18 октября 2017 г.

Поновлення на роботі осіб, звільнених за власним бажанням (+ приклад позову)

Дане повідомлення підготовлено в рамках мого проекту "Безоплатна правова допомога". Долучайтесь! ;-)

Доброго дня!
Сьогодні поговоримо про поновлення на роботі. Уявімо ситуацію. Директор з особистих мотивів хоче звільнити працівника з роботи, і змушує його написати заяву про звільнення з роботи за власним бажанням. Або інша ситуація. Дуже частою умовою прийняття працівника на роботу є підписання ним в день прийняття заяви про звільнення без дати, і в такому випадку власник, якщо забажає звільнити робітника, просто ставить потрібну дату в заяві про звільнення.
Якщо так сталося, вас звільнюють, а ви цього не хочете, то варто пам'ятати, що якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору (ч. 2 ст. 38 Кодексу законів про працю). Тобто Вам потрібно продовжувати працювати за місцем роботи, і керівник не може Вам цього заборонити.
Також можна подати заяву про повернення раніше поданої заяви про звільнення. Складається вона в довільній формі, на ім'я керівника. "Прошу раніше подану заяву про звільнення за власним бажанням від такої то дати вважати недійсним". Проте таку заяву потрібно встигнути подати до моменту спливу двотижневого строку з дати, вказаній в заяві про звільнення.
В разі, якщо керівник не пускає вас до робочого місця, і ви не можете виконувати свої посадові обов'язки, або ви пропустили двотижневий строк і не звернулись із заявою про повернення заяви про звільнення, - потрібно звертатись до суду із позовом про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Що потрібно для цього знати.

Строки звернення до суду. Про них йде мова в ст. 233 Кодексу законів про працю. І строк звернення до суду в справах про поновлення на роботі - місяць з дня вручення копії наказу про звільнення або видачі трудової книжки (ч. 1 цієї статті). В разі пропуску цих строків з поважних причин, їх можна поновити відповідно до ст. 234 Кодексу законів про працю, вказавши про це в самій позовній заяві або у відповідному клопотанні, доданому до неї.
Також варто пам'ятати, що позивачі в трудових спорах звільнені від сплати судового збору (п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір").
Суддя під час розгляду вашої справи повинен з'ясувати, при яких обставинах була написана заява про звільнення за власним бажанням, чи в дійсності робітник мав намір припинити трудові відносини, причини звільнення, чи було звільнення вимушеним (тобто здійсненим під впливом керівника підприємства), чи мало місце порушення трудових прав робітника, чи було звільнення обумовлене створенням негативних умов праці для працівника, чи встановлювався для робітника двотижневий строк, чи не просив працівник повернути свою заяву про звільнення за власними бажанням протягом двотижневого строку та інші обставини.
Керуючись переліченими вище обставинами, які повинен з'ясувати суд, ви і пишете позовну заяву, та додаєте необхідні документи, які доказують правомірність ваших вимог. До таких документів можна віднести:
- копія трудової книжки;
- копію наказу про прийняття вас на роботу (або витяг з такого наказу);
- копію наказу про звільнення вас з роботи (або витяг з такого наказу);
- ваша заява про звільнення за власним бажанням;
- ваша заява про повернення заяви про звільнення за власним бажанням;
- інші докази на підтвердження обставин, які повинен з'ясувати суд та які ви маєте намір довести до його відома.
Це стосовно незаконного звільнення. Стосовно стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, то суд з'ясовує такі обставини: 1) розмір заробітної плати до звільнення; 2) факт вимушеного прогулу та інші обставини, за яких у роботодавця виникає обов'язок з виплати працівнику належних грошових коштів; 3) час вимушеного прогулу (тобто період часу, протягом якого роботодавець не виконав обов'язку з виплати робітнику заробітної плати); 4) розмір заробітної плати, яка підлягає стягненню за час вимушеного прогулу, та інші факти в залежності від конкретних обставин справи.
Необхідним доказом, окрім вищенаведених стосовно незаконного звільнення, для підтвердження вищезазначених фактів повинна бути довідка про розмір заробітної плати.
Не переймайтесь, якщо з будь-яких причин ви не маєте вищезазначених документів та не маєте змоги їх добути. В позовній заяві або в окремому клопотанні можна попросити суд витребувати необхідні документи і суд окремою ухвалою може це зробити. Або, якщо ви користуєтесь послугами адвоката, він може теж витребувати ці документи, направивши відповідний адвокатський запит до роботодавця.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 235 Кодексу законів про працю України, при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи, але не більше як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.
Також ви можете просити суд про стягнення моральної шкоди, якщо вважаєте, що її зазнали. Адже згідно ст. 237-1 Кодексу законів про працю, відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.
Проте пам'ятайте, що такі вимоги вже підпадають під необхідність сплати судового збору у розмірі 1,5 відсотки від суми моральної шкоди, яку ви просите стягнути, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Тепер переходимо безпосередньо до позовної заяви. Її приводжу як приклад, щоб ви могли зорієнтуватись під час складання свого позову. Адже кожна обставина, за якою особа звертається до суду, по-своєму унікальна.


