15 сентября 2014 г.

Допомога та пільги учасникам бойових дій, а також сім'ям загиблих в результаті АТО

Взято з сайту gordonua.com/
В світлі ситуації, яка зараз розвивається в нашій країні, вирішив розглянути питання щодо соціального забезпечення учасників антитеррористичної операції (далі за текстом - АТО), а також сім'ям загиплих під час такої операції.
Для початку, визначемо, поняття учасника бойових дій (в світлі участі в АТО, згідно змін в законодавстві від 06.05.2014 та від 01.07.2014). Так, згідно п. 19 ст. 6 ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", учасниками бойових дій є військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.
Учасникам бойових дій, згідно ст. 12 ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", надано більше 20 пільг. Найбільш важливими, на мій погляд, є такі:
- безоплатне одержання ліків за рецептом лікаря (п. 1);
- безоплатне санаторно-курортне лікуваненя та часткова компенсація за самостійне курортне лікування (п. 3);
- 75% скидка за користування житлом та за сплату комунальних послуг (п. 4);
- безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (п. 7);
Також в ст. 119 (ч. 3) Кодексу законів про працю внесено зміни, згідно яких за громадянами України, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.
Учасники АТО мають право на достроковий вихід на пенсію за віком: для чоловіків - 55 років, жінок - 50 років (п. 3 Прикінцевих положень ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").
Статтею 1 ЗУ «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», починаючи з 1 травня 2004 року, встановлено виплату щомісячної виплати цільової грошової допомоги на прожиття учасникам бойових дій у розмірі 40 гривень, незалежно від розміру пенсій та надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги та пенсії за особливі заслуги перед Україною.
Крім того, ст. 18 ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" містить положення, згідно з яким членам сімей військовослужбовців, які проходять військову службу в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України «Про оборону України», гарантується виплата грошового забезпечення цих військовослужбовців у разі неможливості ними його отримання під час участі у бойових діях та операціях. У такому разі виплата грошового забезпечення здійснюється членам сімей військовослужбовців, зазначеним у п. 6 ст. 9 цього Закону.
Також учасникам бойових дій видаються відповідні посвідчення.
Це основні, на мій погляд, моменти. Більш детально щодо пільг віськовослужбовцям - учасникам АТО, читайте за посиланнями.

Комментариев нет:

Отправить комментарий