1 июля 2016 г.

Наслідки введення в банк тимчасової адміністрації

Тимчасовою адміністрацією, згідно Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", є процедура виведення банку з ринку, що запроваджується Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі - ФГВФО) стосовно неплатоспроможного банку.
Рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможного приймається НБУ на підставах, встановлених ст. 76 Закону України "Про банки та банківську діяльність".
Неплатоспроможним може бути визнано банк, який після визнання його проблемним протягом 6 місяців не виконав програми капіталізації або не виправив фінасвое становище.
Наступного робочого дня після отримання рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможного ФГВФО розпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку та призначає Уповноважену особу ФГВФО. Повноваження Уповноваженої особи наведені в ст. 37 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".
Інформація про запровадження в банку тимчасової адміністрації повинна бути оприлюднена на офіційній сторінці ФГВФО та в газетах "Урядовий кур'єр" або "Голос України".
Тимчасова адміністрація запроваджується в банк строком до одного місяця і може бути продовжена ще на один місяць, або ще на 5 днів, в залежності від способу виведення банку з ринку.
З моменту запровадження в банку тимчасової адміністрації припиняються всі повноваження органів управління банку та органів контролю, і переходять до ФГВФО. Всі структурні підрозділи та посадові особи банку на період тимчасової адміністрації підпорядковуються ФГВФО та Уповноваженій особі Фонду. Також в розпорядження ФГВФО переходять печатки і штампи, а також матеріальність та інші цінності банку.
Згідно ч. 5 ст. 37 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", під час тимчасової адміністрації не здійснюється:
1) задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку;
2) примусове стягнення майна (у тому числі коштів) банку, накладення арешту та звернення стягнення на майно банку (виконавче провадження щодо банку зупиняється, у т.ч. знімаються арешти, накладені на майно банку, а також скасовуються інші вжиті заходи примусового забезпечення виконання рішення щодо банку);
3) нарахування неустойки (штрафів, пені), інших фінансових (економічних) санкцій за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань щодо сплати податків і зборів, а також зобов'язань перед кредиторами, у т.ч. не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошових зобов'язань банку;
4) зарахування зустрічних вимог, у т.ч. зустрічних однорідних вимог, припинення зобов'язань за домовленістю (згодою) сторін ( у т.ч. шляхом договірного списання), поєднання боржника і кредитора в одній особі;
5) нарахування відсотків за зобов'язаннями банку перед вкладниками та кредиторами;
Проте з наведеного вище правила є виключення, наведені в ч. 6, що стосуються певних виплат та операцій.
Під час дії тимчасової адміністрації вкладник набуває право на одержання гарантованої державою суми за договорами, строк яких завершився станом на день початку процедури виведення банку з ринку. В разі, якщо строк дії договору ще не завершився, вкладник отримує можливість отримати гарантовану державою суму тільки після відкликання НБУ банківської ліцензії та початку процедури ліквідації.
За договором банківського рахунку виплати гарантованої суми здійснюється тільки після одержання ФГВФО інформації про здійснені платіжною системою операції.
Якщо сума коштів за вкладами в іноземній валюті підлягає виплаті після перерахування її в національній валюті на день початку тимчасової адміністрації.
Сума, гарантована державою, згідно ст. 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", складає не менше 200 тис. гривень.
Для організації виплат вкладникам в межах гарантованої суми Уповноважена особа ФГВФО складає перелік рахунків вкладників та визначає розрахункові суми відшкодування коштів за рахунок ФГВФО станом на день запровадження в банку тимчасової адміністрації.
Виплати відшкодування коштів вкладникам повинні початись не пізніше ніж через 20 робочих днів після запровадження в банку тимчасової адміністрації. Також повідомлення про початок виплат повинно бути оприлюднене в газетах "Урядовий кур'єр" або "Голос України".

Заходи ФГВФО щодо збереження активів банку
Під час дії тимчасової адміністрації ФГВФО повинен провести інвентаризацію всіх банківських активів та зобов'язань.
Також протягом дії тимчасової адміністрації ФГВФО здійснює перевірку всіх правочинів (договорів), вчинених банком протягом одного року до дня запровадження тимчасової адміністрації на предмет виявлення таких, що є нікчемними. Підстави для визнання правочинів нікчемними, наведені в п. 3 ст. 38 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних", наступні:
- банк безоплатно здійснив відчудження майна;
- банк до дня визнання його неплатоспроможним взяв на себе зобов'язання, внаслідок чого він став неплатоспоможним, або виконання його грошових вимог перед іншими кредиторами стало неможливим;
- відчудження, передача в користування майназа заниженими цінами;
- банк оплатив кредитору або прийняв майно в рахунок виконання грошових вимог у день, коли сума вимог кредиторів банку перевищувала вартість майна;
- прийняття банком зобов'язань по забезпеченню виконання грошових вимог у спосіб, що протирічить Закону України "Про банки та банківську діяльність";
- банк уклав договори, умови яких передбачають надання клієнтам певних переваг (пільг);
- укладання банком договорів із пов'язаною особою банку;
- здійснення банком, віднесеним до категорії проблемних, операцій, укладання (переоформлення) договорів, що призвело до збільшення витрат, пов'язаних з виведенням банку з ринку, з порушенням норм законодавства.
Про нікчемність договору ФГВФО повинен повідомити особу, із якою такий договір укладено.
Хочу звернути увагу, що варто відрізняти нікчемність та недійсність договору.
Недійсність договору може бути визнана судом. До набрання рішенням суду законної сили такий правочин є дійсним. Для визнання ж правочину нікчемним банку не потрібно звертатись до суду, адже його нікчемність вже встановлена законом. І вкладнику в такому випадку необхідно буде звертатись до суду із позовом про визнання такого правочину дійсним.

