14 мая 2020 г.

Як скасувати виконавчий напис нотаріуса щодо стягнення коштів

Зображення з сайту inbusiness.kz
Через значно затягнутий карантин доволі бурну діяльність розвили колекторські та фінансові компанії, які придбали кредитні портфелі у банків.
Схема наступна. Є кридитний договір у людини, назвему її Борис, з яким-небудь неплатоспроможним банком. Фонд гарантування вкладів, який керує даним банком, продає за безцінок права вимоги по кредиту приватним фірмам (наприклад, Сіті фінанс, Фінфорс), іноді іншим банкам. Ця фірма або банк, які придбали, так би мовити, кредит Бориса, йде до нотаріуса, надає йому весь пакет документів по кредиту, та просить нотаріуса скласти виконавчий напис. І нотаріус, користуючись Постановою КМУ №1172, яка дає йому право вчиняти подібну нотаріальну дію, за умови, що кредитна заборгованість є безспірною, цей виконавчий напис видає.

Виконавчий напис - це виконавчий документ, як виконавчий лист, але на відміну від нього, дає можливість звернутися до виконавчої служби за стягненням без суду.
Далі колексторська фірма або банк подають цей виконавчий напис в виконавчу службу, частіше - "свому" приватному виконавцю. Виконавець відкриває виконавче провадження і накладає арешт на рахунки нашого Бориса у банках.
І ось Борист йде отримувати заробітну плату і ... не може цього зробити, так як рахунки його арештовані. Зараз карантин, все зачинено, куди бігти?
Що ж, для початку, йому необхідно отримати на руки постанову про відкриття виконавчого провадження. Там буде вся необхідна інформація для подальших дій. Дуже часто виконавці "забувають", хоча зобов‘язані, такі постанови надсилати, тому потрібно витребувати у нього даний документ шляхом направлення йому відповідної заяви.
Далі Борис звертається до суду із позовом про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. Не зайвим буде також подати разом із позовом заяву про забезпечення позову, в якій попросити суд зупинити виконання рішення.
При цьому, Борис повинен мати на увазі, що, по-перше, всі подібні виконавчі написи, вчинені після 22.02.2017 року, - поза законом. По-друге, фінансова компанія не має жодного підтвердження того, що заборгованість Бориса по кредиту є безспірною.
Після того, як Борис "відіб‘є" виконавчий напис, можна говорити із фірмою чи банком, які вимагають повернення коштів за кредитом, відносно правомірності таких вимог, чи правильно порахована сума вимоги, чи враховані виплати Бориса по кредиту, здійснені ним раніше тощо.

Нормативка:

Да, і підписуйтесь на мій телеграм-канал, де я потроху буду збирати різні цікавості - t.me/ponomarenko_law

Комментариев нет:

Отправить комментарий