18 мая 2014 г.

Заробітна плата як предмет застави за кредитним договором

Взято с сайту http://novadoba.com.ua
Зіткувся із таким питанням. В деяких договорах із банком на отпимання кредиту (далі за текстом - Кредитний договір) є така фраза: банк в рамках кредитного договору приймає в заставу майнові права на заробіну плату заявника (як на нараховану, отриману та/або ще не отриману, так і на таку, що буде нарахована і отримана заявником в майбутньому) та на інші види доходів заявника. Що це означає і які містить наслідки для заявника?

Виходячи із цього пункту, мається на увазі, що банк в разі відсутності виплат за кредитом може, в тому числі і в повному обсязі, списати кошти із зарплатного рахунка заявника. Звісно, це має місце, коли цей же банк обслуговує зарплатний рахунок заявника.
Також слід звернути увагу на те, що, по-перше, банк це може зробити без рішення суду, а по-друге, що вимоги ст. 128 Кодексу законів про працю України (щодо обмеження розміру відрахувань із заробітної плати) не розповсюджуються на дані правовідносини.
Без рішення суду, тому що списання кошітів обумовлено умовами кредитного договору, який заявник підписав. 
А не розповсюджуються вимоги КЗпП, тому що в даному випадку заробітна плата не дохід вже, а застава. І тут вже діють інші норми. Зокрема, положення параграфу 6 "Застава" глави 49 Цивільного кодексу України.   
Уважно читайте умови кредитного договору перед підписанням. 
Якщо є якійсь міркування чи питання з приводу тему - пишіть у коментарях.

Комментариев нет:

Отправить комментарий