18 мая 2017 г.

До якої години можна шуміти в квартирі?

Доброго дня моїм читачам!
Тема добросусідства, напевно, одна із самих болісних в нашій країні. Десь це обумовлено менталитетом, десь - недостатнім рівнем культури. Як би там не було, але теми відносин із сусідами зустрічаються доволі часто. Спектр їх дуже широкий: починаючи від спорів щодо розмежування земельної ділянки і закінчуючи пошкодженням сусідом майна (класика жанру - сусід затопив квартиру).
Задля інтересу ввів у гуглі фразу "що робити, сусід...", і отримав такі варіанти:
- "що робити, якщо сусідка відьма"
- "що робити, якщо сусіди шумлять"
- "що робити, якщо сусіди не дають спать".
Як бачимо, серед користувачів доволі популярна тема шуму сусідів. Дійсно, хто із нас не стикався із гучною музикою об 11-й ночі або звуком перфоратору о 8-й ранку у неділю? Ось і постає питання, до якої ж години можна шуміти в квартирі?

В українському законодавстві є чітка норма щодо цього. Так, відповідно до ст. 24 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", у нічний час, тобто з 22:00 до 08:00 забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів. 
Про спів та піротехніку зрозуміло, але як щодо ремонтних робіт? Читаємо далі в цій же статті: проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21:00 до 08:00, а у святкові та неробочі дні - цілодобово. До того ж, власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.
Якщо чесно, не зустрічав я ніколи, щоб сусід перед тим, як розпочати свердлити стіну, когось про це попереджував. Ви, напевно, теж. До речі, в останньому реченні попереднього абзацу сказано про неможливість під час робіт перевищувати санітарні норми шуму. Так ось, відповідно до СРСР №3077-84 від 03.08.1984 року, норма допустимості шуму в житлових кімнатах квартир, житлових приміщеннях будинків складає вдень - не більше 55 Дб, вночі - не більше 45 Дб.
Також, не зайвим буде знати, що на органи місцевого самоврядування в тому числі покладено обов'язки щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях:
- лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;
- готелів і гуртожитків;
- розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;
- парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.
Тобто, якщо, наприклад поряд із вашим будинком знаходиться кафе, якщо постійно заважає своїм шумом, то ви можете скаржитись не тільки до адміністрації цього кафе, а й безпосередньо до органів місцевої влади.
Ну і, як завжди, із кожного правила є виключення. Ось ситуації, на які не розповсюджуються перелічені вище вимоги:
1) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
2) здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму за межі таких приміщень;
3) попередження та/або ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій;
4) надання невідкладної допомоги, попередження або припинення правопорушень;
5) попередження крадіжок, пожеж, а також виконання завдань цивільної оборони;
6) проведення зборів, мітингів, демонстрацій, походів, інших масових заходів, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування;
7) роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність жилих і громадських будівель, за умов ужиття невідкладних заходів щодо максимального обмеження проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
8) відзначення встановлених законом святкових і неробочих днів, днів міст, інших свят відповідно до рішення місцевої ради, проведення спортивних змагань;
9) проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у заборонений час за погодженням із уповноваженим органом місцевого самоврядування в порядку, передбаченому правилами додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

І на останок, яка ж встановлена відповідальність за недодержання санітарних правил щодо рівня шуму? Відповідно до ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Відповідно до ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, складанням протоколів про правопорушення за ст. 182 цього Кодексу займаються органи внутрішніх справ, тобто поліція. Справу ж розглядають адміністративні комісії або виконкоми сільських селищних чи міських рад (ст. ст. 218, 219 Кодексу). Судами ж розглядаються справи за ч. 2 ст. 182 КУпАП, коли правопорушних протягом року вже піддавався адміністративному стягненню.
Для інтересу пройшовся по рішеннях суду, які ухвалюються за ст. 182 КУпАП. Ви знаєте, вистачає. Чомусь здавалось, що їх буде менше. Адже люди в нас терпливі, причому це стосується як людей, так і поліції.
Ось наприклад рішення суду м. Городок від 11.05.17 - "голосно говорив та стукав ногами по підлозі квартири". Ну буває. Штраф 255 грн.
Ну і приклад притягнення до адміністративної відповідальності підприємця - власника розважального закладу - рішення Тернівського міського суду Дніпропетровської області від 10.05.17 - штраф 1700 грн. плюс судовий збір 320 грн.


1 комментарий:


  1. а ещё есть и такая практика:

    ❖ по КАСУ - http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/43531534

    ❖ по ЦПК - http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73326395

    ОтветитьУдалить