатського бюро повинно включати прізвище адвоката, який його створив. (ч. 1 ст. 14 Закону).  Бюро має всі права та обов’язки юридичної особи, а також може відкривати рахунки у банках, мати печатку, штампи і бланки із своїм найменуванням та самостійний баланс. Також під час своє діяльності адвокатське бюро може залучати на договірних засадах інших адвокатів. Стороною ж договору про надання правових послуг буде виступати адвокатське бюро.
         Адвокатське об’єднання є юридичною особою (із всіма правами та обов’язками, що їй притаманні), яка має свій статут, баланс, може відкривати рахунки у банках, мати печатку, штампи і бланки із своїм найменуванням, та являє собою об’єднання двох і більше адвокатів (ч. 1 ст. 15 Закону). Під час своє діяльності адвокатське обднання може залучати на договірних засадах інших адвокатів. Стороною ж договору про надання правових послуг буде виступати адвокатське обєднання.
            Державна реєстрація адвокатського об’єднання і адвокатського бюро здійснюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».


Комментариев нет:

Отправить комментарий