4 апреля 2016 г.

Порядок спадкування окремих видів майна

Сьогодні поговоримо про порядок спадкування окремих видів майна, для яких є своя специфіка.
Спадкування земельної ділянки (ст. 1225 Цивільногокодексу). Земельна ділянка спадкується загальним порядком, як і інші види майна, із збереженням її цільового призначення, звісно. Тобто ніяких спеціальних дозволів органів державної влади та місцевого самоврядування на одержання земельної ділянки у спадщину не потрібно. Щодо збереженості цільового призначення земельної ділянки, то порушення цього правила може тягнути за собою відмову в державній реєстрації права на спадщину на ділянку або визнання проведеної реєстрації недійсною.
Якщо спадкоємцю переходить право на будинок, то автоматично до нього переходять і права як на земельну ділянку, на якій він розташований, так і на земельну ділянку, необхідну для його обслуговування, якщо інше не передбачено заповітом.
Слід мати на увазі, що право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, а також на водні об'єкти, ліси і багаторічні насадження, які на ній знаходяться, якщо інше не встановлене законом та не порушує прав інших осіб, а також на простір, що знаходиться над та під поверхнею ділянки на висоту і на глибину, необхідні для зведення житлових, виробничих та інших будівель і споруд.
Спадкування частки у праві спільної сумісної власності (ст. 1226 Цивільного кодексу). Як і земельна ділянка, частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Зазначу лише, що слід відмежовувати право спільної сумісної від права спільної часткової власності, адже відмінність між ними полягає у тому, що в праві спільної часткової власності частки виділені (визначені) в натурі. Проте законодавство дозволяє заповідати частку в праві спільної сумісної власності до її виділу (визначення).
Спадкування сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві (ст. 1227Цивільного кодексу). Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини. Начебто все зрозуміло, проте ще раз наголошу, що спадкоємці можуть спадкувати суми саме тих виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя. Адже зазначені виплати тісно пов’язані із особою спадкодавця, тому із його смертю всі право на їх одержання, звісно, припиняються, окрім зазначеного вище випадку.
Спадкування права на вклад у банку (фінансовій установі) (ст. 1228 Цивільного кодексу). Спадкодавець на випадок своє смерті може зробити розпорядження банку щодо свого вкладу, або обумовити його у своєму заповіті. Проте якщо спадкодавець цього не зробив, грошовий вклад у банку все одно входить до складу спадщини і спадкується на загальних підставах.
Зверніть увагу, що кошти, що знаходяться на рахунку у банку або іншої фінансової установи, хоча і стають об'єктом права вимоги спадкоємця після прийняття спадщини, але фактично можуть бути одержані ним не раніше оформлення правовстановлювального документу на вклад - свідоцтва про право на спадщину і пред'явлення його до банку (фінансової установи). Виняток становить випадок, коли нотаріус до закінчення строку про прийняття спадщини видає спадкоємцеві дозвіл на одержання частини вкладу спадкодавця з метою покриття витрат, викликаних обставинами, які мають істотне значення (ч. 2 ст. 1298 Цивільного кодексу). Тому спадкоємець може скористуватися вкладом не раніше ніж через 6 місяців з моменту відкриття спадшини, після оформлення свідоцтва про права на спадшину.
Спадкування права на одержання страхових виплат (страхового відшкодування) (ст. 1229 Цивільного кодексу). Страхові виплати спадкуються на загальних підставах, окрім випадків, коли страхувальник у договорі особистого страхування призначив особу, до якої має перейти право на одержання страхової виплати у разі його смерті. В такому випадку спадкодавці не мають права на такі виплати.
Спадкування права на відшкодування збитків, моральної шкоди та сплату неустойки (ст. 1230 Цивільного кодексу). Як і у випадку спадкування заробітної плати, стипендії, аліментів тощо (ст. 1227Цивільного кодексу), отримання відшкодування моральної шкоди, а також неустойки (пені, штрафу) можливо лише в частині тих виплат, які були присуджені спадкодавцеві за його життя. Тобто разом із смертю спадкодавця припиняються і права на такі виплати. Проте це не стосується відшкодування збитків, завданих спадкодавцеві в договірних зобов’язаннях, які спадкоємець має право на відшкодування навіть після смерті спадкодавця.


На правах самореклами. Адвокат Пономаренко Олександр Олександрович надає консультації з питань спадкування, а також надає послуги із представництва інтересів в цій сфері права. Якщо ви маєте питання або хочете звернутись по допомогу, зверху в вкладці «Послуги адвоката» є всі необхідні реквізити.


Комментариев нет:

Отправить комментарий