4 апреля 2017 г.

Що робити, якщо ваше майно виявилося під арештом?

Доброго дня моїм читачам!
Уявімо ситуацію. Людина вирішила здійснити продаж належній їй на праві приватної власності квартири. Прийшла до нотаріуса і виявилося, що квартира перебуває під арештом. Наприклад, в зв'язку із невиплатою боргу кимось із членів сім'ї. Що робити в такій ситуації?
Накладення арешту на майно являє собою накладання заборони на його відчуження з метою збереженості в майбутньому. Тобто це так званий запобіжний захід, який вживається державним виконавцем.
Якщо ви виявили, що ваше майно перебуває під арештом, і ви маєте намір його зняти, то алгоритм дій повинен бути наступним:

1. Виявити орган, за рішенням якого цей арешт був накладений. Виявлення такого органу в більшій мірі також дасть змогу зрозуміти підстави та мету накладеного арешту.
Отже, арешт може бути накладений за рішенням суду або за постановою державного виконавця.
Арешт накладається за рішенням суду, якщо сторона цивільного провадження - позивач, звернулась до суду із таким проханням, яке може бути виражене як одним із пунктів її позовної заяви, так і в формі окремого клопотання. Можливість забезпечення позову регулюється ст. ст. 151 - 155 Цивільного процесуального кодексу.
Арешт накладається державною виконавчою службою, якщо є відповідне рішення суду про стягнення майна або грошових коштів і було відкрите відповідне виконавче провадження. Про накладення арешту державний виконавець виносить відповідну постанову. Порядок арешту і вилучення майна боржника передбачений ст. 56 Закону України "Про виконавче провадження".

Вам терміново потрібен адвокат на стадії виконавчого провадження? Дзвоніть за телефонами +38 096 288 04 61 чи + 38 063 046 97 46 (viber), або зверніться із листом за електронною адресою: advokat.a.ponomarenko@gmail.com. Консультація безкоштовна.

2. Після виявлення органу, за рішенням якого було накладено арешт, необхідно ознайомитись із відповідним рішенням цього органу. Після такого ознайомлення стане зрозумілим, яким чином можна оскаржити зазначені рішенням та на що посилатись.
3. Власне, оскаржити рішення суду або державної виконавчої служби шляхом подання відповідної скарги.
3.1. Суд приймає рішенням про забезпечення позову шляхом видання відповідної ухвали. Отже, щоб такий арешт скасувати, необхідно подати скаргу до апеляційної інстанції на цю ухвалу. В скарзі перелічити всі обставини, за яких цей вид забезпечення позову не можна застосовувати, і в зв'язку із цим просити апеляційний суд скасувати ухвалу.
Варто пам'ятати, що згідно із ст. 294 Цивільного процесуального кодексу, строк апеляційного оскарження ухвали складає 5 днів з моменту її проголошення або з моменту її отримання стороною, якщо ухвалу було проголошено за її відсутності. І не варто забувати, що відповідно до ч. 10 ст. 153 Цивільного процесуального кодексу, оскарження ухвали про забезпечення позов не зупиняє її виконання.
3.2. Державна виконавча служба в рамках відкритого виконавчого провадження приймає рішення про накладення арешту на майно шляхом видання відповідної постанови. Скасувати цю постанову можна як за рішенням суду, так і за рішенням самої виконавчої служби, в залежності від того, до якого органу ви звертаєтесь.
Якщо ви звертаєтесь до виконавчої, то необхідно подавати скаргу на ім'я начальника відділу державної виконавчої служби, де із посиланням на норми законодавства обґрунтувати необхідність прийняття рішення про скасування арешту на майно.
Якщо звертатись до суду, то шляхом подання відповідної позовної заяви. Перед поданням позову необхідно взяти у нотаріуса витяг з єдиного реєстру заборони відчуження нерухомого майна, у якому можна побачити, на підставі якого документу був накладений арешт. Якщо ви до цього звертались із скаргою до виконавчої служби, то варто до позовної заяви додати відмову виконавчої служби у задоволенні вашої скарги.
4. Отримати судове рішення про зняття арешту та звернутися із ним до виконавчої служби з метою зняття арешту. Не зайвим буде отримати витяг з єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно.


Комментариев нет:

Отправить комментарий