5 апреля 2017 г.

Строки розслідування кримінальної справи за відсутності підозрюваного

Кримінальні справи можуть відкриватися за підозрою певної особи або за фактом вчинення злочину. Остання категорія справ називається в юридичній спільноті "фактовими справами".
Відповідно до ст. 219 КПК, строки досудового розслідування становлять два місяці з моменту повідомлення особі про підозру. Тобто обов'язковою умовою відліку строків досудового слідства є наявність підозрюваного. 
Строки ж розслідування "фактової справи" не обмежені законодавством, і розслідування може проводитись до моменту закриття кримінальної справи прокурором на підставі ч. 1 ст. 284 КПК.
Ситуація ускладнена тим, що в новому КПК не передбачено процедури відкриття кримінальної справи, а в зв'язку із цим, і права на оскарження постанови про відкриття кримінальної справи. Адже згідно із ч. 2 ст. 214 КПК, досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей в ЄРДР, і можливості оскарження такої дії в КПК немає.
Зазначена обставина створює певні незручності для осіб, які мають відношення до розпочатої за фактом кримінальної справи. Особливо це стосується підприємств, відносно яких відкривається та чи інша кримінальна справа. В цьому разі такі особи перебувають у стані постійної "осади", а в правоохоронних органів з'являється можливість проводити слідчі дії відносно таких осіб, а також вилучати речі та документи на невизначений строк, які нібито мають відношення до кримінальної справи.

Вам терміново потрібен адвокат по кримінальних справах? Дзвоніть за телефонами +38 096 288 04 61 чи + 38 063 046 97 46 (viber), або зверніться із листом за електронною адресою: advokat.a.ponomarenko@gmail.com. Консультація безкоштовна.

Протистояти таким діям правоохоронних органів можна лише шляхом оскарження окремих слідчих дій.
Також в кримінальному провадженні також є принцип розумних строків. Так, відповідно до ст. 28 КПК, процесуальні дії або процесуальні рішення повинні бути виконані в розумні строки. Забезпеченням дотримання органами досудового розслідування розумних строків забезпечує прокурор та слідчий суддя. Проте, звертатися із клопотаннями про встановлення строків проведення кримінального провадження можуть, відповідно до ст. 308 КПК, лише особи із статусом підозрюваного, обвинуваченого або потерпілого. В випадках із "фактовими" справами такі клопотання, на жаль, відхиляються. Приклади таких рішень можна подивитись тут і тут.


Комментариев нет:

Отправить комментарий