10 июня 2018 г.

Вносимо зміни в документи в зв'язку із зміною прізвища

Доброго дня!
Поговоримо про зміну прізвища в ваших офіційних документах. Найчастіше в цьому постає необхідність після одруження, коли наречена бере прізвище чоловіка чи подвійне прізвище. Чи навпаки, після розлучення.

Як це не дивно, але не у всі документи потрібно вносити зміни. Розглянемо ті, в яких зміни не потрібні:
- документи щодо здобутої освіти: середня, вища освіта, доктори філософії та доктори наук, свідоцтва про проходження курсів, підвищення кваліфікації тощо;
- документи, які посвідчують право на рухоме та нерухоме майно: договори купівлі-продажу, свідоцтва про спадкування тощо;
- водійські посвідчення - проте, якщо все ж наважитесь перевидати їх на нове прізвище, знадобиться нова медична довідка; заново іспити складати не потрібно. Звертатись потрібно до сервісного центру МВС, процедура платна.
В цьому разі, для підтвердження змін достатньо пред'явити паспорт та документ, на підставі якого було змінено прізвище.
Тепер перейдемо до документів, які потребують зміни.

Український паспорт
Це документ, в який в першу чергу варто внести зміни. Після оформлення шлюбу у РАЦСі ставлять позначку про необхідність його заміни протягом місяця після реєстрації шлюбу. Недотримання цього строку тягне за собою неможливість вчиняти юридично значимі дії (укладати договори, здійснювати банківські операції тощо).
Для заміни паспорту необхідно звернутись в Державну міграційну службу або Центр надання адміністративних послуг. Із телефонами, адресами та переліком документів можна ознайомитись тут.
Також зверніть увагу, що з 01.10.2016 року паспорти видаються виключно у вигляді ID-карток, термін дії яких становить 10 років.

Закордонний паспорт
Зі старим прізвищем він є дійсним тільки протягом одного місяцю з моменту реєстрації шлюбу чи його розірвання. Із переліком документів можна ознайомитись тут.

Облікова картка платника податку
Після зміни прізвища варто також не забути звернутися до територіального органу державної фіскальної служби із заявою про внесення змін до даних у реєстрі платників податків та отримання нової довідки. Ідентифікаційний номер, при цьому, залишиться той самий. Зміниться лише прізвище.

Банківські картки
Після зміни прізвища потрібно підійти в банк, переукласти всі угоди та перевидати картки. Краще заздалегідь про це потурбуватись, щоб не було потім проблем з їх подальшим обігом.

Трудова книжка
Необхідно звернутись до відділу кадрів з відповідною заявою, до якої додати копії необхідних підтверджуючих документів. Працівник відділу після цього повинен зробити відповідний запис в трудовій книжці.

Окрім вищенаведених, необхідно внести зміни в наступні документи:
- дані в реєстрі виборців;
- дисконтні та членські карти;
- медичні картки і страховий поліс;
- реєстрація та страхування автомобіля;
- банківські договори, картки та рахунки;
- заповіт і реєстраційні документи підприємця;
- студентський, читацький квитки і залікова книжка.

Окремо ще хочу зупинитись на внесенні змін в документи приватного підприємця
Для цього потрібно:
1. Внести зміни до ЄДР. Докладно про пакет документів тут.
2. Перереєстрація платника податку на додану вартість. Для цього в податковій подається заява за формою 1-ПДВ з позначкою "Перереєстрація" та пакетом необхідних документів.
3. Зміна ЕЦП. Якщо користуєтесь таким.
4. Відкриття нового банківського рахунку. Тобто потрібно звернутись до установи банку, закрити старий та відкрити новий.

Ось і все. Пишіть, якщо будуть питання :-)

Комментариев нет:

Отправить комментарий