20 мая 2017 г.

Банк Михайлівський: Куди платити кредит?

Доброго дня всім!
Влітку 2016 року розпочато ліквідацію великого та всім відомого Банку "Михайлівський". Кількість проблем, із якими стикнулися клієнти цього банку, настільки велика та багатогранна, що одразу одним повідомленням всього і не перелічити. До того ж, весь цей масив проблем помножений на неправомірні дії як керівників цього банку та пов'язаних із банком організацій, так і посадовців Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. І якщо із вкладниками банку "Михайлівський" все більш-менш зрозуміло в тому сенсі, що у них є напрямок діяльності та якесь розуміння, що робити, то із позичальниками все в геть погано. Про проблеми позичальників банку "Михайлівський" я і пропоную поговорити сьогодні.
Почну з самого початку. 19 травня 2016 року, буквально за три дні до введення тимчасової адміністрації, Банк "Михайлівський" здійснив продаж кредитного портфелю обсягом 680 млн. грн. ТОВ "Фінансова компанія "Плеяда" згідно укладеного договору факторингу №1905 на загальну суму 480 млн. грн. Оплата за цим договором ТОВ "ФК "Плеяда" була здійснена в повному обсязі.

Далі 23.05.16 в банк вводиться тимчасова адміністрація. Уповноваженій особі Фонду гарантування Ірклієнку Ю.П., звісно, не подобається такий розвиток подій, і він видає наказ від 30.05.16 №37, яким визнає нікчемним цей договір факторингу, мотивуючи тим, що продаж кредитного портфелю було здійснено за значно заниженою вартістю і це, за ст. 38 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", дає всі підстави вважати договір факторингу нікчемним.
Ну а далі пішли суди. ТОВ "ФК "Плеяда" звернулося до Київського окружного адміністративного суду із позовом про визнання протиправними дій уповноваженої особи Ірклієнка Ю.П. та скасування наказу від 30.05.17 №37. Станом на зараз Фонд гарантування 10.08.16 програв першу інстанцію, 29.09.16 програв другу, програв касацію і на даний момент знаходиться в Верховному суді, який своїм рішенням від 19.04.2017 року відкрив провадження та зупинив виконання ключових рішень судів попередніх інстанцій на користь Плеяди. Що цікаво, на офіційному сайті ПАТ "Банк "Михайлівський" знаходиться запис від 25.04.17, в якому зазначається, що 22.02.17 Київський апеляційний адміністративний суд апеляційну скаргу Фонду, а в вимогах ТОВ "ФК "Плеяда" відмовив в повному обсязі, що є явною неправдою. Достатньо ознайомитись із переліченими мною рішенням суду, щоб в цьому переконатись.

Вам терміново потрібен адвокат по банківських справах? Дзвоніть за телефонами +38 096 288 04 61 чи + 38 063 046 97 46 (viber), або зверніться із листом за електронною адресою: advokat.a.ponomarenko@gmail.com. Консультація безкоштовна.