План врегулювання
Протягом 30 днів з дати введення тимчасової адміністрації ФГВФО затверджує так званий План врегулювання, в якому вказується послідуюча доля банку:
- або ліквідація з відшкодуванням ФГВФО вкладникам коштів за їх вкладами;
- або ліквідація з відчудженням активів і зобов'язань на користь приймаючого банку;
- або ліквідація з відчудженням разом з відкликанням банківської ліцензії;
- або створенням та передача нового чи передача неплатоспроможного банку разом із активами і зобов'язаннями інвестору.
Для виявлення інвестору або приймаючого банку ФГВФО повинен провести відкритий конкурс на умовах, передчабених ст. 39-1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".
Після завершення тичсової адміністрації ФГВФО переходить до ліквідації банку в порядку, передбаченому розділом 8 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Дії вкладника після запровадження в банку тимчасової адміністрації
Після введення в банку тимчасової адміністрації вкладнику необхідно дізнатись, на який термін її введено. В цьому допоможуть офіційні сайти НБУ та ФГВФО.
Далі необхідно пересвідчитись, чи підпадає вклад під суму гарантування. Як відомо, на даний час вона складає 200 тисяч гривень. Якщо підпадає, то необхідно розрахувати, яку суму вкладник повинен отримати.
Згідно із ч. 4 ст. 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", не підлягають відшкодуванню кошти:
- передані банку в довірче управління;
- за вкладом у розмірі менше 10 гривень;
- за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред'явника;
- розміщені у банку пов'язаною особою або такою, яка надавала банку професійні послуги як аудитор або оцінювач;
- розміщені власником істотної участі в банку;
- за вкладами, умовами яких передбачено отримання певних превілеїв від банку порівняно з іншими вкладниками;
- за вкладами, які використовуються як засіб забезпечення виконання зобов'язання перед банком;
- за вкладами в філіях іноземних банків;
- за вкладами в банківських металах;
- розміщені на рахунках, що перебувають під арештом суду.
Також слід звернути увагу, що вклади юридичних осіб та фізичним осіб-підприємців не підпадають під дію Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".
Після того, як вкладник дізнається про те, чи підлягає його сума відшкодуванню, необхідно звернутись в банк та перевірити свою присутність в реєстрі вкладників на виплату гарантованих коштів, а також правильність вкалазаних там реквізитів.
Далі, після початку виплат гарантованих коштів, необхідно звернутись в банк, який здійснює ці виплати, та отримати кошти. При собі мати паспорт та ідентифікаційний код.
Якщо сума вкладу перевищує 200 тисяч гривень, то ФГВФО буде виплачено лише сума гарантованих коштів. Все, що перевищує 200 тисяч гривень, може бути виплачено після закінчення тимчасової адміністрації в банку та початку його ліквідації.
Якщо активи та зобов'язання неплатоспроможного банку переходять до інвестора або приймаючого банку шляхом продажу, то до них переходять і всі вимоги, що перевищують 200 тисяч гривень.
Якщо неплатоспроможний банк ліквідується в інших спосіб, без продажу інвестору чи приймаючому банку, владнику протягом 30 днів з моменту оприлюднення оголошення про ліквідацію банку необхідно звернутись до Уповноваженої особи ФГВФО із заявою про включення суми вкладу до реєстру акцептованих вимог кредиторів. Якщо цього не зробити, то сума вимоги вважатиметься погашеною, і вкладник втратить право на неї. Після направлення заяви Уповноважена особа протягом 20 днів з дня затвердження реєстру акцептованих вимог кредиторів повинна сповістити вкладника про акцептування її вимог.
Виплати за акцептованими вимогами вкладників здійснюються за рахунок реалізації активів банку протягом 2-х років із можливістю продовження цього терміну ще на 2 роки.

Начебто і все. Із питанням можете звернутися у коментарях, на форумі та за допомогою форми зворотнього зв'язку. А ще Ви можете підписатись на мої сторінки в соціальних мережах вконтакті та фейсбук.
Також звертаю увагу, що я є адвокатом і займаюсь наданням правової допомоги вкладникам банків, тому буду радий Вам допомогти.


Комментариев нет:

Отправить комментарий