13 сентября 2013 г.

Що необхідно знати тим, хто займається підприємницькою діяльністю без державної реєстрації?

   Ні для кого не секрет, що в світлі нестабільної ситуації в країні та несприятливого податкового законодавства, багато людей, окрім основної діяльності, також займаються виконанням рабіт та наданням послуг без державної реєстрації.
     Подібні дії кваліфікуються органами податкової служби за ст. 164 КУпАП як порушення порядку провадження господарської діяльності. Адже будь-яка господарська діяльність підлягає державній реєстрації відповідно до ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".
     Але на практиці притягнути особу, яка займається підприємницькою діяльністю без державної реєстрації, до адміністративної відповідальності доволі важко. Роповім детально, чому.
     Перш за все, давайте розберемо, що таке "господарська діяльність".
     Господарська діяльність - це діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реєлізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.
     Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва - підприємцями. (ст. 3 Господарського кодексу).
     Таким чином, господарська діяльність з метою отримання прибутку називається підприємництвом. Тобто підприємництво - це вид господарської діяльності.
     Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 ГК).
     Слово "систематична" я виділив невипадково, воно є одним із ключових в данному визначенні. Що значить, систематична?
     В законодавстві немає визначення систематичності підприємницької діяльності. Тому, на мою думку, систематичність має місце тоді, коли є три і більше випадків виконання робіт чи надання послуг на один рік. І податкова, яка буде звертатися до суду, повинна довести наявність всіх цих випадків, і більше того, зв'язати їх воєдино і довести їх систематичність. А це доволі важко, як бачите.
     Ще однією проблемою є те, що, як правило, немає ніяких документів, пов'язаних із підприємницькою діяльність. Ні договорів, ні розрахунков документів. І податковій, банально, немає за що вхопитися. Об'яви в газеті із вказівкою контактного телефону? Підприємець викинув сім-картку, і вже не доведешь, що вказаний номер і, зрозуміло, об'ява - його.
     Да і якщо доведено, що дані об'яви належать конкретно цій людині - це ще не говорить про наявність діяльності з ціллю отримання прибутку. По цій об'яві міг ніхто не подзвонити, і тому факту надання послуг чи виконання роботи не було, може сказати людина. Або об'ява була розміщена з цілью вивчення ринку, оцінки попиту та інш.
     Наступною проблемою є неофіційність надання послуг чи виконання робіт. Тобто вийти на такого підприємця можна тільки через об'яву в газеті чи інтернеті.
     Проаналізувавши судову практику за цією статтею КУпАП, мною зроблено висновок, що в якості порушників притягуються до відповідальності ті підприємці, які займаються такою діяльністю "на виду" - продавці гарячих закусок, таксисти. Їх діяльність більш очевидна. Ось приклади рішень суду за такими правопорушеннями:
http://reyestr.court.gov.ua/Review/26295919
http://reyestr.court.gov.ua/Review/32287927
http://reyestr.court.gov.ua/Review/31031506
     Як бачимо, притягнути до відповідальності за провадження діяльності без державної реєстрації доволі важко. А якщо людина знає свої права і не поспішає визнавати свою провину - то й зовсім важко.
   
Другие статьи по теме:
1. Як домогтися більш м'якого покарання за адміністративне правопорушення?

10 комментариев:

  1. Спасибо за статью. Мне было интересно почитать о юридических последствиях занятия бизнесом без регистрации.

    ОтветитьУдалить
  2. Здравствуйте, очень интересная статья, еще хотел бы узнать какая должна быть сумма дохода в месяц чтобы обязательно регистрировать ФОП, спасибо.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Таких категорий нет. Необходимость регистрироваться возникает, когда у Вас есть намерение заниматься какой-либо деятельностью с целью получения дохода. А сумма этого дохода не имеет в данном случае значение, будь доход 2 000 грн. или 20 грн. в месяц.

      Удалить
  3. Доброго дня! Дякую Вам за статтю.
    В Податковому кодексі п. 80.2.7. ска зано, що проводяться фактичні перевірки у разі отримання в установленому законодавством порядку інформації про здійснення фізичною особою підприємницької діяльності без державної реєстрації. Скажіть що означає отримання в установленому законодавством порядку інформації.
    Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тобто якщо органу чи установі, наприклад органам внутрішніх справ, стане відомо про те, що людина займається підприємницькою діяльністю без державної реєстрації, проте зазначені органи не компетентні здійснювати провадження за цим видом адміністративних правопорушень, - вони направляють інформацію до податкової, яка вже і проводить перевірку.

      Удалить
  4. Яким чином податкова можп робити перевірку?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Наприклад, вийти на надавача послуг як споживач (іноді через оголошення). Так робили, наприклад, із тими, хто надає послуги "на дому" (манікюр, масаж, тощо). Або із таксистами.

      Удалить
    2. Так, але це ж потрібно щоб був складений протокол зі свідками дзвінок, ще нічого не значить

      Удалить
  5. Чи має право ПП який є на 1 групі оподаткування надавати послуги по виготовленню виробів "з дому"? Вироби ручної роботи

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня! В ст. 291.4 Податкового кодексу: перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень.
      Побутові послуги населенню перелічені в ст. 297.7 Податкового кодексу. Докладно перелік можна побачити тут - https://dtkt.com.ua/show/0sid094.html
      Якщо вид послуг, які має намір надавати ПП, є в цьому переліку, то має право. Якщо ні - то не має.
      По першій групі ще тут можна отримати корисну інформацію - http://www.buhoblik.org.ua/nalogi/edinyj-nalog-fizicheskie-licza/611-1-grupa-platnikv-edinogo-podatku.html

      Удалить