28 октября 2012 г.

Стягнення аліментів за кордоном


     Вітаю всіх читачів мого юридичного блогу! Сьогодні поговоримо стосовно стягнення аліментів за кордоном. Для початку, пропоную переглянути відео:





     Мої невеличкі коментарі до відео, щоб надати повноти зазначеної в відео інформації:
1. Текст Конвенції, про яку іде мова, можно переглянути за цією інтернет-адресою. Україна приєдналася до цієї Конвенції у 2006 році, тобто порівняно нещодавно.
    Як зазначає телеведуча, ця Конвенція застосовується, якщо між Україною та країною проживання боржника за аліментами не укладено двосторонню угоду стосовно правової допомоги в цівільних та кримінальних справах. В такій угоді сторони-країни домовляются про те, як будуть вирішувати виникаючі між ними проблеми із сфери кримінальних та цивільних, сімейних справ (стосовно стягнення аліментів, видачі злочинців, врегулювання спадкових відносин між громадянами цих країн та інш).
     Список двосторонніх угод України із іншими щодо надання правової допомоги в цивільних та кримінальних справах можна переглянути тут. А приклад такої двосторонньої угоди - тут.
     А за цією адресою можно переглянути список країн, які приєдналися до Конвенції.
     На мій погляд, перевагою у застосуванні Україною двосторонньої угоди, на відміну від застосування Конвенції, є те, що Конвенція пропонує лише загальні засоби подолання спільних проблем в сфер цивільних і кримінальних справ. А двостороння ж угода допомагає вирішувати ці питання вже виходячи із специфіки законодавства країн, які домовились. Ось наприклад, фахівець, запрошений у студію, говорить, что Ізраїль, на відміну від України, не визнає аліменти на повнолітню дитину. Тобто з громадянина/громадянки Ізраїля можливо стягнути аліменти лише на неповнолітню дитину.
2. Гість програми зазначає про Конвенцію про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах. Вона, як ви зрозуміли, застосовується коли країна не уклала із Україною двостороннього договору та не є учасницею Конвенції про стягнення аліментів за кордоном.
3. Ось адреса згаданої автором Інструкції про виконання міжнародних договорів. Повна назва інструкції - "Інструкція про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень";
4. Друга інструкція, яку згадує гість - Тетяна Рябець, - це Інструкція про виконання в Україні Конвенції про стягення аліментів за кордоном;

     Отже, такі справи. Із питаннями, які виникають, можно звертатися в коментарях до статтій, або на форумі.

Схожі статті:

Комментариев нет:

Отправить комментарий