30 июля 2018 г.

Безоплатна правова допомога в Україні

Доброго дня всім!
В мене вже певний час існує власний портал Безоплатна правова допомога, де вирішив збирати корисну інформацію для можливості самостійної реалізації людиною права на захист. Проте так і не написав нічого щодо системи безоплатної правової допомоги в Україні. Потрібно виправлятися.
Спочатку трохи історії. Система безоплатної правової допомоги в Україні в тому вигляді, в якому вона зараз є, почала діяти з середини 2011 року в зв'язку із набранням чинності Законом України "Про безоплатну правову допомогу". До цього часу безоплатна правова допомога була доступна тільки для обвинувачених в кримінальному процесі. Держава, хоча і зобов'язана була оплачувати послуги адвоката по таких справах, фактично цього не робила. Тому про кваліфікований захист по безкоштовних справах ходили лише легенди, які передавали із вуст в уста судді та їх помічники в коридорах місцевих судів.

Прийняття вищеозначеного закону кардинально змінило підхід до безоплатної правової допомоги. Так, перш за все, розширився діапазон справ, в яких стало можливим отримати безоплатну правову допомогу - окрім всіх сфер кримінального права, додалися сфери цивільного та адміністративного права; започатковано дієвий порядок оплати послуг адвоката і компенсації його витрат - адвокати реально почали отримувати гроші за свою роботу; з'явились центри, куди люди безпосередньо змогли звертатись за правовою допомогою, та багато іншого.
Зараз система безоплатної правової допомоги в Україні продовжує працювати. Тяжко, із багатьма недоліками як в діяльності самій системи, так і роботі, власне, адвокатів, проте продовжує функціонувати.

Тепер, безпосередньо, розповім про саму систему безоплатної правової допомоги, яка зараз існує в країні.
Згідно законодавства, вона поділяється на первинну і вторинну. Первинна  - це усні консультації, інформування населення про їх права, складання документів правового характеру (окрім процесуальних документів), забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги. Вторинна - це складання документів процесуального характеру (позовні заяви, клопотання тощо - все що необхідно для звернення до суду), представництво інтересів в судах та органах державної влади і місцевого самоврядування.
Первинна правова допомога діє у формі організації державними органами та органами місцевого самоврядування особистих прийомів громадян, надання відповідей на запити про надання інформації, блукання молоді проекту "Я маю право" з просвітленими обличчями по різних установах з метою інформування про права та роздачі гарненьких буклетів тощо.
Право на такий вид допомоги мають абсолютно усі люди, які перебувають під юрисдикцією України (і іноземці, і особи без громадянства).
Право ж на вторинну правову допомогу мають тільки ті особи, які передбачені в ст. 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу". Якщо коротенько, то це особи з середньомісячним доходом менше 2-х прожиткових мінімумів, внутрішньопереміщені особи, ветерани війни, підозрювані, обвинувачені в кримінальному процесі, затримані працівниками поліції особи, постраждалі від домашнього насильства та інші.
Надають таку допомогу адвокати, які пройшли не дуже жорсткий конкурс та внесені до реєстру адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. З таким адвокатом відповідний центр безоплатної правової допомоги укладає контракт, і потім здійснює його призначення конкретній людині, яка звернулася до центру за допомогою.

Тепер трохи про саму систему центрів безоплатної правової допомоги. Головним в цій структурі є Координаційний центр з надання правової допомоги, підпорядкований безпосередньо Міністерству юстиції України.
Далі. В кожному обласному центрі діє регіональний центр відповідної області. В його обов'язки входить координація діяльності центрів в містах обласного значення даної області. До недавнього часу регіональний центр займався призначенням адвокатів в кримінальні справи на боці підозрюваного, обвинуваченого. Зараз, якщо я правильно зрозумів, то цю функцію, в зв'язку із останніми змінами, передали в місцеві центри.
В обласних центрах та крупних містах області діють місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги. Вони призначають адвокатів в цивільні та адміністративні справи, а також в кримінальні на боці потерпілого. Як я вже сказав, тепер місцеві центри зможуть призначати адвокатів і в кримінальні справи на боці обвинуваченого, підозрюваного.
В містах поменьше діють бюро правової допомоги.
Повний перелік місцевих центрів по областях України можна побачити тут.

Як проходить отримання правової допомоги. Наприклад, ви маєте середньомісячний дохід менше за два прожиткових мінімума, і маєте проблему з області, приміром, цивільного права. 1. Приходите до місцевого центру з надання правової допомоги, там є відповідний відділ, який займається прийомом громадян.
2. Описуєте свою проблему, берете перелік документів, необхідний для отримання правової допомоги (довідки з податкової та інші документи).
3. Після того, як ви надасте всі необхідні документи, центр заведе на вас справу та своїм внутрішнім наказом призначить адвоката, письмово повідомивши вас про це.
4. Адвокат, отримавши доручення на надання вам правової допомоги, повинен протягом 10 днів провести з вами конфіденційну зустріч.
5. Після зустрічі адвокат повинен вирішити, що потрібно зробити в вашій справі та чи взагалі потрібно звертатись до суду (можливо, проблему можна вирішити без суду, або вона є безперспективною).

