19 мая 2014 г.

Продаж кредитного портфелю банком іншій фінансовій установі без відома позичальника

Взято с сайта profi-forex.org/
Неодноразово стикався із такою ситуацією. Позичальник оформлює кредит в банку. З часом він дізнається, що його кредит, в силу певних обставин (ліквідація банку, наявність проблем у позичальника із виплатами по кредиту тощо), переданий іншій фінансовій установі (банк, кредитна установа, колекторська організація тощо). Дізнається за допомогою смс, листа, електронного повідомлення по е-мейлу, телефонного дзвінка тощо. 
Позичальник з цього приводу, звісно, приходить у розпач. Виникає питання: чи мав право банк передавати право вимоги іншій фінансовій установі без відома/без згоди позичальника? І що робити в цьому випадку?

Поясню. Банк має право передати право вимоги по кредиту іншій фінансовій уснові без відома/без згоди позичальника. Це може вказуватися в кредитному договорі позичальника, а може і не вказуватися. Суті це не міняє. Має право згідно ч. 1 ст. 516 Цивільного кодексу України.  
Тоді що робити позичальнику в цій ситуації?
Позичальник має право "...не виконувати свого обов'язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов'язанні" (ч. 2 ст. 517 ЦК). Тобто, поки нова фінансова установа (кредитор), яка викупила кредит, не доведе позичальнику належних  доказів переходу права вимоги за кредитним договором, позичальник має право нічого не робити. Підкреслив "належних", тому що, знову ж таки, смски, дзвінки у скайп, роздруки із компьютера тексту договору тощо не підуть. Тільки завірена обома сторонами (банком і новим кредитором) копія договору купівлі-продажу кредитного портфелю, де є всі реквізити, сума. Для цього необхідно новому кредитору відправити цінний лист із повідомленням про вручення з вимогою надати нележні докази переходу права вимоги. І тільки тоді платити.
Звісно, ситуація взята більш стандартна. У кожному випадку існують свої нюанси. Наприклад, як бути тут: кредит оформлений у валюті, а переданий новому кредиторові у гривні. Звісно, потрібно буде звіряти суму боргу із новим кредитором. Все це листи, переговори, час....
Якщо новий кредитор не дає необхідних документів позичальникові. А час іде, заборгованість потрібно гасити. Є два варіанти:
1. Продовжувати платити банку, в якому ви з самого початку оформили кредит. В цьому разі це буде належне виконання зобов'язання. В деяких кредитних договорах навіть прописується, що в таких випадках банк повинен буде передати кошти новому кредиторові, припустимо, протягом 10 робочих днів.
2. Якщо банк відмовляється прийняти кошти, то є інший варіант - зарахування коштів в депозит нотаріуса (ст. 537 ЦК). В цьому випадку нотаріус повідомляє банк про зарахування коштів. І це теж буде вважатися належно виконаним зобов'язанням. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий