10 июня 2020 г.

Відповідальність за незаконне носіння та зберігання холодної зброї⚔️


Тут в нас основна стаття - це ст. 263, ч. 2 Кримінального кодексу України, згідно якої відповідальність наступає за носіння, виготовлення, ремонт чи збут за відсутності встановленого законом дозволу:

1️⃣ кінжалів

2️⃣ фінських ножів

3️⃣ кастетів

4️⃣ іншої холодної зброї.

Холодна зброя - це предмети та пристрої, конструктивно та за своїми властивостями призначені для неодноразового завдання тяжких та смертельних тілесних ушкоджень.

Тобто, на дані предмети розповсюджується спеціальний режим поводження із ними - за наявності у особи відповідного дозволу🔖

Не відносяться до холодної зброї витвори господарсько-побутового, виробничого, спортивного чи іншого призначення, які хоч конструктивно або зовнішнє і нагадують холодну зброю, але не мають всього комплексу ознак, по яких їх можна віднести до холодної зброї.

Що ж відноситься до холодної зброї? Тут трохи криміналістики.

Холодна зброя буває клинковою (кінжали, фінські ножі), неклинковою (кастети, дубинки, кистені, нунчаку), комбінованою (ніж-кастет) або метальною (арбалети, луки, сюрікени), в залежності від того, що є вражаючим елементом.

Основні ознаки, які характерезують клинкову холодну зброю, це

✅мінімальна довжина клинка (от вістрія до обмежувача) - не менше 90 мм;

✅мінімальна товшина клинка (в найбільш широкому місці) - не менше 2,6 мм;

✅мінімальна твердість (визначення твердості матеріалу методом Роквелла) - не менше 50 hrc;

✅кут загострення леза - не больше 30 град.🔪

Основною ознакою, яка відрізняє неклинкове або ударо-дробильну холодну зброю, є матеріал виготовлення, який повинен забезпечувати неодноразове застосування без ушкодження чи руйнування самої зброї.

В будь-якому випадку, точно визначити, чи відноситься той чи інший предмет до холодної зброї, може виключно експертиза🕵

Що стосується відповідальності за незаконне поводження із холодною зброєю, то найменш сурове покарання - це штраф від 510 до 850 грн.💵 з конфіскацією самої зброї, найбільш суворе - позбавлення волі на строк до 3-х років. На міру покарання впливають обставини справи та об‘єктивна сторона злочину - тобто в якій формі він виражався: це було носіння, зберігання, або ж виготовлення, збут.

Також варто пам‘ятати, що від кримінальної відповідальності звільняється особа, яка добровільно здала холодну зброю до поліції. Під добровільним мається на увазі, коли наприклад людина могла і надалі зберігати зброю, але чомусь от вирішила її здати. А не під час обшуку сказати: ладно, ладно, ви мене спіймали😇 ось, здаю добровільно😁


Нормативка📔

1. ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України

2. Методика криміналістичного дослідження холодної зброї і конструктивно схожих з нею виробів

3. Інструкція про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів

4. Постанова Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими  речовинами, вибуховими пристроями чи радіоактивними матеріалами"

Комментариев нет:

Отправить комментарий