Рухаємося далі. ТОВ "ФК "Плеяда", отримавши в своє розпорядження кредитний портфель ПАТ "Банк "Михайлівський", здійснило його наступний продаж ТОВ "ФК "Фагор" згідно договору факторингу від 20.05.2017 року №1.
І на даний час позичальники ПАТ "Банк "Михайлівський" опинились між двох вогнів. З одного боку, - ТОВ "ФК "Фагор" займається телефонним тероризмом та наводе жах на позичальників. З іншого - ПАТ "Банк "Михайлівський" рахує відсотки за прострочену заборгованість і чекає сприятливої нагоди, щоб стягнути суму кредиту через суд.
Пропоную розібрати юридичну сторону питання, а далі вирішити, що робити.
Отже, в центрі уваги в нас - договір факторингу. За ст. 1077 Цивільного кодексу, за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов'язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).
Тобто, як бачимо, в цій схемі 3 сторони: фактор, клієнт та боржник. Далі. За ст. 1082 Цивільного кодексу, боржник зобов'язаний здійснити платіж факторові за умови, що він одержав від клієнта або фактора письмове повідомлення про відступлення права грошової вимоги факторові і в цьому повідомленні визначена грошова вимога, яка підлягає виконанню, а також названий фактор, якому має бути здійснений платіж. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням (ч. 2 ст. 516 Цивільного кодексу).
І саме голове: боржник має право не виконувати свого обов'язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов'язанні (ч. 2 ст. 517 Цивільного кодексу).
Тобто, юридично, ситуація із позичальниками банку "Михайлівський" вимальовується наступна. На даний момент договір, за яким продано банком кредитний портфель Плеяді, є чинним і правомірним. Якщо Верховний суд, в якому здійснюється на даний час розгляд скарги фонду гарантування, не вирішить інакше (що наврядче буде, особливо якщо врахувати те, що фонд програв всі три інстанції). Тобто у питанні, Михайлівський чи Плеяда, - поки що Плеяда. 
Далі. Аналізуючи судову практику, я відмітив один момент: у ТОВ "ФК "Фагор" можуть виникнути проблеми із доведеністю того, що вимоги Плеяди до позичальника передані Фагору. Адже, так, факторинговий договір Плеяди і Фагора чинний, проте в реєстрі прав вимог, який передається за договором факторингу, відомості про позичальника можуть бути відсутні. Ось приклад. Тобто, у питанні, Плеяда чи Фагор - питання, яке потрібно буде прояснити позичальнику.
Виходячи із вищеописаного, мені бачиться наступний порядок дій:
а) нічого не робити і чекати ясності в питанні погашення кредиту. Проте потрібно бути готовим до того, що доказувати правомірність свого очікування і несплати сум по кредиту. А також, потрібно буде працювати із сумою заборгованості, яку виставить остаточний кредитор (чи правильно вона вирахувана, чи не має неправомірних вимог тощо). Сума буде, м'яко кажучи, астрономічною.
б) вже зараз почати щось робити, щоб мінімізувати або взагалі скасувати навантаження, викликане неясністю у питанні погашення кредиту та у тому, що робити. Звідси, я намітив приблизний перелік дій. Приблизний, тому що у кожного позичальника індивідуальна ситуація, яка потребує індивідуального корегування щодо алгоритму дій. Отже,
1. Зібрати до купи всі документи по кредиту: договір, всі платіжки, листи банку, фінансових компаній.
2. Вирахувати реальну та правильну суму заборгованості. Як показує практика, фінансові компанії схильні до завищення (іноді - значного) сум заборгованості. Також, є можливість скасувати несправедливі умови кредитного договору, посилаючись на ст. ст. 11 та 18 Закону України "Про захист прав споживачів". Наприклад, вимоги щодо сплати позичальником комісії за обслуговування кредитної заборгованості. Ось приклад судового рішення.
3. Переконатися в наявності своїх даних в переліку боржників, затвердженому ТОВ "ФК "Фагор" відповідно до переданого Плеядою реєстру прав вимог. Якщо такі дані відстутні в реєстрі Фагору, тоді сума за кредитом підлягає сплаті ТОВ "ФК "Плеяда".
4. Почати виплачувати кредит згідно остаточної суми заборгованості. Також є можливість домовитись про реструктуризацію заборгованості за кредитом.
Якщо вами обрано варіант "б", то почніть виконувати пункти 1-3. Виконання пункту 4 я раджу відкласти до моменту ухвалення судового рішення Верховним судом України.
Серед позичальників є така думка: якщо я брав кредит в Михайлівському, то й платити буду в Михайлівський. Таким позичальникам варто мати на увазі, що в разі прийняття рішення Верховного суду України на користь Плеяди (що ймовірно), вони ризикують опинитись в ситуації, коли Фагор або Плеяда будуть вимагати сплати кредиту (і їх вимоги будуть правомірними), який вже сплачено Михайлівському. Далі фінансова компанія звернеться до суду (який, звісно) виграє, і позичальнику не залишиться нічого, як платити фінкомпанії і звертатись з регресним позовом до Михайлівського.
Щодо не зовсім, так би мовити, гарних дій з боку ТОВ "ФК "Фагор" в частині вимог зі сплати кредиту, раджу не панікувати та критично ставитись до їх слів. Про те, як себе вести із колекторськими фірмами, я розповідав раніше. Почитати можна тут.
Також раджу бути в курсі новин, які оприлюднюються в гарній групі позичальників банку Михайлівського в мережі Фейсбук за цим посиланням.
Якщо є питання - звертайтесь, буду радий допомогти.

Комментариев нет:

Отправить комментарий