11 ноября 2019 г.

Відповідальність за позаоблікове споживання електричної енергії

взято з comstol.info
взято з comstol.info
Доброго дня всім!
Я знову тут. І одразу ж хочу поділитися із вами ще одним прикладом з моєї позитивної практики.
На цей раз - з області комунальних послуг, а саме - споживання електричної енергії.
В рамках співпраці із системою безоплатної правової допомоги, отримав я таку справу. В одному із сіл Запорізької області, під час рейду, працівниками обленерго в підвалі багатоквартирного будинку було виявлено самовільне підключення до електромережі. За словами клієнта (це був дідусь років за 60), він це зробив, щоб замінити перегорілу лампочку на нову. А так як іншого світла в підвалі не було, він вирішив приєднатися до мережі, а після заміни - так і лишив проводку.
Обленерго підрахувало розмір штрафу, за формулами, відповідно до методики, та виставило дідусю та його дружині позов на суму 57 тис. гривень.

Справу я прийняв вже на стадії судового розгляду.
Сума штрафу була розрахована обленерго відповідно до пп. 6 п. 3.1 Методики за самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю енергопостачальника. В цьому випадку обленерго розраховує відповідно до формули суму добового споживання, і вираховує її за три роки, які передували виявленню порушення. Як результат, набігає доволі крупна сума.
В результаті судового розгляду, мені вдалося зменшити суму з 57 тис. грн. до 5 тис. грн. А також вивести з-під відповідальності дружину клієнта.
Суму заборгованості клієнт одразу ж виплатив, не дивлячись на мою пропозицію розбити її на 12 місяців.
Кому цікаво - рішення по справі тут.

Тому, якщо ви чи ваші знайомі стикнулись із подібною проблемою, то:
1. Перш за все, необхідно звернутись до спеціаліста - чим раніше ви це зробите, тим більше в вас шансів на те, що він вам зможе допомогти.
2. Якщо ви все ж таки вірите в свої сили, то перше, що вам варто зробити - це перевірити складений акт про порушення на предмет його відповідності вимогам закону (правильність даних, повноважність представників обленерго на його складання тощо).
3. Перевірте правильність розрахунку суми штрафу. Чи правильна була використана формула, вхідні дані та ін.
4. В разі виявлення порушень - оскаржити акт в НКРЕКП.

5. В разі несприятливого результату - в суд. При необхідності, можна застосувати висновки відповідної експертизи.
І головне, про що варто пам'ятати. Якщо ви стикаєтеся із такою проблемою, то не варто чекати у моря погоди, а діяти якомога швидше. Це збільшить ваші шанси на позитивний результат.

Комментариев нет:

Отправить комментарий