8 марта 2013 г.

Як вираховуються аліменти, якщо колишній/колишня чоловік/дружина офіційно не працює?

     При написанні позовної заяви про стягнення аліментів на дітей може виникнути таке питання: якщо чоловік/дружина офіційно не працює, або не працює зовсім, як в такому разі вирахувати розмір аліментів на дітей? Чи є в такій ситуації можливість отримати певні кошти на дітей?   
     Так, можлистість є. В такому разі в позовній заяві про стягнення аліментів потрібно просити суд нараховувати суму аліментів в твердій грошовій сумі.

Стаття 184. Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі 
1. Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. 
2. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.
3. Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, передбаченого частиною другою статті 182 цього Кодексу (30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, прим. авт.), то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
     Сума аліментів, визначена у твердій грошовій сумі, також підлягає сплаті щомісяця. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину, який може призначити суд, на даний час дорівнює 291 грн 60 коп (на дитину до 6 років) та 363 грн (на дитину від 6 до 18 років). На цьому і треба грунтуватися в разі, коли чоловік не працює і має сенс просити хоч і не велику суму, але яку він реально зможе платити.
     Якщо ж відомо, що чоловік/дружина працює, але неофіційно, то суму аліментів варто вирахувати у розмірі 30% від середньої заробітної плати по регіону на відповідний рік. Дані Державної служби статистики стосовно середньостатистичної заробітної плати по регіону можна знайти тут.
     Приклад позовної заяви про стягнення аліментів в твердій грошовій сумі можна подивитися тут.
     Після того, як чоловік/дружина влаштуються офіційно на роботу - можна переглянути розмір аліментів в судовому порядку.

Статті за темою:

Комментариев нет:

Отправить комментарий