8 января 2019 г.

Як звернутися до суду, якщо відсутній ідентифікаційний номер майбутнього відповідача?

Іноді в моїй практиці виникає така проблема, коли потрібно скласти позов, а даних про майбутнього відповідача обмаль. Зокрема, як правило, відсутні індивідуальний податковий номер чи дата народження такої особи. Або і те, і інше.
Адже, у відповідності до положень чинних процесуальних кодексів, серед вимог до форми позовної заяви є обов'язкова наявність даних про номер облікової картки платника податків (індивідуальний податковий номер або індкод). Що стосується дати народження відповідача, то хоча її і не обов'язково вказувати у позовній заяві, проте, коли справа дійде до виконання рішення суду, вона повинна бути зазначена у виконавчому листі.
Якщо ви стикнулися із такою проблемою - не біда, вихід є. Потрібно лише разом із позовною заявою подати до суду відповідне клопотання про витребування необхідних даних.
Відповідні можливості та повноваження для витребування вищезазначених даних у суду є.
Зокрема, такі повноваження наведені у спільному наказі Державної судової адміністрації України та Державної податкової служби України про затвердження Порядку надання судам загальної юрисдикції інформації про облікові картки платників податків боржників та стягувачів № 30/44 від 26 лютого 2013 року.
До речі, якщо в Вас є індивідуальний податковий номер особи, проте відсутня дата народження, є ще один спосіб її дізнатися. Адже в перших п'яти цифрах ідентифікаційного коду зашифрована дата народження особи, і щоб її дізнатися - достатньо скористуватися сервісом для розшифрування коду. Наприклад, цим.
Як я вже сказав, наявність даних про дату народження та податковий номер відповідача також вам знадобляться для звернення до виконавчої служби. Тому що, якщо в виконавчому листі такі дані будуть відсутні - виконавець має право відмовити у відкритті виконавчого провадження та повернути виконавчий лист стягувачу.
Якщо ви стикнулися із проблемою відсутності таких даних вже на стадії виконання рішення - вищезазначене клопотання всеодно можна подати до суду, який видав виконавчий лист.
Клопотання готується в довільній формі. В тексті також можна послатися на зазначений мною наказ ДСА та ДПС.

4 комментария:

  1. Уважаемый адвокат,зачем Вы вводите людей в заблуждение???? Вы указываете в данной статье "у відповідності до положень чинних процесуальних кодексів, серед вимог до форми позовної заяви є обов'язкова наявність даних про номер облікової картки платника податків (індивідуальний податковий номер або індкод)"..и навязываете писанину ходатайства...а не проще в иске просто прописать что РНОКПП ответчика неизвестен?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Нет, не проще.
      Если цель - просто подать иск, тогда может и проще.
      Но после решения суда Вам ведь его исполнять нужно будет, верно? Без ИНН в исполнительной у Вас ничего не примут, и как-никак, придётся писать ходатайство о том, чтобы суд делал запрос в налоговую о номере ИНН. Не проще ли это сразу сделать, как думаете? Тем более, делать это в самом начале, когда ответчик ещё не знает о судебном деле, я думаю, куда разумнее, чем тратить на это время уже на стадии исполнения решения, где время дорого.
      Да и по ходу дела ИНН ответчика понадобится: информацию по реестрам пробить, запросы поделать в разные инстанции, чтобы собрать доказательства.
      Поэтому, уважаемый анонимный комментатор, я никого не ввожу в заблуждение.

      Удалить
    2. ну Вы даете..."Без ИНН в исполнительной у Вас ничего не примут, и как-никак, придётся писать ходатайство о том, чтобы суд делал запрос в налоговую о номере ИНН. Не проще ли это сразу сделать, как думаете?"..уважаемый адвокат,для Вашего развития обратите внимание на: ч.3 ст.431 ЦПК України "Виконавчий лист, судовий наказ, а у випадках, встановлених цим Кодексом, - ухвала суду є виконавчими документами. Виконавчий лист, судовий наказ, ухвала мають відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом", а также на п.4 ч.1 ст.4 ЗУ "Про виконавче провадження": Вимоги до виконавчого документа. У виконавчому документі зазначаються:....реєстраційний номер облікової картки платника податків..." таким образом с учетом вышеизложенного СУД ПРОСТО не выдаст вам исполнительный лист не указав в нем РНОКПП должника-ответчика. Если вы укажите в иске что ИНН вам неизвестен и при этом не подложите предлагаемое Вами ходатайство, ничего смертельного не произойдет, так как суд сделает запрос по РНОКПП самостоятельно. Вам не о ходатайстве нужно писать, а о том,что бы истцы не забывали указывать РНОКПП ответчика если он им известен, а если неизвестен, так и писать об этом, так же само и с данными паспорта...даже если вы укажите РНОКППП ответчика в своем иске, СУД ВСЕ РАВНО САМОСТОЯТЕЛЬНО НАПРАВИТ ЗАПРОС С ЦЕЛЬЮ ЕГО ПРОВЕРКИ...

      Удалить
    3. Нет, уважаемый комментатор, не отправит) хорошо, если в канцелярии обратят внимание на то, что в деле нет ИНН, и отправят запрос. Но могут этого не делать, и выдать как есть - у меня в практике таких случаев валом. И Вы можете ещё долго потом выносить мозг канцелярии (и судье, если она захочет Вас слушать), по поводу положений 431-й статьи - Вам решение то в любом случае нужно исполнять, а Вы теряете даром время на какой-то ерунде.
      Стоит ещё понимать, что суд самостоятельно мало что делает. Ваше дело нужно в первую очередь Вам.
      Но это всё лирика. Главное в этом всём - это время, которое в большинстве случаев дорого, и порой играет против Вас. Лично моё мнение - установление номера ИНН с самого начала упрощает дальнейшее ведение дела, экономит время и расширяет возможности при сборе доказательств. Поэтому подачу вышеупомянутого ходатайства, в особенности - с самого начала, я считаю правильным.
      Если Вы считаете, что лучше всего, не зная ИНН, в иске писать ИНН неизвестно - то что я могу Вам сказать? Пишите) если считаете, что так будет правильней и лучше для Вас.

      Удалить