26 марта 2020 г.

Адвокат системи безоплатної правової допомоги. Власний досвід. Частина 2: Для адвокатів

В попередній частині теми я розповів про деякі моменти роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги, які будуть цікаві особам, що звертаються за такою допомогою. Тепер інформація для адвокатів.
Як вам вже, напевно, відомо, загалом принцип роботи такий - ти укладаєш контракт із відповідним центром безоплатної правової допомоги, вони видають тобі доручення на ведення справи. Закінчуєш справу - склав акт, подав до центру, отримав виплату.
Що ж стосується нюансів.

Як ви можете почати працювати із системою БВПД (безоплатної вторинної правової допомоги)?
Щоб центр уклав із вами контракт, ви повинні потрапити "в систему" - тобто в певний реєстр адвокатів, які можуть надавати безоплатну вторинну правову допомогу. Це можна зробити лише шляхом проходження конкурсу (не складного), які проводяться лише за розпорядженням Міністерства юстиції. Взагалі, вся система БВПД підпорядкована мінюсту. Звідси розмови про те, що незалежні адвокати, потрапивши "в систему", стають підпорядкованими мінюсту.
Після того, як ви пройшли конкурс - потрібно вибрати центр і укласти із ним контракт. Якщо хочете займатись кримінальними справами, то вам в регіональний центр БВПД (по одному в кожній області України). Якщо цивільні, адміністративні - в один із місцевих центрів БВПД.
Також в системі БВПД є бюро, організовані десь у невеличких районах чи населених пунктах, але вони лише займаються прийманням звернень від громадян. Призначенням адвокатів та укладанням із ними контрактів бюро не займаються.
Взагалі, структура така - бюро підпорядковується місцевому центру, місцевий центр - регіональному. Регіональний - координаційному центру, що знаходиться в Києві. Координаційний же підпорядкований Міністерству юстиції України.
Для укладання контракту вами також повинна бути подана довідка із банківськими реквізитами, куда вам потрібно перераховувати виплати за надані послуги безоплатної правової допомоги. Рахунок має бути відкритий як на самозайняту особу.
Контракт укладається на один рік. Якщо захочите працювати далі із системою - на початку року укладите контракт на новий рік. Також є можливість надання безоплатної правової допомоги за договором, тобто коли центр БВПД укладає  його із тобою на конкретне якесь діло. Але я не зустрічав адвокатів, які так працюють - всі кого я знаю працюють на контрактах. 

Як здійснюється оплата роботи адвоката?
Оплата здійснюється за вчинені адвокатом дії (складання позову, вихід у засідання тощо) відповідно до спеціального калькулятора в файлі Exel, де забиті формули. Його можна знайти на сайтах центрів БВПД в розділах для адвокатів. Причому, оплачуються лише ті дії, які є в калькуляторі. Приміром, в звичайній цивільній справі оплачуються лише складені процесуальні документи (позов, відзив, відповідь на відзив, заперечення, заява в справі окремого провадження тощо), а також відвідані судові засідання. Подані адвокатські запити, клопотання про перенесення засідання чи призначення експертизи не оплачуються. Раніше колись, до речі, оплачувались.
Сума винагороди збільшується, якщо наприклад засідання проводиться в іншому місті, або клієнт має фізичні чи психічні вади, які заважають йому самостійно реалізувати своє право на правову допомогу (сліпа, глуха тощо).
Підставою для виплат адвокату є поданий ним акт. При цьому важливим є розуміння, коли цей акт можна подати. Візьму за приклад знову цивільну справу. Якщо в вас в дорученні написано "складання процесуальних документів", то акт ви можете подати, коли цей документ (позов чи що) буде складено і подано до суду. Якщо в дорученні написано "складання процесуальних документів та представництво інтересів", то акт ви можете подати після завершення стадії, в прикладі із цивільною справою - коли буде рішення по першій інстанції. Тоді ви зазначаєте в документах, які подаєте разом із актом, кількість складених процесуальних документів, відвіданих засідань, і вам це оплачується. Далі, якщо подається апеляція, то "стадію можна закрити" після прийняття рішення в апеляційній інстанції.
Варто також зазначити, що грошові кошти, які ви отримаете за ведення справи, підлягають оподаткуванню. Тобто, ви повинні вирахувати та сплатити належну суму податків. Центри БВПД за вас це не будуть робити.
Також від держави можна получити відшкодування понесених вами на проїзд витрат. Понесені вами витрати на бензин повертаються лише якщо ви виїздили вночі по кримінальній справі. А так, тільки громадський транспорт - автобуси, трамваї, електрички, потяги. Таксі не оплачується.

Протягом якого часу надається клієнту правова допомога?
Якщо вам видано доручення на складання процесуальних документів, то доручення вважається "закритим", коли ви подаєте складений вами позов до суду.
Якщо видано доручення на предстаництво інтересів, то воно вважається закритим після вступу рішення суду в законну силу. Або прийняття остаточного рішення в касаційній інстанції. Послуги з складання документів в Європейський суд системою БВПД не надаються.
Якщо видано доручення на окрему процесуальну дію (ОПД) в кримінальній справі, то стадія завершена з моменту завершення такої дії. Якщо на ведення кримінальної справи - то доручення закриваються за анологією із цивільною справою.
Варто не забувати про строк подання акту - 45 днів з моменту отримання можливості подати акт. Зі спливом цього строку сума винагороди знижується поступово до нуля.

Чи варто взагалі йти у систему безоплатної правової допомоги?
Залежить від того, яку мети ви переслідуєте. Якщо отримувати гарні гонорари, то вам не сюди. Хоча, ті хто займається кримінальними справами в системі БВПД, кажуть, що їм нормально. Не багато, але і не мало - на життя вистачає.
Система БВПД більш підійде адвокатам-початківцям, які хочуть отримати необхідний досвід справжньої адвокатської роботи, напрацювати навички, стати впізнаваним в судах, визначитись із направленням діяльності.
Для більш досвідчених адвокатів зайнятість в безоплатній правовій допомозі можна розглядати як доповнення до основної адвокатської практики. Це гарна самореклама, додатковий дохід, а також можливість підтримувати себе у формі, коли приватна практика не така жвава.
Гарним плюсом також є безкоштовні тренінги, які проводяться для адвокатів системи, в тому числі і за підтримки міжнародних правозахисних організацій накштралт USAID та інших. Дуже круто, коли самі адвокати системи діляться досвідом - в системі БВПД досвід напрацьовується дуже швидко, якщо працюєш по повній програмі, і такі адвокати можуть розповідати і розповідати.
Плюсом є також можливість здійснювати побачення із клієнтом в самих центрах та бюро БВПД. Також в них знайдеться місце, де ви можете спокійно попрацювати. Бумагою із вами вони може і не захочуть ділитися, але на компьютер із інтернетом, або на стіл зі стулом, за яким ви можете зі своїм ноутбуком попрацювати, можете розраховувати. Якщо поділитесь печивом, то і кофе пригостять :-) За таких умов відпадає крайня необхідність знімати власний офіс.

Ось і все поки що. Якщо є питання - звертайтесь у коментарях, відповім.

Комментариев нет:

Отправить комментарий