4 апреля 2016 г.

Звертаємось із позовом до суду

Доброго дня моїм читачам! Пропоную сьогодні приділити увагу тому, як звернутись до суду загальної юрисдикції із позовом.
Процедура звернення до суду із позовом включає в себе наступні категорії:
1. Визначення підвідомчості. Підвідомчість – це, грубо кажучі, можливість розглядати Вашу справу саме цим «видом» судів. Адже суди бувають адміністративними (розглядають справи про оскарження дій (бездіяльності) органів державної влади, їх рішень та інші подібні справи), господарськими (розглядають спори між юридичними особами та фізичними особами-підприємцями) та загальної юрисдикції (розглядають цивільні справи, справи про адміністративні правопорушення та інші).
2. Визначення підсудності. Підсудність – це можливість розглядати справу саме даним конкретним судом, наприклад Дніпровським районним судом міста Запоріжжя. Адже в залежності від виду справи, Ви повинні подавати позов по місцю знаходження відповідача, майна, або за своїм місцезнаходженням, або за місцезнаходженням Вашим чи Вашого відповідача на Ваш вибір, чи виключно за місцем, визначеним законодавством.
3. Позовна заява. Її можна скласти самому, або звернутись за допомогою до юриста, адвоката.
4. Судовий збір. За звернення до суду із позовом необхідно сплатити суму судового збору, передбачену в Законі України «Просудовий збір» для даного конкретного виду позову.
5. Пакет документів. До позовної заяви необхідно додати всі необхідні документи, на які ви спираєтеся в своєму позові. Плюс зробити з них копії для можливості відправлення їх відповідачу (тобто всі документи, що Ви подаєте, дублюються).
Начебто все. Тепер окремо по кожному пункту. Візьмемо для прикладу позов про повернення боргу. Стандартна ситуація – знайомий взяв гроші в борг під розписку та не повернув в строк.
Для звернення до суду Вам необхідна, власне, позовна заява. Якщо Ви скористалися для її складання послугами юриста, адвоката, то він Вам повинен і розповісти, як її подати: до якого суду, які документи докласти і скільки сплатити судового збору.
Якщо ж Ви вирішили робити все самотужки, то тоді Ви повинні визначитися із підвідомчістю та підсудністю. Як я вже зазначав вище, є адміністративні, господарські суди та суди загальної юрисдикції. Отже і три кодекси, які регулюють судочинство в кожному із видів: Кодекс адміністративного судочинства (КАС), Господарськийпроцесуальний кодекс (ГПК) та Цивільний процесуальний кодекс (ЦПК). Справи, які підвідомчі адміністративному суду, перелічені в ст. 17 КАС, господарському – ст.12 ГПК, суду загальної юрисдикції – ст. 15 ЦПК. Так, в ст. 15 ЦПК зазначено: «суди розглядають у порядку цивільного судочинства  справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин». Так як відносини щодо позики регулюються Цивільним кодексом (ст. 1046), то такі відносини є цивільними. Отже, наш суд – суд загальної юрисдикції.
Далі підсудність. Вона врегульована ст. ст. 107 – 117 ЦПК. Всі позови за загальним правилом подаються за місцезнаходженням відповідача, якщо інше не передбачено в ЦПК. В переліку ст. 110 (підсудність справ за вибором позивача) ЦПК та 114 (виключнапідсудність) ЦПК немає нашої справи, одже необхідно подавати за місцем знаходження відповідача.
Далі складаємо позовну заяву. Всі позовні заяви мають наступні елементи:
- шапка (в ній зазначається, до якого суду Ви подаєте позов, його реквізити, а також відповідач та позивач і їх реквізити; ціна позову – в нашому випадку, це сума позики – припустимо, 1000 грн., та найменування позову – позовна заява про стягнення грошових коштів за договором позики);
- текст позовної заяви (умовно поділяється на описову, мотивувальну та резолютивну частини. В описовій Ви розповідаєте ситуацію, що склалася: такого то числа взяв в борг, це підтверджується тим-то, не повернув). В мотивувальній Ви із посиланням на норми законодавства зазначаєте, чому такі дії відповідача порушують Ваші права. В резолютивній Ви зазначаєте, про що Ви просите суд: повернути суму боргу та відшкодувати суму судового збору, що Ви сплатили за подання позову. Памятайте, що Ваша позовна заява повинна відповідати вимогам ст. 119 ЦПК);
- перелік документів, що додається до позовної заяви;
- дата та підпис.
Судовий збір. Перед поданням позовної заяви його необхідно сплатити та квитанцію про сплату долучити до позовної заяви. Визначаємо суму збору. Відкриваємо ст. 4 ЗаконуУкраїни «Про судовий збір», п. 1 ч. 1: «за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою – 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати». Наша ціна позову – 1000 грн., 1% - це 100 грн. Він є меншим від 0,4 розміру мінімальної заробітної плати, тому сума судового збору складатиме 1 378,00 х 0,4 = 551,20 грн. Реквізити для сплати можна взяти в канцелярії суду або знайти на сторінці відповідного суду в мережі court.gov.ua. Зверніть увагу, що Ви можете мати пільги із сплати судового збору (ст. 5 Закону України «Про судовий збір»).
Пакет документів подається в двох екземплярах: один – для суду, інший відсилається відповідачу. Окрім позовної заяви і квитанції про сплату судового збору, інші краще подавати в копіях.
Тепер безпосередньо про процедуру подачі позову.
Всі документи разом із позовом Ви подаєте в канцелярію суду. Після того, як документи в Вас прийняли, запишіть телефон канцелярії щоб дізнатись, якому судді дістався розгляд Вашої справи.
Якщо все в порядку, то протягом 3-х днів з моменту надходження до суду позовної заяви суддя виносить ухвалу при відкриття провадження у справі та призначає дату судового розгляду, про що сповіщає Вас у повістці.
Ось і все. Звісно, я розповів дуже узагальнено і максимально спрощено. Адже кожна справа має свої нюанси, складності. Проте, знаючи весь загальний порядок, на мій погляд, набагато легше зорієнтуватися, знайти вихід навіть у більш складних ситуаціях.


На правах самореклами. Адвокат Пономаренко Олександр Олександрович надає послуги як складання позовних заяв, так і представництво інтересів в суді. Якщо ви маєте питання або хочете звернутись по допомогу, зверху в вкладці «Послуги адвоката» є всі необхідні реквізити.


Комментариев нет:

Отправить комментарий