19 мая 2014 г.

Відмінність "роботи" від "послуги"

Інколи стикаюсь із тим, що не всі бачать різницю між послугами і роботами.
Поясню.
Виконання робіт і надання послуг відрізняються не тільки за своєю суттю, але і регулюються різними главами Цивільного кодексу України.

Так, роботи виконуються, згідно зі ст. 837 ЦК, за договором підряду, за яким одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.
Послуг ж, згідно ст. 901 ЦК, надаються за договором надання послуг, за яким одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.
Найголовніша відмінність цих понять у результаті. Так, в результаті виконання договору підряду замовник отримає певний матеріальний результат. В результаті ж виконання договору про надання послуг замовник отримує цю саму послугу, споживаючи її в процесі отримання.

19 комментариев:

  1. То чм розробка сайту (нематеріального активу) є роботою чи послугою?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. В зв'язку із тим, що результат розробки сайту - сам сайт, не виступає як матеріальний, тобто фізично осяжний, результат, вважаю, що це послуга.

      Удалить
  2. Анонимныйср мая 18, 10:33:00 AM

    Добрий день. А оцифрування документів, в результаті чого утворюються електронні файли (файловий архів). Замовник у подальшому обліковує його у себе на матеріальному обліку. Можно вважати це роботою?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Думаю, це теж є послугою. Хоча я в своїй практиці дійшов висновку, що межа між тим, що є роботою, а що - послугою, в різних сферах своя.

      Удалить
  3. Розробка сайту - мае результат - сайт, що є обєктом інтелектуальної власності.
    Послуга- це массаж.

    ОтветитьУдалить
  4. Послуга - це консультація, проведення заходу і тд

    ОтветитьУдалить
  5. Я правильно вас зрозумів, що, роблячи письмовий переклад документа, я виконую роботу, а перекладаючи під час семінару — надаю послугу? А якщо письмовий переклад існує лише в електронній формі, але може бути роздрукований за потреби?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так. А форма не має значення, електронна форма теж є матеріальним результатом.

      Удалить
    2. На мою думку в обох випадках - послуги. Адже, сам по собі переклад не змінює МАТЕРІАЛЬНІ цінності. А от відтворення цього перекладу на будь-якому носію для продажу - робота. Письменник написав книгу (переніс свої думки на носій) - послуга, а відтворення його рукопису у вигляді друкованої чи електронної книги - робота.

      Удалить
  6. Скажите, пожалуйста, а ремонтно-профилактические работы на предприятии, оформлять как договор услуг или подряда?

    ОтветитьУдалить
  7. Подскажите пожалуйста, а транспортная перевозка груза-это договор услуг или подряда?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Это услуга, причём урегулированная отдельно главой 64 Гражданского кодекса - http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n4326

      Удалить
  8. Добрый день!
    Если заключить договор на оказание услуг (замена участка електопровода на опоре), хотя это есть договор на выполнение работ, какая существует ответственность сторон при выборе не того вида договора?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Добрый день!
      Я думаю, что такой ответственности нет. В гражданском праве, которое регулирует договорные отношения, действует принцип свободы договора, когда договор может быть каким угодно, главное - чтобы не противоречил основополагающим нормам законодательства.
      Т.е. Вы с Вашим контрагентом вольны заключить любой договор, который Вам захочется. Главное - это суть договора, одинаковое его понимание сторонами и фактическое исполнение, отсутствие претензий друг к другу.
      Договор выполнен, все довольны - вот и хорошо.

      Удалить
  9. Добрий день, Олександр. Підкажіть, будь ласка, якщо сільськогосподарський кооператив для фермерського господарства - члена кооперативу надає послугу посадки, прополки, орання чи ін. подібне, правильним буде скласти договір надання послуг чи виконання робіт? з повагою, Наталія.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Доброго дня!
      Я думаю, що краще буде укласти договір про надання послуг

      Удалить
  10. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  11. Доброго дня! Підкажіть, а чистка вулиць від снігу трактором це послуга чи робота? Підприємство надаватиме таку послугу чи роботу селищній раді. Дякую!

    ОтветитьУдалить