Зверніть увагу, що коли ви отримуєте безоплатну правову допомогу, то безоплатною для вас є тільки допомога, включаючи витрати адвоката на проїзд, роздруківку тощо. Проте це не означає, що вам не потрібно буде оплачувати судовий збір, якщо ви не звільнені від його сплати, чи, приміром, витрати на проведення експертизи, судові витрати в разі програшу тощо.

Ще один момент. Адвокат під час надання вам допомоги повинен керуватися відповідними стандартами якості в кримінальному процесі та в цивільному і адміністративному процесах. Тому якщо в вас виникне сумнів, що адвокат робить щось не так - передивіться, перш за все, їх.

Ну ось і все що хотів розказати стосовно безоплатної правової допомоги. Не дивлячись на те, що система має багато недоліків, вона залишається не таким і поганим варіантом для людей, які не мають коштів на платного адвоката. Так, в зв'язку із чисельними затримками виплат адвокатам винагороди, зменшенням дій адвоката, за які він може отримати оплату, та порівняно невеликий її розмір, не всі адвокати горять бажанням допомагати вам. Проте, не дивлячись на все це, в системі продовжують працювати багато дійсно гарних адвокатів. Якщо такий адвокат вам відомий, або відомий вашим знайомим - ви можете безпосередньо під час звернення до центру за правовою допомогою попросити призначити вам саме його.
Якщо є питання щодо отримання правової допомоги - пишіть в коментарях, обов'язково відповім :-)


4 комментария:

  1. Относительно "в системі продовжують працювати багато дійсно гарних адвокатів" - спорно: процентов 80 уголовных дел, перетекают к нам из БПД именно ввиду того, что "бесплатные" адвокаты тупо сотрудничают с ментами ВО ВРЕД своим клиентам.

    P.S.: скоро в БПД грядут перемены
    http://protokol.com.ua/ru/kabmin_obyaget_advokatov_podelitsya_dengami_s_rabotnikami_tsentrov_bvpp_a_potrebiteley_lishit_lgot_na_uplatu_sudebnogo_sbora/

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. На счёт милицейских адвокатов наслышан. Но БПД - это ведь не только уголовные дела, а ещё и административные с гражданскими, и уголовные на стороне потерпевшего. Поэтому, почему бы "дійсно гарним адвокатам" не быть там)))
      По поводу количества милицейских адвокатов спорить не буду, т.к. пока уголовной защиты в рамках БПД не доводилось ещё касаться; только на стороне потерпевшего.
      По поводу перемен, то наслышан. Они уже потихоньку внедряются до принятия упомянутого законопроекта. За что реально обидно, так это за отмену судебного сбора для потребителей - надеюсь, эта норма не пройдёт.
      За новость спасибо :-)

      Удалить
  2. Публікуватиму повний звіт стосовно власного досвіду співпраці з безкоштовним "адвокатом" БПД (деталі та прізвища з'являться):
    https://legalaidcrap.tumblr.com/
    Якщо ви вирішили стати клієнтом БПД - знайте: система безоплатної правової допомоги створена, щоб змарнувати ваш час, надурити клієнта та державу.
    Ніколи не зв'язуйтеся з БПД, якщо результат справи для вас має якесь значення.
    Сподіваюся, Олександре, що ви не видалятимете мій коментар, як роблять зазвичай різні боягузи, адже потрібно мати об'єктивну картиру, чути думки різних сторін.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Коментар видаляти я не буду, хоча окрім як реклами Вашого ресурсу, я в ньому нічого не бачу.
      Якщо Ви невдоволені системою безоплатної правової допомоги, то писати про це варто явно не в коментарях мого блогу. Це перше.
      Друге. Система безоплатної правової допомоги створена відповідно до закону з метою надання можливості кожному отримати безоплатну правову допомогу. Інше питання - питання якості такої допомоги. Виходячи із цього, можливо, замість створення постів в жанрі "скандали, інтриги, розслідування" варто зробити щось, аби покращити якість такої допомоги, як гадаєте? Адже щоб розкритикувати систему, яка, звісно, має свої недоліки, особливо якихось здібностей не потрібно. А ось зробити так, щоб, наприклад, з неї відсіювались адвокати та працівники, які неналежно виконують свої обов'язки, а хороші адвокати та працівники системи - не уходили з неї, - це вже зовсім інша річ.

      Удалить