5 мая 2018 г.

Щодо перетину державного кордону дитиною, яка не досягла 16-річного віку (оновлено 29.08.2018)

Доброго дня!
Цим повідомленням хотів би розставити всі крапки над і стосовно можливості перетину кордону України дитиною, яка не досягла 16-річного віку, без згоди іншого із батьків. Тобто, за яких підстав це є можливим.
За загальним правилом, відповідно до п. 3 постанови КМУ від 27 січня 1995 року №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" (далі за текстом - постанова), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) (далі - батьки) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку.

Із цього правила маються виключення, наведені в п. 4, де передбачено, що виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється: 
1. За нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску; 
2. Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків
2.1. Якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску; 
2.2. Якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном; 
2.3. У разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій
- свідоцтва про смерть другого з батьків; 
- рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; 
- рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім; 
- рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; 
- рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків; 
- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);
- виданої органом державної виконавчої служби довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Оновлено 29.08.2018. Буквально вчора вступили в силу в Правила перетинання державного кордону громадянами України.
Відтепер, якщо дитина їде за кордон на строк не більше одного місяця, згода другого з батьків для цього не потрібна. Досить мати з собою документ, в якому підтверджено місце проживання дитини. Це може бути рішення суду або служби у справах дітей. Або другий варіант - мати довідку з виконавчої служби, в якій підтверджується наявність заборгованості зі сплати аліментів іншим батьком в сукупному розмірі більш ніж за 4 місяці.
Для отримання підтвердження місця проживання дитини, необхідно надати в службу у справах дітей за місцем проживання такі документи:
- заяву;
- копію паспорта заявника з відміткою про реєстрацію місця проживання;
- довідку про реєстрацію місця проживання дитини;
- підтвердження про відправлення рекомендованого листа другого з батьків, де останній повідомляється про намір виїзду дитини за кордон із зазначенням мети, строків і країни напряму (відповідно до ч. 5 ст. 157 Сімейного кодексу).
За результатами вивчення документів і проведення бесіди із дитиною, служба у справах дітей видає документ про підтвердження місця проживання дитини для її виїзду за кордон.
Ну а в іншому, все залишилося як раніше: якщо їдете за кордон з дитиною, потрібно нотаріальна згода другого з батьків із зазначенням країни напрямки і терміну перебування, або рішення суду про надання дитині до 16 років дозволу на виїзд за кордон без згоди та супроводу другого з батьків.
Документи, якими внесено зміни:
1. Постанова КМУ від 22.08.2018 №619
2. Постанова КМУ від 22.08.2018 №620

3 комментария:


  1. ✱ последний подпункт (по поводу "заборгованості із сплати аліментів") был внесён в СК Украины НЕдавно - считаю эту новеллу ПОЗИТИВНОЙ:

    http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/print1521698992820703
    Стаття 157. Вирішення батьками питань щодо виховання дитини
    5. Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

    Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби у порядку, встановленому законом.
    {Статтю 157 доповнено частиною п'ятою згідно із Законом № 2234-VIII від 07.12.2017}

    ОтветитьУдалить

  2. ➕ это же относится и к выезду детей на временно оккупированную территорию Украины:

    http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/367-2015-п
    В’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян України, які не досягли 16-річного віку, здійснюється через контрольні пункти за умови пред’явлення паспорта громадянина України, або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або проїзного документа дитини з дотриманням вимог, передбачених для таких осіб пунктами 3-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 92; 2010 р., № 65, ст. 2239).

    ОтветитьУдалить