5 ноября 2012 г.

Європейський суд з прав людини: все, що необхідно знати для звернення

     Вітаю всіх, хто завітав на сторінку мого юридичного блогу. Сьогодні трохи поговорими про такий важливий міжнародно-правовий елемент захисту прав людини як Європейський суд з прав людини, з'ясуємо процедуру звернення до Європейського суду. Також у кінці статті ви маєте можливість переглянути відео під назвою "Знайомство з Європейським судом з прав людини"
     Отже, почнемо. Для початку, трохи теорії.
     Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ) - це розташований у Стразбурзі міжнародний судовий орган, створений для захисту прав і свобод людини і громадянина, гарантованих Конвенцією про захист прав і основоположних свобод (далі - Конвенція).
Структура ЄСПЛ
     ЄСПЛ має у своєму складі колегію суддів, яка розділена, приняймні, на чотири секції. Чисельність колегії суддів відповідає кількості учасників Конвенції. Судді обираються Парламентською асамблеєю Ради Європи строком на шість років. Однак повноваження половини суддів, вибраних на перших виборах, припинилися через три роки, для того щоб суддівський склад оновлювався наполовину кожні три роки. Судді ЄСПЛ не є представниками  жодної держави. В опрацюванні заяв Суду  допомагає секретаріат, котрий складається в основному з юристів.
     Відповідно до Регламенту ЄСПЛ, робота суду здійснюється на трьох рівнях:
     - на рівні комісій;
     - на рівні палат (секцій);
     - на рівні Великої палати;
     До повноважень комісії входить розгляд індивідуальних заяв на предмет їх відповідності встановленим вимогам. Якщо заява не відповідає вимогам , то комісія може винести ухвалу про відхилення такої заяви або про її вилучення із реєстру справ. До складу комісії входять три судді, які обираються строком на дванадцять місяців.
     На рівні палат здійснюється основна робота Європейського суду. Кожна палата складається із семи суддів. Палата займається розглядом справ, що передаються до суду, а також може утворювати комісії і розгядати міждержавні і індивідуальні заяви на предмет можливості їх прийняття до розгляду (щодо індивідуальних заяв - якщо вони не були розглянуті в комісії і потребують вивчення).
     У складі великої палати діють сімнадцять суддів.
     До повноважень Великої палати входять:
     1. Розгляд справ, які відносяться до категорії міждержавних спорів;
     2. Розгляд справ, що відносяться до категорії індивідуальних спорів, якщо:
         - одна із палат, в якій розгядається справа, відмовилася від розгляду на користь Великої
           палати у разі, якщо справа, яку розглядає палата, порушує істотні питання щодо
           тлумачення Конвенції чи протоколів до неї або якщо вирішення питання, яке вона
           розглядає,  може мати наслідком несумісність із рішенням, постановленим Судом раніше.
           У цьому випадку палата може в будь-який час до постановлення свого рішення
           відмовитися від розгляду справи на користь Великої палати, якщо жодна зі сторін у справі
           не заперечує проти цього (ст. 30 Конвенції);
         - справу передано на розгляд у вийняткових випадках, на підставі клопотання про
           передання справи на розгяд Великої палати (ст. 43 Конвенції);
     3. Розгляд запитів про надання консультативних висновків Комітету Міністрів з правових питань, які стосуються тлумачення Конвенції та протоколів до неї (ст. 47 Конвенції);
     З цим розібрались, тепер перейдемо безпосередньо до процедури звернення до ЄСПЛ.

Звернення до ЄСПЛ
     Перш ніж звернутися до ЄСПЛ, треба мати на увазі деякі умови, за яких суд може прийняти ваше звернення:
1. Предметом скарги можуть бути тільки ті порушені права і свободи, які передбачені Конвенцією та протоколами до неї, тому будьте уважні;
2. Суд може прийняти до розгяду вашу скаргу лише в тому випадку, якщо вичерпані всі назіональні засоби юридичного захисту (тобто пройден шлях від суду першої інстанції до суду касаційної інстанції), і після спливу шести місяців з моменту постановлення остаточного рішення на національному рівні (строк зупиняється після отримання направленого вами листа Європейським судом);
3. Скаржитися можна лише на ті порушення, які мали місце після дати ратифікації Конвенції (17.07.97);
4. Скаржитися можна лише на ті правопорушення, відповідальність за які несе державна влада;
5. Скаржитися можна лише щодо порушень, допущених щодо вас особисто;
     Також висуваються певні вимоги до самої скарги:
- вона не повинна бути анонімною;
- за своєю суттю не повинна бути ідентичною до заяви, що вже була розглянута Судом чи була подана на розгляд до іншого міжнародного органу розслідування чи врегулювання, і якщо вона не містить нових фактів у справі;
- суд може визнати неприйнятною заяву якщо він вважає, що ця заява несумісна з положеннями Конвенції або протоколів до неї, явно необґрунтована або є зловживанням правом на подання заяви;