                                                                                  До Ружинського районного суду
                                                                                  міста Житомир

                                               Позивач:                   Новосьолов Петро Геннадійович
                                                                                  с. Ягнятин, вул. Центральна, 9
                                                                                  т. 096 223 32 87

                                               Відповідач:               Ягнятинська сільська рада
                                                                                  Житомирська область, Ружинський район,
с. Ягнятин, вул. Центральна, 80
                                                                                  т. 9-43-42

                                               Ціна позову:             17712,00 грн.

Позовна заява про поновлення на роботі, стягнення
середнього заробітку за час вимушеного прогулу

           
08 листопада 2016 року мене було прийнято на посаду кочегара Ягнятинського дитячого садка «Сонечко» на підставі розпорядження сільського голови від 03.11.2016 року.
Свої трудові відносини я виконував сумлінно, претензій з боку керівництва не мав.
12.04.2017 року мене було звільнено з посади кочегара дитячого садка за ст. 38 Кодексу законів про працю на підставі розпорядження №2к. Підставою для звільнення стала заява, яка була написана мною під тиском сільського голови у день написання заяви про прийняття на роботу. Оскільки без написання зазначеної заяви мене б не прийняли на дану посаду. Також зазначена заява про звільнення не містить дати, із якої мене необхідно звільнити.
Запис про моє звільнення в трудовій книжці зроблений 12.04.2017 року, однак саму книжку я отримав 03.05.2017 року, а до цього продовжував кожного дня ходити на роботу, виконувати свої трудові обов’язки.
Вважаю, що такими незаконними діями з боку Ягнятинської сільської ради порушено мої трудові права, виходячи з наступного.
У відповідності до ст. 38 Кодексу законів про працюУкраїни, керівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.
У разі коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання: переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість: вступ до навчального закладу: неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком: вагітність:догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом: догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом 1 групи: вихід на пенсію: прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір, про який просить працівник.
Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.
Що стосується затримки видачі мені трудової книжки, то згідно п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 № 58, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення. При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за час вимушеного прогулу.
З приводу ж не зазначення в моїй заяві про звільнення дати, з якої мене необхідно звільнити, є висновок Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Так, в ухвалі від 12.04.2017 року у справі 3 354/316/14-ц зазначається, що звільнення працівника є незаконним у разі не зазначення дати звільнення у заяві.
Окрім вимог про поновлення мене на роботі, я прошу суд стягнути з Ягнятинської сільської ради заробітну плату за час вимушеного прогулу, тобто з 13.04.2017 року по 29.09.2017 року в розмірі 17712,00 грн. з утриманням з цієї суми податків та інших обов’язкових платежів, керуючись нижчезазначеним.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 235 Кодексу законів про працю України, при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи, але не більше як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.
Згідно з абз. 1 і 3 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року №100, для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки. У всіх інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.
Згідно ст. 367 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах, зокрема про присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць; поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника.
            На підставі вищенаведеного та керуючи ст. ст. 3, 10, 11,15, 60, 61, 118, 119 120, ЦПК України, ст. ст. 38, 233, 236 Кодексу законів про працю України, п. 12 Постанови Пленуму Верховного суду України від 06 листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів»,

ПРОШУ:

            1. Визнати незаконним розпорядження Ягнятинської сільської ради від 12.04.2017 року № 2к про звільнення Новосьолова Петра Геннадійовича з посади кочегара Ягнятинського дитячого садка «Сонечко».
2. Поновити Новосьолова Петра Геннадійовича на посаді кочегара Ягнятинського дитячого садка «Сонечко» з 13.04.2017 року.
3. Стягнути з Ягнятинської сільської ради Ружинського району Житомирської області на користь Новосьолова Петра Геннадійовича заробітну плату за час вимушеного прогулу з 13.04.2017 року по 29.09.2017 року в розмірі 17712 грн. з утриманням з цієї суми податків та інших обов'язкових платежів.
4. Допустити негайне виконання рішення суду в частині виплати заробітної плати за один місяць.
Додаю:
1. Копія заяви про прийняття на роботу від 03.11.2017 року на 1-му арк.
2. Копія заяви про звільнення від 12.04.2017 року на 1-му арк.
3. Копія розпорядження про звільнення від 12.04.2017 року №2к на 1-му арк.
4. Копія трудової книжки з записом про місце роботи на 2-х арк.
5. Довідка про розмір заробітної плати на 1-му арк.
6. Копія позовної заяви із доданими до неї документами.


29.09.2017 року                                                                               __________ П.Г. Новосьолов

Комментариев нет:

Отправить комментарий