17 июля 2018 г.

Нотатки адвоката. Про кредити та депозити

Продовжую свою нову тематику "Нотатки адвоката". І сьогодні хочу поговорити про банки, кредити та депозити. Є в мене один клієнт по безоплатній правовій допомозі. Взяв споживчий кредит, та ще й, до того ж, набрав йому "для компанії" договорів страхування життя та майна. Пройшло півроку, і він вирішив повернути все назад. Обманули, окрутили. В суд, і тільки в суд!))
Звісно, що він вчинив дурість, і такому клієнту не багато чим можна допомогти. Проте, тим не менш, на користь свого клієнта скажу, що, по-перше, ви самі знаєте, яким шрифтом друкуються банківські договори. Ну а розміру шрифтів для самих важливих умов таких договорів у звичайному Microsoft Word, напевно, і немає))) тільки в якомусь spacial edition, спеціально для банківських працівників))) з мікроскопом у комплекті.
По-друге, вам також відомо, яким надприродним бажанням продати вам черговий супермагаакційний банківський продукт "Гроші рікою без зобов'язань плюс" володіє кредитний спеціаліст банку (та й спеціаліст по депозитах, чого приховувати). Сюди ж відноситься замовчування про "незручні" умови банківського продукту.

А якщо ще врахувати, що мій клієнт є пенсіонером (довірливість яких просто як друге ім'я) зі слабким зором (у багатьох пенсіонерів з часом розвивається далекозорість), то годі й казати.
Отже, все чим я зміг йому допомогти - це порозривати договори страхування і роз'яснити умови та суму дострокового погашення кредиту - на щастя, ці умови, взагалі то, більш-менш гуманні - без додаткових комісій і штрафів за дострокове погашення (а буває і таке).
Що хочу цією невеличкою історією сказати. Як би вас не умовляли взяти кредит (чи оформити депозит, та й взагалі все що завгодно), як би вам швидко не хотілося це владнати - ні в якому разі не поспішайте! Перш ніж йти на подібний, серйозний з фінансової точки зору, шаг, варто належним чином все перевірити. Вислухайте менеджера банку уважно та попросіть його, щоб він:
- надав вам роздруківку тарифів на банківському продукту, який вас цікавить
- роздрукував документацію, яку вам необхідно буде підписати для оформлення (договори, акцепти і таке інше).
Після цього скажіть, що вам потрібен час, щоб зі всім цим розібратись, ознайомитись. І дома вже, в спокійних умовах, уважно, із олівцем або маркером, все прочитайте. Порадьтеся із рідними, із улюбленим адвокатом, напружте сина/дочку - студента-юриста за допомогою магічного слова-ключа "тижюрист", зважте свої можливості. Моменти, котрі викликають у вас сумніви або питання - підкреслюйте, щоб потім їх уточнити у менеджера банку. І як тільки ви все це зробите, і у вас не зникне бажання зв'язуватись із цим банком - тільки тоді можете підписувати.
Ні в якому разі не бійтеся показатися скнарою. Чи незнайкою - "всі ж підписують одразу, все вже знають, а ви - буксуєте". Ви ризикуєте своїми грошима. Тому ризикуйте грамотно. Гроші не полюбляють поспіху.

Комментариев нет:

Отправить комментарий