27 марта 2020 г.

Трохи про систему "Електронний суд". Що собою уявляє та як користуватись?

В зв‘язку із введеням в Україні режиму надзвичайної ситуації, а також подовженням карантину, юридична спільнота України все більше починає турбуватися питанням дистанційного здійснення правосуддя. Зокрема дійшло до того, що суддя Верховного Суду заявив про підготовку законопроекту про дистанційне правосуддя, яке б надало можливість дещо адаптувати діяльність судової системи до обмежень, викликаних введеним карантином.
Базою для можливих змін, очікувано, виступить система електронного правосуддя "Електронний суд".
Варто також сказати, що дана система існує вже не перший рік. І не дивлячись на страшні "баги" та підвисання, вона працює.
І я нею інколи користуюсь, тому можу трохи розповісти при її функціонал та поділитися досвідом її використання.
В рамках пілотного проекту, до системи "Електронний суд" підключено всі суди першої інстанції; як загальної юрисдикції, так і адміністративні з господарськими. Апеляційні та касаційні - ні, тому апеляцію чи касацію за допомогою електронного суду подати не получиться.
Щоб почати користуватися системою "Електронний суд", ви повинні, перш за все, мати ключ електронного цифрового підпису (ЕЦП). Найпростіше його отримати, на мою думку, на відповідному сайті Приватбанку, якщо ви є клієнтом цього банку, звісно.
ЕЦП являє собою код з цифр та літер, у якому зашифрована ваша персональна інформація. Шляхом зчитування цього коду, система "Електронний суд", та й не тільки вона, розуміє, що ви - це ви.
Цифровий код знаходиться в спеціальному файлі, який і називається електронним ключом. Його можна зберігати на флешці, та й де завгодно. Щоб захистити від використання вашого ЕЦП іншими людьми, доступ до коду в файлі можна отримати лише за допомогою введеня паролю, який відомий тільки вам.
Далі. Після входу вперше до електронного суду, вам необхідно буде зареєстроватись, ввести всі необхідні дані, підтвердити номер телефону. Після цього можна користуватись.

Щоб створити заяву, вам потрібно зайти в однойменний розділ зліва на панелі і нажати на жовту кнопку "створити". Обрати, як ви подаєте заяву: особисто чи в якості представника. Якщо ви представник, то далі система запропонує підгрузити документ, який посвідчує ваші повноваження.
Після цього потрібно конкретну заяву, яку ви хочете створити, наприклад - позовну заяву про визнання договору купівлі-продажу недійсним. Далі потрібно обрати суд, якому підсудна буде майбутня справа, вказати дані сторін та інших учасників справи, зазначити ціну позову, викласти тех самої позовної заяви, підгрузити додатки до позову, розібратися з судовим збором (вказати на наявність пільг зі сплати чи підгрузити скан квитанції).
Коли всі дії будуть виконані, можна натискати на "сформути заяву". Підписуєте її вашим цифровим підписом, і вона уходить до суду.
Далі, коли заява буде зареєстрована в канцелярії суду, до якого ви її відправили, отримає номер та визначиться склад суд, який буде її розглядати, то свою справу можна побачити у розділі "Мої справи" в кабінеті "Електронного суду".
Ось і все. Тепер можна чекати на повістки та на відповіді від опонентів.

Використання "Електронного суду" є зручним, тому що:
1. Вам не потрібно роздруковувати велику купу документів, щоб подати все це до суду;
2. Звільняє від обов‘язку, у відповідності до ч. 9 ст. 79 Кодексу адміністративного судочинства, ч. 9 ст. 83 Цивільного процесуального кодесу, надсилати докази опоненту, перш ніж їх подати до суду.
3. Не потрібно їхати до суду чи пошти, щоб відправити позов та документи до нього.

Ось і все. Якщо хочете отримати більше інформації, раджу ознайомитись із наступними документами:
Наказ Державної судової адміністрації від 22.12.2018 №628 "Про проведення тестування підсистеми "Електронний суд" у місцевих та апеляційних судах"
- Положення про автоматизовану систему документообігу суду
- Рішення Ради суддів України від 12.04.2018 № 16
- Рішенням Ради Суддів України від 20.09.2019 №75
Якщо в вас є питання - пишіть в коментарях, обов‘язково на всі відповім!

2 комментария:

  1. Скажіть будь ласка, у вас була така проблема? Коли справа надходить до апеляційної інстанції, всі процесуальні заяви продовжують направлятись до суду першої інстанції. Наприклад якщо я хочу написати Відзив на апеляційну скаргу, він направляється до суду першої інстанції. Як це побороти?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Чесно кажучі, не стикався з таким. Подавав через електронний суд апеляційну скаргу на рішення по позову, поданому також через електронний суд. Скарга потрапляла в матеріали суду першої інстанції і далі йшла в апеляцію. Після цього суд апеляційної інстанції витребовував матеріали по справі із суду першої інстанції.
      Тому, можливо, заяви по апеляції і проходять через першу інстанцію, але потім напряму йдуть до апеляції. Тобто, реєстрація вхідної кореспонденції в першій інстанції не відбувається, а реєструється вже в апеляції, проходячи при чьому через електронні системи суду першої інстанції.

      Удалить