Подання заяви до Європейського суду з прав людини
     Скарга, яку ви направляєте до ЄСПЛ, повинна містити такі відомості:
- ім'я, дату народження, громадянство, стать, рід занять та адресу заявника;
- найменування Договірної Сторони (держави), проти якої подається заява;
- короткий виклад суті справи;
- стислий виклад фактів порушення прав, передбачених Конвенцією, та відповідних аргументів;
- відомості про засоби правового захисту, які були використані заявником;
- перелік офіційних рішень у справі, із зазначенням дати прийняття доку-мента та інстанції, яка його видала (суд або інший орган), а також коротка інформація щодо змісту кожного документа;
- суть заяви і форма справедливої компенсації;
- ваш підпис або вашого представника;
     До заяви потрібно додати копії згаданих документів (ЄСПЛ не гарантує їх повернення, тому краще надсилати копії, а не оригінали).
     Листи і документи, які надсилаються до Суду, не слід прошивати степлером, склеювати чи скріплювати іншим чином. Усі сторінки повинні бути послідовно пронумеровані.
     Суд приймає лише ті заяви, які надіслані поштою (а не по телефону). Якщо Ви відсилаєте свою заяву електронною поштою або факсом, Вам обов’язково потрібно продублювати її звичайною поштою. Також немає необхідності бути особисто присутнім у Суді для усного викладення обставин справи.
     Якщо Ви не бажаєте розкривати свою особу, Ви маєте про це зазначити в заяві до Суду та викласти причини на виправдання такого відступу від загального правила гласності провадження в Суді. У виняткових і виправданих випадках Голова Палати Суду може надати дозвіл на анонімність.

     Офіційними мовами Суду є англійська та французька, але за бажанням Ви можете звертатися до Секретаріату Суду офіційною мовою однієї з держав, що ратифікували Конвенцію. На початковій стадії провадження Суд може також листуватися з Вами цією мовою. Проте, якщо Суд не визнає заяву неприйнятною на основі надісланих документів, а вирішить запропонувати Уряду висловити свою позицію щодо скарг заявника, Суд вестиме листування англійською чи французькою мовою, а Ви чи Ваш представник, за загальним правилом, повинні будете надсилати подальші зауваження англійською чи французькою мовою.
     Заяви щодо порушень Конвенції слід надсилати на адресу Секретаріату Єв-ропейського Суду з прав людини:

Registry of European Court of Human Rights
Council of Europe
F - 67075 Strasbourg
Cedex France

Додаткові контакти Європейського Суду
Tel: 33-(0)3 88412513, Fax: 33-(0)3 88412791
Интернет: http://www.echr.coe.int

     Після направлення документів за цією адресою, вони приходять до канцелярії. Секретар Суду обов'язково надсилає відповідь на кожну отриману заяву. Термін отримання такої відповіді - два-три місяці. При цьому заявникові повідомляється спочатку тільки про факт отри-мання заяви та про присвоєння їй номеру. Якихось наступних кроків з бо-ку Суду можна очікувати за півроку, іноді за рік, а то навіть й більше. Секретар Суду може також звернутися до заявника за додатковою інфо-рмацією, документами чи поясненнями. Секретар не надає поради щодо за-конодавства держави, проти якої спрямована скарга. Якщо заява вноситься до реєстру Суду, то Секретар надсилає заявнику відповідний формуляр для викладу заяви формально. Отриманий Секрета-рем заповнений формуляр передається на розгляд Суду. Секретар повинен інформувати заявника про хід розгляду скарги. На початкових стадіях процедура розгляду є конфіденційною і здійснюється у письмовій формі. Тому особиста присутність заявника на засіданнях Суду не є обов'язковою.
     Ви маєте своєчасно і сумлінно відповідати на листи Секретаріату Суду. Будь-яка затримка з відповіддю може розцінюватися як те, що Ви не зацікавлені у продовженні провадження в Суді, і розгляд заяви, відповідно, припиняється.
     На початковій стадії подання заяви Ви не зобов’язані мати представника, а якщо Ви його маєте, він не обов’язково повинен бути адвокатом. Однак, якщо Суд вирішить запропонувати Уряду висловити свою позицію у справі, Вам потрібно, за загальним правилом, мати представника (крім особливих випадків), який є практикуючим юристом в одній із держав, що ратифікували Конвенцію. Представник повинен володіти однією з офіційних мов Суду (англійською або французькою).
     Якщо Ви бажаєте звернутися до Суду через адвоката або іншого представника, Вам необхідно додати до формуляра заяви довіреність, яка б уповноважувала його діяти від Вашого імені. Представник юридичної особи (підприємства, об’єднання, і т.д.) або групи осіб повинен підтвердити свої юридичні повноваження представляти заявника.
     Процедура розгляду справи безкоштовна. Процедура розгляду справ Судом є письмовою, що не потребує Вашої особистої присутності у Суді. Вас обов’язково буде поінформовано про будь-яке рішення, винесене Судом у Вашій справі.
     Звертаючись до Європейського Суду з прав людини, треба запастись терпінням – в кращому випадку рішення Суду може статися за півтора-два роки після звернення, а нерідко – й зі спливом трьох-чотирьох, а то і більше років.

     Необхідно прочитати:

Використана інформація:

3 комментария: